x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 2 martie 2009

Luni 2 martie 2009

02 Mar 2009   •   00:00

Este ziua 61 a anului ● Au mai rămas 304 de zile ● Este prima zi a Postului Sfintelor Paşti, au mai rămas 47 de zile



Soarele
Răsare la 6:51 ● Apune la 18:05


Luna
Răsare la 8:51

● Primul pătrar (Luna în creştere) 4 martie ● Lună plină 11 martie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 18 martie ● Lună nouă 26 martie

Sărbătoare creştină
Sfântul Sfinţit Mucenic Teodot; Sfinţii Mucenici Isi­­hie şi Nestor (Canonul cel Mare, part­ea I; Începutul Postului Mare) (Zi aliturgică) (Numai seara, pâine şi apă)
Sfântul Teodot s-a născut creştin şi a trăit în vremea păgânului împărat Li­cinius (307-324). Deprinzând din ti­ne­reţe înţelepciunea şi faptele bune creş­tineşti, propovăduia cu multă în­sufleţire cuvântul Domnului. A fost ales episcop în Cirena Ciprului, mus­trând pe închinătorii la idoli. Fiind prins şi adus în faţa dre­gă­torului, a mărturisit temeinicia cre­­dinţei creştinilor. Fiind eliberat, Sfân­­tul Teodot s-a întors la episcopia sa, păstorind cu şi mai aprinsă grijă şi vrednicie pe credincioşii săi timp de încă doi ani, când s-a mutat la cer.

Click istoric
Astăzi se împlinesc 40 de ani de la primul zbor al prototipului avionului Concorde. După 40 de ani de la conceperea sa, Concorde rămâne cel mai avansat avion construit vreodată de om. În 1962, francezii şi britanicii au încheiat un acord pentru producerea unor astfel de avioane. Ame­ricanii au avut şi ei un proiect de supersonic de pasageri, dar l-au abandonat în 1971. Din 1976, avioanele Concorde au început să asigure zborurile pe rutele lungi. În urma unui grav accident aviatic, în timpul căruia şi-au pierdut viaţa
113 persoane, aceste aeronave au fost retrase din circuit. Ultimul zbor cu un avion de tip Concorde a avut loc la 24 octombrie 2003, marcând sfârşitul erei de zbor comercial Concorde.

S-a întâmplat azi
În România

1870 – Apare la Bucureşti publicaţia periodică ştiinţifică şi culturală Columna lui Traian, editată de Bogdan Petriceicu Hasdeu; iniţial, cu o atitudine politică antimonarhică şi anticosmopolită, se orientează ulterior spre istorie şi filologie;
1941 – Începe plebiscitul organizat pentru aprobarea politicii generalului Ion Antonescu. Se încheie cu 99,9% răspunsuri afirmative şi 0,1% răspunsuri negative.

În lume
1919 – A avut loc la Moscova prima Conferinţă internaţională a partidelor şi organizaţiilor comuniste;
1969 – A avut loc primul zbor-test al supersonicului franco-britanic de călători Concorde 001, care va depăşi viteza sunetului la 1 octombrie 1969, când a avut loc cel de-al doilea zbor.

Născuţi la 2 martie
1931 – Mihail Gorbaciov, fost preşedinte URSS;
1932 – Petre Ghelmez, scriitor (m. 2001);
1962 – Jon Bon Jovi, artist.

Credinţe populare, tradiţii, semne
Mărţişorul este funia anului care adu­­nă şi împleteşte zilele, săptă­mâ­nile şi lunile în şnurul bicolor simbo­lizând iarna şi vara, făcut cadou la 1 Martie, Ziua Dochiei, străvechi în­ce­put de An Agrar. La începutul secolului trecut, mărţişorul era primit de la părinţi de copii, fete şi băieţi, îna­inte de răsăritul soarelui în dimi­neaţa zi­lei de 1 Martie. Şnurul mărţi­şorului se purta legat la mână, uneori prins în piept sau la gât. Mărţi­şorul se pur­ta până la o anumită săr­bătoare a pri­mă­verii sau până la înflo­rirea unor ar­buşti şi pomi fructiferi, când se agă­ţa pe ramurile în­flo­rite. Purtătorii Măr­­ţişorului credeau că nu vor fi pâr­liţi de Soare pe timpul verii, că vor fi sănătoşi şi frumoşi ca florile, plăcuţi şi drăgăstoşi, bogaţi şi norocoşi, feriţi de boli şi de deochi. (Profesor Ion Ghi­noiu)

×
Subiecte în articol: calendar martie