x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 13 noiembrie 2007

Marţi 13 noiembrie 2007

de Ramona Vintila    |    13 Noi 2007   •   00:00

  • Ziua internaţională a mimului
  • Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători
  • Este ziua 317 a anului
  • Au mai rămas 48 de zile

Soarele:

Răsare la 7:08

Apune la 16:51

Luna:

Răsare la 10:43

Apune la 18:48

Primul pătrar(Luna in creştere):

17 noiembrie

Lună plină:

24 noiembrie

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

1 decembrie

Lună nouă:

9 decembrie

Sărbătoare creştină

Biserica Ortodoxă il prăznuieşte astăzi pe Sfăntul Ioan Gură de Aur. Acest mare dascăl al lumii a fost din marea cetate Antiohia. A avut parte, prin grija mamei sale, de cei mai vestiţi dascăli din Antiohia. Arătănd o mare dragoste pentru cunoaşterea vorbirii, a deprins toată ştiinţa elinească. Tot aşa a ajuns şi la stăpănirea creştineştilor Scripturi. A fost ridicat la rănduiala clericilor de Sfăntul Meletie, arhiepiscopul care-l şi botezase şi l-a sfinţit diacon. Flavian, urmaşul lui Meletie, l-a sfinţit preot. Apoi a fost chemat cu porunca impăratului Arcadie, pentru a fi sfinţit patriarh al Constantinopolului. Izgonit in Armenia şi, indurănd multe suferinţe, şi-a dat sufletul lui Dumnezeu.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului

Calendar romano-catolic

Sf. Stanislau Kostka, călugăr

Calendar greco-catolic

Sf. Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului

Rugăciunea a doua pentru credincioşi

Iarăşi şi de multe ori cădem la Tine şi ne rugăm Ţie, Bunule şi Iubitorule de oameni, ca privind spre rugăciunea noastră să curăţeşti sufletele şi trupurile noastre de toată necurăţia trupului şi a duhului. Dăruieşte, Dumnezeule, şi celor ce se roagă impreună cu noi spor in viaţă, in credinţa şi in inţelegerea cea duhovnicească. Dă lor să-ţi slujească totdeauna cu frică şi cu dragoste şi intru nevinovăţie şi fără osăndă să se impărtăşească cu Sfintele Tale Taine şi să se invrednicească de cereasca Ta impărăţie. Că sub stăpănirea Ta totdeauna fiind păziţi, Ţie slavă să inălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfăntului Duh, acum şi pururea şi in vecii vecilor. Amin!

Â

Proverbul zilei:

"Buzele cele mute vorbesc pe tăcute"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a intămplat azi

In Romănia

1884 - Premiera, la Teatrul Naţional din Bucureşti, a piesei "O scrisoare pierdută" in următoarea distribuţie: C. Nottara (Tipătescu), I. Panu (Dandanache), I. Petrescu (Trahanache), Aristizza Romanescu (Zoe) ş.a.;

1946 - Declaraţie scrisă prezentată de Iuliu Maniu corespondenţilor presei străine din Capitală, in care precizează că guvernul Groza nu respectă angajamentele luate de Aliaţi, partidele politice din opoziţie aflăndu-se in imposibilitatea de a-şi desfăşura propaganda electorală. Cu acelaşi prilej se difuzează "Apelul către democraţiile din lume", semnat de Iuliu Maniu, Constantin I.C. Brătianu şi Constantin-Titel Petrescu, in care, după ce se prezintă abuzurile şi acţiunile represive guvernamentale, se cere solidaritatea cu cele trei partide, Naţional-Ţărănesc, Naţional-Liberal şi Social-Democrat Independent, in lupta lor impotriva "celei mai odioase dictaturi".

In lume

1908 - Andrew Fisher devine al cincilea prim-ministru al Australiei;

1990 - A fost scrisă prima pagină World Wide Web.

Născuţi la 13 noiembrie

1312 - Regele Edward

al III-lea al Angliei (m. 1377);

1848 - Albert I, Prinţ de Monaco (m. 1922).

Click istoric

Actriţa şi poeta Ioana Crăciunescu implineşte astăzi 57 de ani. A absolvit IATC-ul in 1973. După o ascensiune rapidă pe firmamentul scenei romăneşti de teatru, ca actriţă a Teatrului Nottara, devine unul dintre numele importante ale diasporei noastre. După numeroase roluri in teatru şi in filme, răsplătite cu premii prestigioase de interpretare, se stabileşte la inceputul anilor ’90 in Franţa. După emigrare, cariera teatrală şi cinematografică este continuată cu succes la Paris (Teatrul de poezie romănească de la Haute Allier), ca şi cea de scriitor. In timp, la renumele actriţei se adaugă şi o importantă bibliografie literară.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Lăsatul Secului de Crăciun, sărbătoare nocturnă (13-14 noiembrie), care deschide Postul de şase săptămăni (15 noiembrie-24 decembrie), ocazionează petreceri familiale cu măncare şi băutură din abundenţă. In unele zone, Lăsatul Secului de Crăciun este prefaţat de Ajun (13 noiembrie) şi postfaţat de rituri de purificare (ziua de Spolocanie, ziua de 15 noiembrie). In aceste zile de la mijlocul lunii noiembrie se celebrau Filipii de Toamnă prin diferite acte rituale cu caracter apotropaic, profilactice (imbunarea păsărilor cu resturile alimentare rămase de la ospăţul nocturn, ca să nu strice roadele recoltelor, intoarcerea vaselor din casă cu gura in jos etc.) şi divinator (aflarea ursitei, preziceri despre rodul holdelor). (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar noiembrie