Este ziua 185 a anului
Au mai rămas 180 de zile
Soarele         Â
Răsare la 5:36
Apune la 21:03
Luna
Răsare la 23:35
Apune la 9:34
Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 7 iulie
Lună nouă 14 iulie
Primul pătrar (Luna in creştere) 22 iulie
Lună plină 30 iulie
Rac (22 iunie - 22 iulie)
Proverbul zilei: "Omul caută leac unde simte că-l doare"
"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină
Astăzi este prăznuit Sfăntul Andrei, Arhiepiscopul Cretei. S-a născut din părinţi iubitori de Dumnezeu, care l-au dat să inveţe Sfintele Scripturi. A fost făcut cleric de Teodor, Patriarhul cetăţii sfinte Ierusalim. La cel de-al şaselea Sinod ecumenic a fost insărcinat de patriarhul său cu mărturisirea de credinţă a Ierusalimului. Pentru judecata şi bunătatea ce avea a fost numit diacon al bisericii celei mari, iar după aceea a fost ales arhiepiscop al Cretei. A innoit bisericile lui Dumnezeu şi a zidit din temelie, in cinstea Maicii Domnului, Biserica Vlahernei. Intr-un loc numit Ieriso, situat in Insula Militene, şi-a primit sfărşitul vieţii sale.
Calendar creştin-ortodox
Sf. Andrei, Arhiepiscopul Cretei; Cuv. Marta
Calendar romano-catolic
Sf. Elisabeta a Portugaliei
Calendar greco-catolic
Sf. Andrei, episcopul Cretei
Rugăciune la vreme de nevoi
Tu, Doamne, cunoşti necazurile mele şi ai grijă de mine neincetat. Cu toată suferinţa mea, ştiu că mă iubeşti şi asta imi dă tărie. Cu speranţă in ajutorul şi bunătatea Ta, nu mă voi lăsa răpus, ci mă voi lupta cu curaj şi voi fi scăpat. Tu eşti Cel ce cărmuieşte lumea şi vieţile oamenilor; indreaptă corabia vieţii mele, care acum este clătinată de valuri furioase, spre ape liniştite. Degeaba mă zbat singur impotriva furtunii, că fără Tine nu pot face nimic. Către Tine mă indrept şi mă rog: vino in ajutorul meu, aşa cum l-ai salvat pe Petru, care venea spre Tine pe apă. Intinde-Ţi braţul spre mine, cum l-ai intins spre el, Dumnezeule milostiv, şi salvează-mă degrabă. Amin!
S-a intămplat azi
In Romănia
1864 - Decret domnesc privind infiinţarea Universităţii din Bucureşti cu facultăţile de drept, filozofie (litere) şi ştiinţe;
1881 - Legea burselor şi a comerţului. Se infiinţează Bursa de Valori, Acţiuni şi Schimburi din Bucureşti, prima bursă de valori din Romănia;
1924 - Legea minelor, impreună cu altele adoptate in această perioadă, exprimă concepţia economică a liberalilor "prin noi inşine", privind exploatarea bogăţiilor ţării prin colaborarea dintre stat şi capitalul privat autohton;
1940 - Se formează un guvern prezidat de Ion Gigurtu, cu o participare cu totul limitată a unor reprezentanţi ai Gărzii de Fier. Horia Sima, şeful Mişcării legionare, devine membru al guvernului, dar demisionează după căteva zile. Noul guvern anunţă noua orientare a Romăniei spre Axă.
Â
In lume
1827 - Sclavia este abolită in statul New York;
1987 - In Franţa, fostul şef al Gestapoului Klaus Barbie este condamnat la inchisoare pe viaţă pentru crime impotriva umanităţii.
Născuţi la 4 iulie
1927 - Gina Lollobrigida, actriţă;
1951 - Vladimir Tismăneanu, politolog;
1967 - Claudia Negroiu, actriţă.
Click istoric
La 4 iulie 1776 s-a semnat Declaraţia de Independenţă a coloniilor engleze din America de Nord la Philadelphia, in cadrul Congresului reprezentanţilor celor 13 colonii britanice, autorul său fiind Thomas Jefferson. Prin Declaraţia de Independenţă, coloniştii işi afirmau propria individualitate faţă de Anglia şi respingeau pretenţiile de dominaţie ale acesteia. Document politic cu o influenţă atăt asupra evoluţiei ulterioare a SUA, căt şi asupra mişcării politice europene, Declaraţia afirma principiile egalităţii dintre state, al egalităţii dintre oameni, al dreptului de rezistenţă la opresiune, dar şi ideea dreptului oamenilor la libertate şi la căutarea fericirii.
Credinţe populare, tradiţii, semen
La Rusalii, in sudul Romăniei, şi la Ispas, in Transilvania, leuşteanul are valoare apotropaică, de alungare a Ielelor şi a relelor aduse de acestea. Tulpinile şi frunzele de leuştean se agăţau la ferestrele şi la uşile caselor, se legau de coarnele şi de cozile vitelor cu lapte, se amestecau cu tărăţe şi se dădeau să le mănănce animalele, femeile se incingeau cu tulpinile peste mijloc, copiii se sorcoveau cu acestea, crucile din hotarul satelor se impodobeau cu coroane din flori şi leuştean, iar feciorii işi infrumuseţau caii cu care ocoleau in ziua de Ispas crucile din sat (Sibiel, judeţul Sibiu). Mănunchiul din flori şi leuştean sfinţit la Ispas se păstra la icoană şi se folosea in diferite practici pentru depăşirea momentelor de grea cumpănă ivite de-a lungul anului. Cu acelaşi scop era folosit la confecţionarea Steagului căluşarilor la Rusalii şi Steagului Drăgaicei la Sănziene. In medicina populară, leuşteanul se folosea pentru tratarea durerilor de cap, a tusei convulsive, indigestiilor, junghiurilor, iar in amestec cu odolean şi aişor pentru vindecarea unor boli ale vitelor. Odoleanul (Valeriana officinalis L.) este o plantă cu puteri miraculoase care asigură, alături de usturoi, pelin, avrămească, cărsteneasă şi alte plante, protecţie magică impotriva ielelor, strigoilor şi zmeilor. Planta era invocată, precum o divinitate, să aducă dragoste fetelor şi noroc nevestelor. (Profesor Ion Ghinoiu)