x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi, 6 noiembrie 2008

Joi, 6 noiembrie 2008

de Ramona Vintila    |    06 Noi 2008   •   00:00

Este ziua 311 a anului
Au mai rămas 55 de zile

SOARELE:
Răsare la 7:00
Apune la 16:58
LUNA:

Răsare la 13:34
Apune la 23:57
Primul pătrar(luna în creştere):

6 noiembrie
Lună plină:

13 noiembrie
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):

20 noiembrie
Lună nouă:

27 noiembrie

 

Proverbul zilei:

“A pune pravilă”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sfântul Pavel Mărturisitorul

Acesta era din Tesalonic, notar şi scriitor al Sfântului Alexandru, patriarhul Constantinopolului. După moartea lui Alexandru, Pavel a fost numit patriarh al Constantinopolului. Împăratul Constanţie l-a scos însă din scaun. Mergând la Roma, Sfântul a aflat că şi marele Atanasie a fost scos din scaunul său de acelaşi Constanţie. Sub ameninţarea fratelui său, Constans împăratul a fost nevoit să-l repună în scaun pe Sfântul Pavel.

 

S-a întâmplat azi

În România
1857 – Se încheie la Galaţi un aranjament între guvernul Moldovei şi Comisiunea Europeană a Dunării pentru serviciul liniei telegrafice Galaţi-Sulina;

1919 – Se înfiinţează la Sighişoara, prin fuzionarea unor organizaţii politice ale saşilor şi şvabilor, Deutsche Partei in Rumänien (Partidul German din România), care militează pentru promovarea intereselor specifice minorităţii germane. Îşi încetează oficial existenţa în martie 1938,dar continuă activitatea sub numele de Comunitatea Germanilor din România, care, în ianuarie 1939, aderă la Frontul Renaşterii Naţionale.

În lume
1860 – Abraham Lincoln este ales al 16-lea preşedinte al SUA, primul republican care deţine această funcţie.

Născuţi la 6 noiembrie
1661 – Regele Charles al II-lea al Spaniei (m. 1700);

1938 – Dumitru Rusu, pictor.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Cei trei fraţi purtători ai conacelor din noapte, Murgilă (De-cu-Seară), Miazănoapte şi Zorilă (De-către-Ziuă), ar fi nişte uriaşi înfricoşători care ar putea pricinui multe răutăţi oameni-lor. Ei ar merge unul în spatele celuilalt de la răsărit la apus, aşa cum merge şi noaptea. Dacă un voinic îndrăzneţ se grăbeşte, Miazănoapte poate fi ajuns din urmă şi folosit la ceea ce are el nevoie. Când unele nopţi ni se par mai lungi, înseamnă că Miazănoapte este oprit din drum pentru a fi pus la treabă de vreun voinic, ca în povestioara următoare: “Un om lasă cu limbă de moarte celor trei fii ai săi să-i facă la mormânt un foc din 99 care de lemne şi din 99 care de paie. După ce muri, fiii săi, negăsind foc nicăieri, au zărit flăcări pe un vârf de munte. Crâncu, cel mai mic dintre ei, porni repede într-acolo. în drum, legă pe De-cu-Seară, apoi pe Miazănoapte şi De-către-Ziuă. Când a ajuns la foc, cei şapte uriaşi care-l păzeau i-au promis că-i dau tăciuni aprinşi dacă le va aduce fetele lui Verde-împărat”.
Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar noiembrie