x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 29 iulie 2009

Miercuri 29 iulie 2009

29 Iul 2009   •   00:00

Ziua Imnului Naţional



Este ziua 210 a anului

Au mai rămas 155 de zile

Soarele
Răsare la 5:59
Apune la 20:44

Luna
Răsare la 14:51


Primul pătrar (Luna în creştere)
29 iulie

Lună plină
6 august

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
13 august

Lună nouă
20 august

PROVERBUL ZILEI:

"Ce-i drept şi lui Dumnezeu îi place"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ: Sf. Mc. Calinic, Mamant şi Veniamin; Sf. Mc. Teodota cu fiii săi

Sfântul Mucenic Calinic a fost crescut într-o familie de creştini în timpul dregătorului roman păgân numit Sacerdon. Activitatea lui de dascăl se desfăşura într-un moment în care dregătorul, la porunca împăratului, întreprinse ample campanii de prigonire a creştinilor. În momentul în care sfântul se găsea în cetatea Ancira, din Galaţia, a fost prins şi dus la judecata dregătorului Sacerdon. Încălţat cu nişte pantofi din fier a fost obligat să alerge cu aceştia o distanţă mare. Pe drum, soldaţii care-l trăgeau s-au oprit din cauza setei. Sfântul a făcut de a izvorât apa dintr-o piatră. Ajuns la Gangra a fost descălţat de pantofi şi obligat să intre într-un cuptor încins, unde a murit.

CREDINŢE POPULARE, TRADIŢII, SEMNE

În unele credinţe populare, Dracul, ingenios şi neastâmpărat, inventează, din joacă sau din întâmplare, din proprie iniţiativă sau la sugestia Fratelui (Dumnezeu), multe lucruri, plante şi animale de pe pământ. Frate dintr-un început cu Dumnezeu, el a contribuit la zidirea Pământului şi la facerea Lumii. Creaţiile lui rămân neterminate, nu ştie cum să le folosească sau le foloseşte în scopuri distructive. Adesea, creaţiile lui sunt preluate de Dumnezeu, care le găseşte întrebuinţarea cuvenită. Luându-se la întrecere, fratele şi nefârtatele creează animale, plante, obiecte de pe pământ: Dracul face capra, Dumnezeu oaia; Dracul construieşte cârciuma, Dumnezeu Biserica.
(Profesor Ion Ghinoiu)

CLICK ISTORIC

Astăzi este Ziua Imnului Naţional al României, "Deşteaptă-te, române!", sărbătorită, anual, începând din 1998, ca urmare a unei hotărâri a Senatului României de la 18 mai 1998. Imediat după instaurarea deplinei dictaturi comuniste la 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a fost forţat să abdice, "Deşteaptă-te, române!", ca şi alte marşuri şi cântece patriotice au fost interzise, intonarea şi fredonarea lor fiind pedepsite cu ani grei de închisoare. Din anii 1970, melodia a putut fi din nou cântată dar fără versurile originale. La 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, imnul s-a înălţat pe străzi, însoţind uriaşele mase de oameni.

S-A ÎNTÂMPLAT AZI

În România

1941 - Răspunzând lui Hitler, I. Antonescu declară că va continua acţiunile militare alături de Germania, pentru zdrobirea inamicului comun: "bolşevismul rus". Guvernul român declară: "Nu pun nici un fel de condiţii şi nu discut cu nimic această cooperare militară pe un alt teritoriu". Decizia lui I. Antonescu a fost dictată de considerente militare şi politice;

1947 - Adunarea Deputaţilor, prezidată de Mihail Sadoveanu, adoptă, pe baza unui raport prezentat de Teohari Georgescu, o moţiune privind dizolvarea Partidului Naţional-Ţărănesc (Iuliu Maniu). Întreaga conducere a partidului este arestată, aproape toţi membrii ei fiind aruncaţi în închisori.

În lume


1836 - Inaugurarea Arcului de Triumf în Paris;

1890 - A murit pictorul Vincent Van Gogh (n. 1853).

Născuţi la 29 iulie


1945 - Mircea Lucescu, antrenor de fotbal;

1975 - Adelin Petrişor, jurnalist.

×
Subiecte în articol: calendar