x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Dan Iordăchescu

“Astăzi e ziua ta...”: Dan Iordăchescu

de Ramona Vintila    |    02 Iun 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...”: Dan Iordăchescu

“Dumnezeu nu mi-a dat nici arcul, nici sabia, nici puşca pentru a cuceri lumea, ci mi-a dat harul cîntului. Cîntul este muzica sufletului, iar eu, cîntînd, devin sufletul muzicii”, spunea reputatul bariton. Dan Iordăchescu împlineşte astăzi 78 de ani.


“Aş vrea să vă spun cîteva lucruri legate de o viaţă şi de o activitate de artist care reprezintă unicate în ţara noastră. Am cea mai longevivă carieră artistică lirică de bariton (59 de ani). Am debutat la 24 noiembrie 1949. Am cîntat opt genuri vocale: operă, lied, vocal simfonic, oratoriu, romanţe, canţonete, muzică popula­ră stilizată, muzică uşoară româ­neas­că, americană, engleză şi aşa mai departe. Am 13 premii in­ter­na­ţionale, iarăşi un unicat românesc, în concursuri în general jubiliare, cum a fost Schumann, Mozart, Schubert, inclusiv marele premiu George Enescu din 1961. Deţin marele premiu jubiliar W.A. Mozart la Salz­burg. În foarte multe publicaţii din întreaga lume, posturi de radio şi televiziune internaţionale am fost cotat unul dintre cei mai mari baritoni ai lumii (www.danior­da­ches­cu.ro). Sînt cetăţean de onoare al Los Angeles, Mexico City, Pellare – Sa­lerno, Sa­lo­nic, şi Hlipiceni, judeţul Bo­toşani, ora­şul copilăriei mele. Din 2005, cînd am împlinit 75 de ani, li­ceul de opt clase din comuna co­pi­lă­riei mele, Hlipiceni, poartă numele de Dan Ior­dăchescu. Dintre toţi artiştii români sînt singurul care a cîntat în 61 de ţări ale lumii, 61 de capitale, 87 de metropole şi peste 300 de oraşe ale lumii. În mai mult de 250 de oraşe am cîntat muzică românească, printre alţii George Enescu, Paul Constantinescu etc.


În 1956 am cîntat pentru prima dată la nou înfiinţata Televiziune Română un concert de lieduri. O întîmplare care mi-a rămas foarte aproape de suflet şi pe care nu o s-o uit niciodată este cea de la Sankt Petersburg în 1969. Am cîntat 20 de piese şi a trebuit să repet 11. Apoi am cerut iertare că nu mai pot continua. Ei bine, cînd am ieşit afară, mă aşteptau cel puţin 600 de oameni, după cum scria presa vremii, care m-au purtat pe braţe pînă la hotelul unde eram cazat.

Astăzi, de ziua mea, voi fi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. O voi începe la ora 9 protestînd împreună cu alte sute de oameni. Cerem ajutorul pentru a nu fi aruncaţi în stradă aşa cum îşi doreşte proprietarul blocului în care locuiesc.

La cei 78 de ani pe care îi împlinesc, îmi doresc în primul rînd sănătate ca să ajung la anul să sărbătoresc împreună cu dumnea­voastră 60 de ani de activitate lirică fără a mărşălui pe străzi pentru a-mi reclama dreptul la viaţă.”
 

Arta...

“Adevărata menire a artei este să nu-ţi exprimi trupul, nu trupul să exprime vocea, ci vocea trebuie să vină din intelect şi din simţire. Vocea trebuie să fie în permanenţă îmbrăcată în hlamida imperială a culturii umane”

Dan Iordăchescu, bariton

×
Subiecte în articol: calendar