x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Ruxandra Donose

Astăzi e ziua ta, Ruxandra Donose

de Ramona Vintila    |    02 Sep 2014   •   00:45
Astăzi e ziua ta, Ruxandra Donose
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU

Una dintre cele mai strălucitoare mezzosoprane ale momentului, Ruxandra Donose împlineşte astăzi 50 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

“Cel mai important lucru este să poţi să savurezi ziua pe care o trăieşti”
Spune că toate audienţele din lume nu fac cât cea de acasă
Avea 17 ani când a luat la prima lecţie de canto. “Când am început să cânt şi profesoara mea de atunci, Maria Serafimovici, s-a entuziasmat într-un mod care efectiv m-a surprins şi imediat m-a pus să cânt cu elevele de la canto, pur şi simplu am simţit că se trezeşte în mine un dor extraordinar de a face asta, de a dezvolta această lumină pe care o simţeam în mine. Apoi, s-a dovedit că într-adevăr trebuia să fac asta. Cred că viaţa este un proces de învăţare şi învăţăm din greşelile noastre, dacă suntem destul de înţelepţi să facem asta. Aşa că mărturisesc că nu regret nimic fundamental în cariera mea de până acum. Îmi doresc să fiu capabilă să savurez fiecare zi, să nu mă las mânată de necesităţi iluzorii. Cred că cel mai important lucru este să poţi să savurezi ziua pe care o trăieşti”, povestea sărbătorita noastră.

Opera a evoluat mai ales în ultimii ani. “Nu mai vedem spectacole ca acum 50 de ani, din fericire. Da, sunt pentru modernizarea operei şi cred că, de fapt, este un proces care se desfăşoară de la sine, pentru că trebuie să se ţină pasul cu noua societate, cu noul interes, cu noii spectatori şi chiar şi cu noi, noii cântăreţi. Pe lângă faptul că, evident, trebuie să ai voce şi să cânţi rolurile aşa cum se cere, trebuie să ai o apariţie scenică corespunzătoare, o capacitate de a întrupa un personaj în mod credibil. Trebuie să te mişti, să joci teatru. Cântul n-ar trebui să fie asociat unui act artificial, ci să fie pur şi simplu un mod de comunicare. Asta este ceea ce eu încerc de fiecare dată când sunt pe scenă şi ştiu că foarte mulţi alţii încearcă şi reuşesc”, spunea artista, într-un interviu.

Crede că familia are un rol decisiv în încercarea de a-ţi păstra normalitatea fiinţei în această lume. “Eu am o familie, am doi copii şi ştiu sigur că este o ancoră în realitate şi că este un aspect al vieţii mele care îmi aduce aminte în fiecare zi cine sunt la nivel uman şi că sunt şi mamă, şi un om normal şi am şi prieteni cu care sunt tot la fel, eu, Ruxandra, iar toate acestea mă ajută, bineînţeles, să mă rup de Ruxandra de pe scenă, de «divă», spunea, într-un interviu, celebra mezzosoprană.

Are o carieră ce o poartă pe toate meridianele lumii, pe cele mai importante scene. Repertoriul său include peste 50 de roluri principale de operă, numeroase lucrări din repertoriul vocal-simfonic, sute de lieduri. Succesul internaţional se confundă cu numele ei, însă mărturiseşte că “toate audienţele din lume nu fac cât cea de acasă”.

×
Subiecte în articol: ruxandra donose