x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi, 4 noiembrie 2008

Marţi, 4 noiembrie 2008

de Ramona Vintila    |    04 Noi 2008   •   00:00

Este ziua 309 a anului
Au mai rămas 57 de zile



Soarele:
Răsare la 6:57
Apune la 17:01
Luna:
Răsare la 12:41
Apune la 21:44
Primul pătrar(Luna în creştere):
6 noiembrie
Lună plină:
13 noiembrie
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
20 noiembrie
Lună nouă:
27 noiembrie


Proverbul zilei:

"E poşta satului"
•"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină

Cuviosul Părinte Ioanichie, pomenit astăzi în Calendarul Ortodox, s-a născut în ţinuturile Bitiniei, în satul numit Maricat. A trăit în timpul împăratului Leon Isaurul, luptătorul împotriva icoanelor. Tatăl său se numea Miritrichie, iar mama sa, Anastasia. Era îndrumat de Duhul Sfânt spre smerire, blândeţe şi ascultare. Când mergea la rugăciune, îşi însemna turma sa cu semnul crucii. Leon necredinciosul, fiul lui Constantin Copronim, a poruncit să fie aleşi tineri viteji pentru oaste.
A fost ales şi Ioanichie. Pentru că Dumnezeu nu voia să îl piardă, i-a trimis un bătrân a cărui învăţătură i-a trasat întreaga linie a vieţii.
A murit la vârsta de 94 de ani, la Mănăstirea lui Antidie.

CALENDAR CREŞTIN-ORTODOX
Cuv. Ioanichie cel Mare; Sf. Mucenici Nicandru Episcopul şi Ermeu preotul

CALENDAR ROMANO-CATOLIC

Sf. Carol Borromeu, episcop

CALENDAR GRECO-CATOLIC

Cuv. Ioanichie cel Mare; Sf. Nicandru şi Ermeu, mucenici


S-a întâmplat azi

În România
1924 – Apare la Bucureşti cotidianul politic Cuvântul, de orientare de dreapta, iar din 1933, de extremă dreaptă, exercitând o mare influenţă asupra spiritului public la nivelul întregii societăţi româneşti. Suspendat după asasinarea de către legionari a primului-ministru I. G. Duca, considerându-se că unele din articolele lui Nae Ionescu au incitat la săvârşirea asasinatului, reapare în 1937 şi 1938, sub direcţia lui C. Gongopol;
1938 – George Enescu termină "Suita a III-a" – "Săteasca". Prima audiţie are loc la 2 februarie 1939, la Carnegie Hall, cu Filarmonica din New York.
În lume
1979 – Ambasada americană din Teheran a fost ocupată de militanţii iranieni.

Născuţi la 4 noiembrie

1903 – Ion Vasilescu, compozitor (m. 1960);
1923 – Freddy Heineken, magnatul firmei de bere Heineken (m. 2002).


Click istoric

Astăzi, Traian Băsescu, preşedintele României, împlineşte 57 de ani. S-a născut la Basarabi, judeţul Constanţa.
A fost şef al Agenţiei NAVROM din Anvers, Belgia, director general al Inspectoratului de Stat al Navigaţiei Civile din Ministerul Transporturilor, subsecretar de stat, şef al Departamentului Transporturilor Navale şi ministru al Transporturilor. În august 1994, a fost ales preşedinte al Organizaţiei municipale Bucureşti a PD, iar ulterior a devenit vicepreşedinte al PD. A fost ales preşedinte al României la 12 decembrie 2004, învingându-l pe premierul Năstase, candidat din partea PSD,  în al doilea tur de scrutin. Este căsătorit şi are două fiice.


Credinţe populare, tradiţii, semne

În satul românesc unele tradiţii au rămas puternic înrădăcinate în conştiinţa colectivă. Una dintre acestea este taina botezului, care presupune participarea unor naşi; aceştia devin părinţii spirituali pentru copil. Ei primeau la botez daruri din partea tatălui pruncului creştinat. Părinţii copilului dădeau plocoane la botez şi la tăierea moţului. Dacă era băiat, mergeau de mai multe ori în decursul unui an la naşi cu un cocoş; dacă pruncul era fată, mergeau o dată cu o găină ce avea legată la guşă o fundă. Darurile se duceau în coşuri sau în desagi. Şi în zilele noastre a rămas tradiţia conform căreia, de câte ori se întâlnesc, finul trebuie să sărute mâna naşului. Părinţii spirituali aveau datoria să vegheze copilul până când acesta se căsătorea.
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar noiembrie