Răsare la 5:34 ● Apune la 21:04
Luna
Răsare la 22:47 ● Apune la 8:21
● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 4 iulie ● Lună nouă 11 iulie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 18 iulie ● Lună plină 26 iulie
Sărbătoare creştină: Sf. Ap. Petru şi Pavel
Creştinii îi prăznuiesc azi pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Sfântul Petru era pescar, iar, când l-a întâlnit pe Iisus, acesta l-a chemat spre a deveni "pescar de oameni". Când Hristos a fost prins, Petru s-a lepădat de El. După Înviere, Iisus îl restabileşte în apostolat. În ultima parte a vieţii a propovăduit la Roma, unde a fost martirizat pe cruce. Sfântul Pavel a luat parte la uciderea Sfântului Ştefan, fiind aprig prigonitor al Bisericii. Pe drumul Damascului i s-a arătat Hristos, care l-a mustrat şi i-a spus că l-a ales "Apostol la Neamuri". Pavel s-a convertit, apoi s-a retras vreme de trei ani în pustiul Arabiei, pentru meditaţie.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Sânpetrul de Vară, divinitate care indică în Calendarul popular miezul verii agrare şi perioada secerişului, a preluat data de 29 iunie şi numele Sfântului Apostol Petru din Calendarul creştin. În Panteonul românesc, Sânpetru de Vară este despărţit de fratele său, Sânpetru de Iarnă, patron al lupilor, de aproximativ o jumătate de an. În tradiţiile populare, Sânpetru apare ca personaj pământean, dar şi ca divinitate celestă. Se spune că în vremurile imemoriale, când oamenii erau foarte credincioşi, Sânpetru de Vară umbla singur pe pământ sau însoţit de Dumnezeu. Adesea, Dumnezeu îl consulta la luarea deciziilor. În povestirile şi snoavele populare, Sânpetru este un om obişnuit: se îmbracă în straie ţărăneşti; se ocupă cu agricultura, creşterea animalelor şi, mai ales, cu pescuitul; i se întâmplă lucruri hazlii pentru calitatea lui de sfânt (i se fură caii sau boii chiar în vremea aratului, petrece şi joacă la cârciumă, are o drăguţă pescăriţă, se îmbată şi este bătut de oameni); intră slugă la Diavol; este iscoada lui Dumnezeu pe pământ şi altele. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 29 iunie 1984 a avut loc o sesiune a Marii Adunări Naţionale, la care se adoptă Hotărârea pentru aprobarea Programului de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei. Între timp, situaţia alimentară a populaţiei se deteriora tot mai mult. În comune şi sate, unde locuia aproximativ jumătate din populaţia ţării, raţiile erau cele mai reduse. În plus, locuitorii satelor erau obligaţi, pentru a primi raţiile, să vândă la cooperativele locale ouă şi lapte. "Achiziţiile" se făceau la preţurile fixate de autorităţi, fără vreo legătură cu acelea ale pieţei "libere". Pâinea vândută la sate era un amestec de făină, tărâţe şi mălai, care după două zile devenea aproape de nemâncat.
S-a întâmplat azi
În România
● 1521 - Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către Johannes (Hans) Benkner, judele Braşovului; primul text redactat în limba română care ni s-a păstrat;
● 1848 - Mitropolitul Neofit, rămas în Bucureşti, proclamă restaurarea vechiului regim. Se formează o căimăcămie compusă din marii boieri: Theodor Văcărescu şi E. Băleanu, care se grăbeşte să-i reabiliteze pe coloneii I. Odobescu şi I. Solomon;
● 1882 - Din iniţiativa Societăţii "Caritas", în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor de resort, se pune piatra de temelie a unui nou spital în Bucureşti.
În lume
● 1613 - Teatrul londonez "Globe" arde în timpul unei reprezentaţii cu piesa lui Shakespeare "Henry al VIII-lea";
● 1940 - Trupele sovietice ocupă ţinutul Herţa, parte a Vechiului Regat. Guvernul român a protestat în repetate rânduri, până în primăvara anului 1941, faţă de această acţiune.
Născuţi la 29 iunie
● 1819 - Nicolae Bălcescu, istoric şi scriitor, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Muntenia (m. 1852);
● 1941 - Maria Munteanu, actriţă.
Citește pe Antena3.ro