x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni, 6 octombrie 2008

Luni, 6 octombrie 2008

de Ramona Vintila    |    06 Oct 2008   •   00:00

Este ziua 280 a anului • Au mai rămas 86 de zile




Este ziua 280 a anului
Au mai rămas 86 de zile

Soarele:
Răsare la 7:20
Apune la 18:47
Luna:
Răsare la 14:30
Apune la 22:50
Primul pătrar(Luna în creştere):
7 octombrie
Lună plină:
14 octombrie
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
21 octombrie
Lună nouă:
29 octombrie


Proverbul zilei:

"Doctor de apă dulce"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină

Sfântul Apostol Toma, numit şi Geamănul, este prăznuit astăzi de creştini. Acesta trăia în cetatea Galileii, din Paneada, şi era pescar. L-a auzit pe Hristos şi L-a urmat. Sfânta Scriptură pomeneşte de căderea lui Toma, de neîncrederea sa la auzul învierii lui Iisus. După Înălţarea la ceruri a lui Hristos şi după Coborârea Duhului Sfânt, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu la multe popoare, a fost închis de Smideu împăratul, care l-a dat pe mâinile a cinci ostaşi. Aceştia, l-au înjunghiat cu suliţele, şi aşa s-a petrecut la Domnul. Moaştele lui au fost păstrate de credincioşi pentru un timp la Edesa.

Calendar creştin-ortodox
Sf. Apostol Toma
Calendar romano-catolic
Sf. Bruno, proroc
Calendar greco-catolic
Sf. Toma, apostol


S-a întâmplat azi

În România

1595 – După un bombardament de două zile, Târgovişte este recucerit de forţele unite ale muntenilor, moldovenilor şi transilvănenilor, conduse de Mihai Viteazul;
1916 – Puternică ofensivă germano-bulgară în Dobrogea, frontul româno-rus este străpuns, oraşul Constanţa este evacuat;
1918 – Declaraţia de la Iaşi a "Comitetului naţional al românilor emigraţi din Austro-Ungaria", ca răspuns la manifestul lui Carol I de Habsburg, în care i se contestă monarhiei habsburgice dreptul de a se ocupa de soarta românilor din Austro-Ungaria.

În lume

1981 – Anwar al-Sadat, Preşedinte al Egiptului şi laureat al Premiului Nobel pentru pace, este asasinat în Cairo de un grup de fanatici.

Născuţi la 6 octombrie

1902 – Petre Ţuţea, filozof, om politic (m. 1991);
1927 – Ioan Pop de Popa, profesor doctor docent în chirurgie cardiovasculară.


Click istoric

Astăzi se împlinesc 88 de ani de la naşterea lingvistului Ion Coteanu. A fost unul dintre şefii proeminenţi ai Catedrei de limba română contemporană la Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti, decan al Facultăţii de Filologie. De numele său se leagă definirea conceptului de limbă literară, caracterizarea dialectelor limbii şi introducerea conceptului de "protoromână". A fost membru fondator şi vicepreşedinte al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România, membru în Comitetul român de lingvistică şi în Societatea de lingvistică romanică din Strasbourg. S-a stins din viaţă în 1997.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Cel mai arhaic procedeu de traversare a râurilor a fost trecerea prin vadurile de apă. Vadul este acea porţiune a râului unde panta de scurgere se micşorează, valea se lărgeşte, iar apele scad în adâncime, putând fi trecute de om cu piciorul. Indiferent în ce direcţii se orientau pe uscat drumurile de comerţ, acestea se strângeau mănunchi la vadurile importante ale râurilor. Procedeul simplu şi eficient de a tăia un copac lung şi de a-l sprijini pe cele două maluri ale râului pentru a obţine o punte de picior
este întâlnit şi astăzi în majoritatea satelor de munte, deal şi podiş. Podul plutitor, numit de popor corabie, este o invenţie străveche care a supravieţuit până spre zilele noastre. El deservea nevoile locale de transport ale sătenilor şi putea fi uşor demontat în caz de pericol. Cârmaciul corabiei era podarul, care trecea, de pe un mal pe altul al râului, oamenii plecaţi la munca câmpului, carele încărcate cu bucate şi fân, vitele la păşunat.
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar octombrie