Este ziua 117 a anului ● Au mai rămas 248 de zile
Soarele
Răsare la 6:13 ● Apune la 20:15
Luna
Răsare la 19:24 ● Apune la 5:06
● Lună plină 28 aprilie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 6 mai ● Lună nouă 14 mai ● Primul pătrar (Luna în creştere) 21 mai
Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţit Mc. Simeon, ruda Domnului; Sf. Ap. Aristarh, Marcu şi Zinon
Sfântul Sfinţit Mucenic Simeon a trăit pe vremea împăratului Traian. Acest fericit s-a învrednicit a avea două nume. El este cunoscut ca Simon şi Simeon. Era nepotul lui Iosif şi frate al lui Iacov. Hristos L-a numit pe Simeon frate şi L-a uns preot pentru a-I vesti a doua venire. Simeon i-a îndreptat la lumină pe cei rătăciţi, a răbdat pedepse îngrozitoare pentru dreapta credinţă.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Sub influenţa creştinismului aceasta a fost numită Lazăr sau Lăzărică
În satele din sudul României se efectua în sâmbăta Floriilor un ceremonial complex structurat după modelul colindelor dedicat unei zeităţi a vegetaţiei.
Una dintre fetele colindătoare, Lăzăriţa, se îmbrăca mireasă şi, împreună cu celelalte surate, colinda în faţa ferestrelor caselor din sat. Cu paşi domoli, aceasta se plimba, înainte şi înapoi, în cercul format de suratele ei care povestesc, pe o melodie simplă, drama eroului vegetaţiei Lazăr sau Lăzărică: plecarea cu oile de acasă, urcarea în copac pentru a tăia animalelor frunză, căderea şi moartea lui neaşteptată, căutarea îndelungată şi găsirea trupului neînsufleţit de către surioare, aducerea acasă a trupului neînsufleţit etc. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 27 aprilie 1521 a murit exploratorul Fernando de Magellan (n. 1480), ucis de băştinaşii din Filipine. A fost primul care a navigat spre vest pornind din Europa pentru a ajunge în Asia, primul european care a navigat în Oceanul Pacific, primul care a condus o expediţie în jurul lumii. A părăsit Spania în anul 1519, la conducerea unei mici flote compuse din cinci corăbii. După luni de încercări şi o corabie pierdută, el a găsit o poartă spre Oceanul Pacific, loc ce a rămas cunoscut ca Strâmtoarea Magellan. În 1522, nava Victoria a ancorat pe ţărmurile Spaniei, punând capăt primei călătorii în jurul lumii din istorie. Relatarea expediţiei a fost făcută de Antonio Pigafetta.
S-a întâmplat azi
În România
● 1931 - George Enescu a terminat orchestraţia operei "Oedip", creaţie pe care a dedicat-o Mariei Rosetti-Tescanu;
● 1944 - Palatul de la Mogoşoaia este închiriat Ambasadei Elveţiei la Bucureşti;
● 1962 - Sesiune extraordinară a Marii Adunări Naţionale, cu participarea a 11.000 de ţărani din toate zonele ţării, consacrată încheierii colectivizării agriculturii, căreia ţărănimea i-a opus o rezistenţă activă, uneori violentă, "în numele luptei împotriva chiaburilor - după mărturisirea lui Gh. Gheorghiu-Dej - peste 80.000 de oameni, în majoritatea lor ţărani muncitori, au fost arestaţi şi trimişi în judecată";
● 1972 - Inaugurarea Muzeului Curtea Veche de la Palatul Voievodal din Bucureşti.
În lume
● 1994 - Ziua Libertăţii în Africa de Sud. Au avut loc primele alegeri multirasiale din Africa de Sud.
Născuţi la 27 aprilie
● 1791 - Sammuel Finley Morse, inventatorul alfabetului care-i poartă numele (n. 1872);
● 1968 - Cristian Mungiu, regizor şi scenarist.
Citește pe Antena3.ro