x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Grigore Leşe

“Astăzi e ziua ta...”: Grigore Leşe

de Ramona Vintila    |    20 Feb 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...”: Grigore Leşe
Sursa foto: Paul Buciuta/

Astăzi, de ziua sa, Direcţia pentru Cultură şi Culte din Maramureş şi Fundaţia Culturală Archeus organizează la Teatrul Dramatic din Baia Mare concertul “Grigore Leşe 54”. Grigore Leşe împlineşte astăzi 54 de ani.

Astăzi, de ziua sa, Direcţia pentru Cultură şi Culte din Maramureş şi Fundaţia Culturală Archeus organizează la Teatrul Dramatic din Baia Mare concertul “Grigore Leşe 54”. Grigore Leşe împlineşte astăzi 54 de ani.

“De la mama am moştenit glasul, iar eu i-am dat strălucire prin studiu. Lumea este bulversată, umblă dintr-un loc în altul. Nu mai este preocupată de lucrurile esenţiale din cultura tradiţională, tinde spre divertisment, dar nu spre un divertisment de calitate, ci spre unul vulgar. Mu­zica nu mai este cum era odată, totul s-a transformat. Obiceiurile din vatra satului ori vor reveni la ce­ea ce au fost, ori cultura tradiţio­na­lă va dis­părea. Se vorbeşte de atâta vreme despre ţărani, despre obice­iu­rile lor, dar oare toate acestea mai există?

Timpul ritualic din hotarul satului este pe zi ce trece mai limitat. Am renunţat la foarte multe lucruri pentru a studia acest fenomen. Am ales să promovez cultura tradiţio­na­lă şi sunt mândru că am făcut-o. Viaţa mea s-ar putea împărţi în trei etape: o perioadă în care nu s-a ocupat nimeni de mine, o perioadă în care m-am ocupat eu de alţii şi, în sfârşit, a venit vremea să mă ocup şi de mine.

Consider că promovez cu serio­zitate şi profesionalism cultura tradiţională, convins fiind de faptul că aceasta reprezintă un veritabil paşaport cultural, într-o perioadă în care toate lucrurile par a fi amestecate. Trebuie să vorbim aceeaşi limbă, să ne străduim să ne păstrăm identitatea spre a nu fi confundaţi mai târziu cu alte spaţii etnofolclorice. Mă felicit că nu am renunţat la drumul ales, deoarece a promova lucrurile adevărate din cultura tradiţională nu este deloc uşor.

Nu trebuie uitat faptul că muzica tradiţională a individualizat opera unor mari personalităţi universale. Întotdeauna, creatorii de geniu s-au raportat la forţa arhaică a locurilor în care s-au născut. Un muzician care studiază şi ajunge să simtă folclorul ţării sale va interpreta cu o altă sensibilitate marea muzică.

Îmi reproşez faptul că nu am reuşit să insuflu mai multor oameni dragostea pentru muzica tradi­ţională. Este adevărat că sunt foarte mulţi oameni la spectacolele mele. Simt că vin cu sinceritate, că apre­ciază ceea ce fac, şi acest lucru mă bucură enorm. Cu toate acestea, cred că modelul Leşe nu este promovat aşa cum ar trebui, dar mai este vreme...

Am visat mult în adolescenţă, însă unul dintre cele mai importante vise a fost ca la 50 de ani să fiu doctor în muzică, să concertez pe cele mai mari scene ale lumii şi să fiu sănătos. Acum visez să duc până la capăt proiectul «Ultimii rapsozi», găzduit şi finanţat de Institutul Cultural Român, să realizez duminică de duminică emisiuni interesante pentru telespectatorii canalului TVR Cultural şi să susţin concerte inedite.”

Timpul...

“O dată cu trecerea timpului mi-am schimbat viaţa, mi-am schimbat atitudinea faţă de oameni, felul de a promova cultura tradiţională, felul de a cânta. Dacă vrei să înţelegi ceva din cultura tradiţională, este obligatoriu să petreci o perioadă din viaţa ta în vatra satului”

Grigore Leşe

 

 Grigore Leşe - Cântec despre Bucovina

 

×
Subiecte în articol: calendar cultura lese Grigore Lese le grigore le