x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 24 septembrie 2007

Luni 24 septembrie 2007

de Ramona Vintila    |    24 Sep 2007   •   00:00

  • Este ziua 267 a anului
  • Au mai rămas 98 de zile

Soarele:

Răsare la 7:04

Apune la 19:10

Luna:

Răsare la 18:04

Apune la 3:44

Lună plină:

26 septembrie

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

3 octombrie

Lună nouă

11 octombrie

Primul pătrar

(Luna in creştere)

19 octombrie

Sărbătoare creştină

Creştinii ortodocşi o prăznuiesc astăzi pe Sfănta Muceniţă Tecla. Era o fecioară frumoasă, fiică a Teocliei, logodită cu un tănăr, socotit unul din cei mai de seamă şi mai instăriţi oameni ai cetăţii, Famir. Aceasta, văzănd minunile săvărşite de Apostoli, stătea să asculte invăţăturile acestora, care erau ţinute in casa lui Onisifor, despre feciorie şi curăţenie. Muceniţa Tecla şi-a promis din acel moment să işi păstreze fecioria pentru dragostea lui Hristos şi să renunţe la plăcerile vieţii. Nişte tineri, imbătaţi de vin şi sfătuiţi de vrăjitori, au mers la dănsa aprinşi de poftă şi gănduri spurcate. Fecioara s-a rugat la Domnul să o izbăveasca din măinile lor şi, deodată, un munte de piatră s-a ridicat in faţa ei, primind pe sfănta inlăuntrul său.

Calendar creştin-ortodox

Sfănta Mare Muceniţă intocmai cu Apostolii Tecla; Sf. Cuv. Coprie

Calendar romano-catolic

Sf. Gerard, episcop, mucenic

Calendar greco-catolic

Sf. Tecla, muceniţă

Rugăciune pentru cei bolnavi

Atotputernicule Doamne, Tămăduitor al sufletelor şi trupurilor, care cobori pe oameni şi tot Tu ii ridici, care pedepseşti şi vindeci din nou, ai milă de (numele), pentru că este bolnav (bolnavă). Intinde-Ţi braţul Tău tămăduitor şi vindecă pe el (ea) şi ridică-l (o) din patul de suferinţă. Goneşte duhul de slăbiciune din el (ea) şi indepărtează de la el (ea) durerea, rănile, febra şi slăbiciunile. Dacă are păcate şi greşeli, iartă-i-le, din dragostea Ta pentru oameni. Dumnezeule, ai milă de ceea ce a creat măna Ta, intru Iisus Hristos, impreună cu care eşti binecuvăntat şi cu bunul şi de viaţă dătătorul Sfăntul Duh, acum şi in vecii vecilor. Amin!

S-a intămplat azi

In Romănia

1420 - După o rezistenţă eroică, in lupta de sub cetatea Haţegului, forţele transilvănene sunt infrănte de oastea otomană; in zilele următoare, invadatorii au distrus tărgul Orăştie şi au devastat ţinutul pănă la Sibiu, după care s-au retras la iernatec;

1990 - La Combinatul chimic din Tărnăveni, judeţul Mureş, se produce o explozie la unul din cuptoarele de carbid, soldată cu cinci morţi, zece grav răniţi şi importante pagube materiale;

1996 - Comisia de mediere asupra legii privind modificarea şi completarea Codului Penal a adoptat varianta Senatului, in cazul articolului 200 prin care relaţiile sexuale intre persoane de acelaşi sex erau pedepsite numai dacă ele aveau loc in public sau generau scandal public;

1998 - Romănia a semnat, la New York, Memorandumul de Inţelegere dintre Guvernul Romăniei şi Naţiunile Unite privind contribuţia ţării noastre la Sistemul Aranjamentelor de Forţe ONU in Aşteptare.

In lume

1973 - Guinea-Bissau işi declară independenţa faţă de Portugalia.

Născuţi la 24 septembrie

15 - Vitellius, Impărat roman (m. 69);

1911 - Konstantin Chernenko, premier sovietic (m. 1985).

Click istoric

La 24 septembrie 622, profetul Mohamed işi incheie călătoria de la Mecca la Medina. Muhammad (Mohammad, Mohammed) se naşte in jurul anului 570 in imprejurimile oraşului Mecca. Devenit insoţitor de caravane, se căsătoreşte cu Khadija, o văduvă bogată pentru care lucra. Obişnuit să se retragă in deşert pentru a medita, in 610 el a avut prima viziune: arhanghelul Gabriel ii releva existenţa unui zeu unic, Allah. Din acest moment, Mahomed incepe să propovăduiască arabilor Islamul. In 622 pleacă la Yathrib, oraş care va lua numele de Medina, adică "Oraşul Profetului". 16 iulie 622 este considerată de musulmani data de inceput a erei lor, "hegira".

Credinţe populare, tradiţii, semne

Calendarul popular păstrează in zona echinocţiului de toamnă amintirea celebrării unui străvechi inceput de an. Părinţii bisericii creştine au suprapus aici, peste moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă de origine neolitică, sărbătorile Adormirii (morţii) şi Naşterii Fecioarei Maria. Fixănd mai intăi moartea (15 august)Â şi după o lună naşterea (8 septembrie), Biserica creştină a păstrat modelul precreştin: moare mai intăi divinitatea ajunsă la vărsta senectuţii, popular numită Săntămăria Mare sau Precesta Mare, şi apoi se naşte Săntămăria Mică sau Precesta Mică. Deşi textele religioase indeamnă credincioşii să se bucure la naşterea Fecioarei Maria:

"Să trămbiţăm duhovniceşte..."; "Ioachim se veseleşte, şi Ana prăznuieşte"; "Să dănţuiască toată făptura, să se veselească şi David..." etc. (Mineiul pe septembrie, 1984, p. 98 - 116), romănii intămpină cu mai multă bucurie celebrarea morţii Născătoarei de Dumnezeu. Unele din obiceiurile echinocţiale, specifice Săntămăriei Mici, au fost preluate de sărbătoarea vecină, Inălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie), numită popular Ziua Crucii şi, local, Ziua şarpelui. Reprezentările mitice rele de foc şi lupi, Teclele, celebrate in mediile pastorale in ziua de 24 septembrie, au preluat numele Sfintei Mucenice Tecla din Calendarul creştin ortodox. Local sunt sărbătorite in zilele Berbecarilor (26-29 septembrie). (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar septembrie