x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 8 noiembrie 2007

Joi 8 noiembrie 2007

de Ramona Vintila    |    08 Noi 2007   •   00:00

  • Este ziua 312 a anului
  • Au mai rămas 53 de zile

Soarele:

Răsare la 7:01

Apune la 16:57

Luna:

Răsare la 5:31

Apune la 15:50

Lună nouă:

9 noiembrie

Primul pătrar(Luna in creştere):

17 noiembrie

Lună plină:

24 noiembrie

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

1 decembrie

Sărbătoare creştină

Arhanghelul Mihail, mai-mare peste cetele puterilor celor fără de trup, a arătat ce este harul Evangheliei şi s-a invrednicit de multe faceri de bine.

S-a arătat lui Avraam şi lui Lot la pustiirea şi pierderea Sodomei. Arhanghelul Gavriil este cel care le-a binevestit lui Ioachim şi Annei că se va naşte Stăpăna de Dumnezeu Născătoarea.

A binevestit lui Zaharia că femeia lui va naşte pe Ioan inaintemergătorul. El a hrănit pe Fecioara Maria doisprezece ani in Sfintele Sfintelor cu hrană cerească, a binevestit păstorilor că S-a născut Hristos. S-a arătat in visul lui Iosif şi i-a zis să ia Pruncul şi pe Mama lui şi să fugă in Egipt.

Calendar creştin-ortodox

Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Calendar romano-catolic

Fericita Elisabeta a Sfintei Treimi

Calendar greco-catolic

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gabriel şi toate cetele cereşti

Rugăciunea Sfăntului Ioan Damaschinul

Stăpăne, Doamne Isuse Cristoase, Dumnezeul nostru, cela ce singur ai putere de a ierta oamenilor păcatele, ca un bun şi iubitor de oameni, iartă mie toate greşelile făcute cu ştiinţă şi cu neştiinţă, şi mă invredniceşte, fără de osăndă să mă impărtăşesc cu dumnezeieştile, preamăritele, preacuratele, şi de viaţă făcătoarele Tale Taine, nu spre pedeapsă, nici spre adăugarea păcatelor, ci spre curăţire, sfinţire, şi spre agonisirea vieţii şi impărăţiei ce va să vie, spre zid de ajutor şi spre fugărirea celor potrivnici, spre stărpirea greşelilor mele celor multe.

Că Tu eşti Dumnezeul milei, şi al indurărilor, şi al iubirii de oameni, şi ţie mărire inălţăm impreună şi Tatălui, şi Sfăntului Duh, acum şi pururea şi in vecii vecilor. Amin!

Proverbul zilei:

"Mai bună e o pace decăt o sută de procese"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 Â

S-a intămplat azi

In Romănia

1473 - Incepe campania lui Ştefan cel Mare in Ţara Romănească, pentru a inlocui pe Radu cel Frumos, supus Porţii otomane, cu Basarab cel Bătrăn - Laiotă. Armata moldoveană pătrunde in Ţara Romănească, traversează Milcovul;

1874 - Dezvelirea festivă a statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul in Piaţa Universităţii din Bucureşti, opera sculptorului francez, Albert Ernest Carrière-Belleuse;

1885 - Infiinţarea la Bucureşti a Partidului Liberal-Democrat, unind in răndurile sale pe toţi cei nemultumiţi de guvernarea liberală a lui I.C. Brătianu, inclusiv pe Mihail Kogălniceanu şi grupul liberalilor moldoveni, grupaţi in jurul acestuia. In programul partidului se regăsesc aceleaşi principii ale doctrinei liberale, cu accent deosebit pe dezvoltarea industriei prin protecţionism vamal, iar pe plan extern se pronunţă impotriva oricărei alianţe cu Austro-Ungaria.

In lume

1889 - Montana este recunoscut al 41-lea stat al SUA;

1942 - Al doilea război mondial: americanii se alătură britanicilor in războiul din Africa.

Născuţi la 8 noiembrie

1869 - Nicolae Paulescu, medic (m. 1931);

1916 - Alexandru Dragomir, filozof (m. 2002).

Click istoric

Astăzi, renumitul actor, regizor şi producător francez Alain Delon implineşte 72 de ani. Descoperit de Brigitte Auber, urmează timp de optsprezece luni un curs de artă dramatică. Il cunoaşte, la Cannes, pe producătorul american Selunick, care ii oferă un contract pe şapte ani. Debutează pe ecran in 1957, in filmul "Quand la femme s’en melle". In 1961, Alain Delon debutează pe scenă alături de Romy Schneider (pe atunci logodnica sa). "Ştiu cel mai bine să fac trei lucruri: copii, filme şi tămpenii". Aceste cuvinte au fost rostite de Alain Delon in februarie 1995, cu ocazia acordării Premiului "Ursul de aur" pentru intreaga sa carieră la Festivalul filmului de la Berlin.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, sărbătoriţi la data de 8 noiembrie, sunt numiţi de popor Arhanghelii. In tradiţiile populare, Arhanghelii sunt conducători ai cetei ingerilor

şi responsabili cu transportul sufletelor morţilor. Unde sunt consideraţi patroni ai turmelor de oi, Arhanghelii se prăznuiau două zile la rănd (8 şi 9 noiembrie), unde se credea că aceştia preiau şi conduc sufletele morţilor in Rai sau in Iad, li se rezervă o singură zi (8 noiembrie).

Spre deosebire de ingerii obişnuiţi, aceştia au aripi, dar şi săbii. Arhanghelul Mihail, mult mai prezent in folclorul romănesc in comparaţie cu Arhanghelul Gavril, poartă uneori cheile Raiului, este slugă la Scaraoţchi cu care se luptă,veghează la capul bolnavului dacă acesta este ursit să moară sau la picioarele lui dacă mai are zile de trăit; ca naş, prezice moartea cumătrului, apare ca patron al ţiganilor şi altele.

Ofrandele alimentare date pentru morţi sub formă de pomană in Ajunul sau in ziua Arhanghelilor (8 noiembrie) se numesc Moşii de Arhangheli.Cu acest prilej se aprindeau lumănări pentru oamenii in viaţă şi pentru cei dispăruţi fără lumănare in imprejurări năprasnice (ingheţaţi, inecaţi, trăsniţi, sfăşiaţi de fiare etc.). Obiceiul este consemnat in Moldova şi Bucovina. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar noiembrie