- Ziua internaţională a mimului
- Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători
- Este ziua 317 a anului
- Au mai rămas 48 de zile
Soarele:
Răsare la 7:08
Apune la 16:51
Luna:
Răsare la 10:43
Apune la 18:48
Primul pătrar(Luna in creştere):
17 noiembrie
Lună plină:
24 noiembrie
Ultimul pătrar(Luna in descreştere):
1 decembrie
Lună nouă:
9 decembrie
Sărbătoare creştină
Biserica Ortodoxă il prăznuieşte astăzi pe Sfăntul Ioan Gură de Aur. Acest mare dascăl al lumii a fost din marea cetate Antiohia. A avut parte, prin grija mamei sale, de cei mai vestiţi dascăli din Antiohia. Arătănd o mare dragoste pentru cunoaşterea vorbirii, a deprins toată ştiinţa elinească. Tot aşa a ajuns şi la stăpănirea creştineştilor Scripturi. A fost ridicat la rănduiala clericilor de Sfăntul Meletie, arhiepiscopul care-l şi botezase şi l-a sfinţit diacon. Flavian, urmaşul lui Meletie, l-a sfinţit preot. Apoi a fost chemat cu porunca impăratului Arcadie, pentru a fi sfinţit patriarh al Constantinopolului. Izgonit in Armenia şi, indurănd multe suferinţe, şi-a dat sufletul lui Dumnezeu.
Calendar creştin-ortodox
Sf. Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului
Calendar romano-catolic
Sf. Stanislau Kostka, călugăr
Calendar greco-catolic
Sf. Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului
Rugăciunea a doua pentru credincioşi
Iarăşi şi de multe ori cădem la Tine şi ne rugăm Ţie, Bunule şi Iubitorule de oameni, ca privind spre rugăciunea noastră să curăţeşti sufletele şi trupurile noastre de toată necurăţia trupului şi a duhului. Dăruieşte, Dumnezeule, şi celor ce se roagă impreună cu noi spor in viaţă, in credinţa şi in inţelegerea cea duhovnicească. Dă lor să-ţi slujească totdeauna cu frică şi cu dragoste şi intru nevinovăţie şi fără osăndă să se impărtăşească cu Sfintele Tale Taine şi să se invrednicească de cereasca Ta impărăţie. Că sub stăpănirea Ta totdeauna fiind păziţi, Ţie slavă să inălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfăntului Duh, acum şi pururea şi in vecii vecilor. Amin!
Â
Proverbul zilei:
"Buzele cele mute vorbesc pe tăcute"
"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
S-a intămplat azi
In Romănia
1884 - Premiera, la Teatrul Naţional din Bucureşti, a piesei "O scrisoare pierdută" in următoarea distribuţie: C. Nottara (Tipătescu), I. Panu (Dandanache), I. Petrescu (Trahanache), Aristizza Romanescu (Zoe) ş.a.;
1946 - Declaraţie scrisă prezentată de Iuliu Maniu corespondenţilor presei străine din Capitală, in care precizează că guvernul Groza nu respectă angajamentele luate de Aliaţi, partidele politice din opoziţie aflăndu-se in imposibilitatea de a-şi desfăşura propaganda electorală. Cu acelaşi prilej se difuzează "Apelul către democraţiile din lume", semnat de Iuliu Maniu, Constantin I.C. Brătianu şi Constantin-Titel Petrescu, in care, după ce se prezintă abuzurile şi acţiunile represive guvernamentale, se cere solidaritatea cu cele trei partide, Naţional-Ţărănesc, Naţional-Liberal şi Social-Democrat Independent, in lupta lor impotriva "celei mai odioase dictaturi".
In lume
1908 - Andrew Fisher devine al cincilea prim-ministru al Australiei;
1990 - A fost scrisă prima pagină World Wide Web.
Născuţi la 13 noiembrie
1312 - Regele Edward
al III-lea al Angliei (m. 1377);
1848 - Albert I, Prinţ de Monaco (m. 1922).
Click istoric
Actriţa şi poeta Ioana Crăciunescu implineşte astăzi 57 de ani. A absolvit IATC-ul in 1973. După o ascensiune rapidă pe firmamentul scenei romăneşti de teatru, ca actriţă a Teatrului Nottara, devine unul dintre numele importante ale diasporei noastre. După numeroase roluri in teatru şi in filme, răsplătite cu premii prestigioase de interpretare, se stabileşte la inceputul anilor â90 in Franţa. După emigrare, cariera teatrală şi cinematografică este continuată cu succes la Paris (Teatrul de poezie romănească de la Haute Allier), ca şi cea de scriitor. In timp, la renumele actriţei se adaugă şi o importantă bibliografie literară.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Lăsatul Secului de Crăciun, sărbătoare nocturnă (13-14 noiembrie), care deschide Postul de şase săptămăni (15 noiembrie-24 decembrie), ocazionează petreceri familiale cu măncare şi băutură din abundenţă. In unele zone, Lăsatul Secului de Crăciun este prefaţat de Ajun (13 noiembrie) şi postfaţat de rituri de purificare (ziua de Spolocanie, ziua de 15 noiembrie). In aceste zile de la mijlocul lunii noiembrie se celebrau Filipii de Toamnă prin diferite acte rituale cu caracter apotropaic, profilactice (imbunarea păsărilor cu resturile alimentare rămase de la ospăţul nocturn, ca să nu strice roadele recoltelor, intoarcerea vaselor din casă cu gura in jos etc.) şi divinator (aflarea ursitei, preziceri despre rodul holdelor). (Profesor Ion Ghinoiu)