x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 27 aprilie 2011

Miercuri 27 aprilie 2011

26 Apr 2011   •   17:02

Este ziua 117 a anului ● Au mai rămas 248 de zile

Soarele
Răsare la 6:13 ● Apune la 20:14

Luna
Răsare la 3:22 ● Apune la 14:45
● Lună nouă 3 mai ● Primul pătrar (Luna în creştere) 10 mai ● Lună plină 17 mai ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 24 mai

Sărbătoare creştină:  Sf. Sfinţit Mc. Simeon, ruda Domnului; Sf. Ap. Aristarh, Marcu şi Zinon
Sfântul Sfinţit Mucenic Simeon a trăit pe vremea împăratului Traian. Acest fericit s-a învrednicit a avea două nume. El este cunoscut ca Simon şi Simeon. Era nepotul lui Iosif şi frate al lui Iacov. Hristos L-a numit pe Simeon frate şi L-a uns preot pentru a-I vesti a doua venire. Simeon i-a îndreptat la lumină pe cei rătăciţi, a răbdat pedepse îngrozitoare pentru dreapta credinţă. A fost prins de păgâni, după porunca lui Attic antipatul. După multe chinuri, pe cruce fiind pironit, ca şi Hristos Domnul, Sfântul Simeon şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Credinţe populare, tradiţii, semne
În satele din sudul României se efectua în sâmbăta Floriilor un ceremonial complex, structurat după mo­delul colindelor, dedicat unei zeităţi a vegetaţiei. Sub influenţa creştinismului, aceasta a fost numită Lazăr sau Lăzărică. Una dintre fetele co­lindătoare, Lăzăriţa, se îmbrăca mireasă şi, împreună cu celelalte surate, colinda în faţa ferestrelor caselor din sat. Cu paşi domoli, aceasta se plimba, înainte şi înapoi, în cercul format de suratele sale, care povestesc, pe o melodie simplă, drama eroului vegetaţiei Lazăr sau Lăzărică: plecarea cu oile de acasă, urcarea în copac pentru a tăia animalelor frunză, căderea şi moartea lui neaşteptată, căutarea îndelungată şi găsirea trupului neînsufleţit de către surioare, aducerea acasă a trupului neînsufleţit, scalda rituală în lapte dulce şi îmbrăcarea defunctului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei pe sub nuci. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 27 aprilie 1521 a murit explora­torul Fernando de Magellan (n. 1480), ucis de băştinaşii din Filipine. A fost primul care a navigat spre Vest por­nind din Europa pentru a ajunge în Asia, primul european care a navi­gat în Oceanul Pacific, primul care a condus o expediţie în jurul lumii. A pă­răsit Spania în anul 1519, la conducerea unei mici flote compuse din cinci corăbii. După luni de încercări şi o corabie pierdută, el a găsit o poar­tă spre Oceanul Pacific, loc ce a ră­mas cunoscut ca Strâmtoarea Mage­l­lan. În 1522, nava Victoria a ancorat pe ţărmurile Spaniei, punând ca­păt primei călătorii în jurul lumii din is­torie. Relatarea expediţiei a fost fă­cută de geograful Antonio Pigafetta.

S-a întâmplat azi
În România
● 1931 – George Enescu a terminat orchestraţia operei "Oedip", crea­ţie pe care a dedicat-o Mariei Ro­setti-Tescanu;
● 1944 – Palatul de la Mogoşoaia este închiriat Ambasadei Elveţiei la Bucureşti;
● 1962 – Sesiune extraordinară a Marii Adunări Naţionale, cu partici­pa­rea a 11.000 de ţărani din toate zo­nele ţării, consacrată încheierii co­lec­tivizării agriculturii, căreia ţă­ră­nimea i-a opus o rezistenţă activă, uneori violentă, "în numele luptei îm­potriva chiaburilor – după mărturi­sirea lui Gh. Gheorghiu-Dej – peste 80.000 de oameni, în majoritatea lor ţă­rani muncitori, au fost arestaţi şi tri­mişi în judecată, iar dintre ei, peste 30.000 au fost judecaţi în procese pu­blice";
1972 – Inaugurarea Muzeului Curtea Veche din Bucureşti.

În lume
● 1994 – Au avut loc primele alegeri multirasiale din Africa de Sud.

Născuţi la 27 aprilie
● 1791 – Sammuel Finley Morse, inventatorul alfabetului care-i poartă numele (n. 1872);
● 1968 – Cristian Mungiu, regizor şi scenarist.

×