● Este ziua 46 a anului ● Au mai rămas 319 de zile
Soarele
● Răsare la 7:16 ● Apune la 17:44
Luna
● Răsare la 7:29 ● Apune la 19:18
● Primul pătrar (Luna în creştere) 22 februarie ● Lună plină 28 februarie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 7 martie ● Lună nouă 15 martie
Sărbătoare creştină: Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior; Cuv. Eusebiu (Canonul cel Mare, partea I; Începutul
Postului Mare) (Zi aliturgică) (Numai seara, pâine şi apă)
Astăzi, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Onisim. În Cetatea Colose din Frigia era pe vremea Sfinţilor Apostoli un dregător de seamă cu numele Filimon. Acesta, primind dreapta credinţă chiar de la Sfântul Pavel, s-a numărat între cei 70 de Apostoli ai Domnului. Era în casa lui un rob, Onisim, care, greşind stăpânului său, a fugit de la dânsul la Roma. Acolo, aflând pe Sfântul Pavel în lanţuri pentru credinţă, a auzit de la dânsul cuvântul propovăduirii şi, primind sfânta credinţă, s-a botezat.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Ciocul berzei este o plantă meliferă (Delphinum consolida L.) cu flori albastre, în formă de cioc de barză sau de cocor, invocată în descântatul femeilor care nu făceau copii. Planta este sinonimă cu buruiana de făcut copii sau sculătoarea. Dacă este băut seara, înainte de culcare, ceaiul din ciocul berzei are calităţi afrodiziace (Oltenia). Floarea dragostei (Sedum fabaria L.) din familia Crasulaceae este personificarea unei plante numită, local, "dragoste", protectoare a familiei şi gospodăriei faţă de duşmani. Are frunze în formă de lance şi flori roz-purpurii şi creşte pe lângă pârâiele din zonele înalte. Planta se aducea din locurile unde creştea şi se răsădea într-un colţ ferit şi curat al grădinii din sat. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 15 februarie 1840 se năştea Titu Maiorescu, critic şi istoric literar, estetician, lingvist, personalitate a vieţii culturale şi politice româneşti, întemeietor al criticii româneşti moderne. Maiorescu a fost fondatorul grupării literare Junimea şi al revistei Convorbiri literare, director al ziarului Timpul. A fost în trei rânduri ministru al Instrucţiunii Publice. A avut în domeniul culturii moderne un rol hotărâtor. El a susţinut consolidarea statului român modern abia format, care avea nevoie de cadre temeinic pregătite şi de o cultură corespunzătoare, aducând o contribuţie valoroasă la cristalizarea acestei culturi. S-a stins din viaţă în 1917.
S-a întâmplat azi
În România
● 1933 - Greve ale muncitorilor ceferişti de la Atelierele CFR "Griviţa" Bucureşti. Muncitorii, în rândurile cărora comuniştii desfăşurau o intensă propagandă, au ocupat atelierele. După eşuarea tratativelor dintre Ministerul Comunicaţiilor şi grevişti, armata şi poliţia au luat cu asalt atelierele, au tras asupra greviştilor şi au pus capăt acţiunii lor. În Parlament, măsurile guvernului au fost aspru criticate de partidele din opoziţie;
● 1976 - Dezvelirea, în Cluj-Napoca, a monumentului închinat lui Baba Novac, haiduc şi căpitan în oastea lui Mihai Viteazul.
În lume
● 1965 - Emblema frunzei de arţar a devenit steagul oficial al Canadei;
● 2003 - Protest global faţă de declanşarea ofensivei americane din Irak în peste 600 de oraşe din întreaga lume.
Născuţi la 15 februarie
● 1927 - Dinu C. Giurescu, istoric, profesor, academician;
● 1933 - Iosif Sava, om de cultură, muzicolog (m. 1998).
Citește pe Antena3.ro