x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 29 iunie 2010

Marţi 29 iunie 2010

29 Iun 2010   •   00:00
Soarele
Răsare la 5:34 ● Apune la 21:04

Luna
Răsare la 22:47 ● Apune la 8:21
● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 4 iulie ● Lună nouă 11 iulie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 18 iulie ● Lună plină 26 iulie


Sărbătoare creştină: Sf. Ap. Petru şi Pavel
Creştinii îi prăznuiesc azi pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Sfântul Petru era pescar, iar, când l-a întâlnit pe Iisus, acesta l-a chemat spre a deveni "pescar de oameni". Când Hristos a fost prins, Petru s-a lepădat de El. După Înviere, Iisus îl resta­bileşte în apostolat. În ultima parte a vieţii a pro­povăduit la Roma, unde a fost martirizat pe cruce. Sfântul Pavel a luat parte la uciderea Sfântului Şte­fan, fiind aprig prigonitor al Bi­sericii. Pe drumul Damascului i s-a arătat Hristos, care l-a mustrat şi i-a spus că l-a ales "Apostol la Neamuri". Pa­vel s-a convertit, apoi s-a retras vreme de trei ani în pustiul Arabiei, pentru meditaţie.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Sânpetrul de Vară, divinitate care indică în Calendarul popular miezul verii agrare şi perioada secerişului, a preluat data de 29 iunie şi numele Sfântului Apostol Petru din Calenda­rul creştin. În Panteonul românesc, Sânpetru de Vară este despărţit de fratele său, Sânpetru de Iarnă, patron al lupilor, de aproximativ o ju­mătate de an. În tradiţiile populare, Sânpe­tru apare ca personaj pă­mântean, dar şi ca divinitate celestă. Se spune că în vremurile imemoriale, când oa­menii erau foarte credincioşi, Sânpetru de Vară umbla singur pe pă­mânt sau însoţit de Dumne­zeu. Adesea, Dumnezeu îl consulta la luarea deciziilor. În povestirile şi snoavele populare, Sânpetru este un om obiş­nuit: se îmbracă în straie ţărăneşti; se ocupă cu agricultura, creş­terea animalelor şi, mai ales, cu pescuitul; i se întâmplă lucruri hazlii pentru calitatea lui de sfânt (i se fură caii sau boii chiar în vremea aratului, petrece şi joacă la cârciumă, are o drăguţă pescăriţă, se îmbată şi este bătut de oameni); intră slugă la Dia­vol; este iscoada lui Dumnezeu pe pă­mânt şi altele. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
La 29 iunie 1984 a avut loc o sesiune a Marii Adunări Naţionale, la care se adoptă Hotărârea pentru aprobarea Programului de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei. Între timp, situaţia alimentară a populaţiei se deteriora tot mai mult. În comune şi sate, unde locuia aproximativ jumă­tate din populaţia ţării, raţiile erau cele mai reduse. În plus, locuitorii satelor erau obligaţi, pentru a primi raţiile, să vândă la cooperativele locale ouă şi lapte. "Achiziţiile" se făceau la preţurile fixate de autorităţi, fără vreo legătură cu acelea ale pieţei "libere". Pâinea vândută la sate era un amestec de făină, tărâţe şi mălai, care după două zile devenea aproape de ne­mâncat.


S-a întâmplat azi
În România

● 1521 - Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către Johannes (Hans) Benkner, judele Braşovului; primul text redactat în limba română care ni s-a păstrat;
● 1848 - Mitropolitul Neofit, rămas în Bucureşti, proclamă restaurarea vechiului regim. Se formează o căi­măcămie compusă din marii boieri: Theodor Văcărescu şi E. Bă­leanu, care se grăbeşte să-i reabi­liteze pe co­lo­neii I. Odobescu şi I. Solomon;
● 1882 - Din iniţiativa Societăţii "Caritas", în prezenţa reprezen­tan­ţilor autorităţilor de resort, se pune pia­tra de temelie a unui nou spital în Bucureşti.

În lume
● 1613 - Teatrul londonez "Globe" arde în timpul unei reprezentaţii cu piesa lui Shakespeare "Henry al VIII-lea";
● 1940 - Trupele sovietice ocupă ţinutul Herţa, parte a Vechiului Re­gat. Guvernul român a protestat în repetate rânduri, până în primăvara anului 1941, faţă de această acţiune.

Născuţi la 29 iunie

● 1819 - Nicolae Bălcescu, istoric şi scriitor, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Muntenia (m. 1852);
● 1941 - Maria Munteanu, actriţă.

×
Subiecte în articol: calendar