x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Nicolae Angelescu!

Astăzi e ziua ta... Nicolae Angelescu!

de Roxana Vintila    |    05 Dec 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Nicolae Angelescu!

Unul dintre cei mai reputaţi chirurgi români. Fostul preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie. Autor a importante volume şi studii de chirurgie. La început de an va lansa, alături de un întreg colectiv şi de rectorul Universităţii de Medicină, Florian Popa, cel de-al doilea volum din "Caiete de tehnici chirurgicale". Prof. dr Nicolae Angelescu îşi sărbătoreşte mâine ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".

"Într-o ordine cronologică aş spune că cele mai frumoase amintiri din viaţa mea sunt: Momentul în care am absolvit Facultatea de Medicină şi am devenit medic. Când am avut copiii şi de la ei au apărut nepoţii, care sunt o mare bucurie a vieţii... Şi apoi faptul că am reuşit după Revoluţie, în calitate de preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie, să reintroduc chirurgia românească în circuitul european. De-a lungul întregii mele cariere am căutat să fiu la curent cu tot ceea ce reprezenta noul în chirurgie.

Am căutat să introduc aceste noutăţi în activitatea mea şi a colaboratorilor, am scris cărţi pentru studenţi şi medici specialişti. Am făcut tot ce am crezut că este necesar să se ştie de chirurgi la momentul respectiv. Mi-am învăţat studenţii aceleaşi lucruri... să afle tot ceea ce apare nou, să citească, să nu uite de internet, dar să ştie că acesta nu deţine ceea ce e scris în cărţi şi ceea ce s-a acumulat de-a lungul timpului în meseria noastră. Dacă un medic nu are baza, nu poate să clădească nimic. De asemenea, talentul are un rol important, pentru că această specialitate, chirurgia, se face cu mâinile.

Dar mâinile trebuie conduse de cap! Este nevoie de o anumită dexteritate, să ştii să iei hotărârile corespunzătoare atunci când trebuie. La timp! Bineînţeles că meseria noastră presupune şi conştiinciozitate, moralitate, perseverenţă. Şi încă un lucru: i-am sfătuit pe tineri să nu uite să ceară şi sfatul bătrânilor, care au experienţă ceva mai multă decât ei!

Sunt multe de făcut în România pentru sistemul nostru medical... Aş introduce în reforma sanitară (care există, dar e incompletă) posibilitatea asigurării locurilor de muncă pentru absolvenţii Facultăţii de Medicină, pentru cei care dau rezidenţiatul. Ei nu ştiu unde vor lucra şi trebuie să aibă şi ei o viaţă normală: să se căsătorească, să aibă copii, o viaţă de familie şi aşa mai departe. Apoi, m-aş preocupa de asigurarea asistenţei medicale la sate...

Aici, ori nu sunt medici, ori sunt voiajori în această meserie. M-aş preocupa totodată de stabilitatea medicului în circumscripţie, pentru că urgenţa nu are program! Ar mai fi partea de asigurare a cheltuielilor din sistemul sanitar. Asigurările de sănătate sunt foarte importante... Într-o ţară, indiferent unde este situată pe glob, nu se poate face nimic fără oameni sănătoşi. Într-o ţară unde sunt oameni bolnavi, cu handicap, nu se poate ajunge la nivelul de viaţă corespunzător.

Din toate punctele de vedere, îmi doresc stabilitate pentru România: locuri de muncă, creşterea nivelului de trai, siguranţa omului pe stradă. Vreau să văd că politicienii se ocupă de ţara noastră, nu de alte lucruri..."

×
Subiecte în articol: calendar