x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 5 martie

Miercuri 5 martie

de Jurnalul National    |    05 Mar 2008   •   00:00

Ziua mondială a eficienţei energetice

 

Ziua mondială a eficienţei energetice

Este ziua 65 a anului

Au mai rămas 301 zile

 

Soarele

Răsare la 6:46

Apune la 18:09

Luna

Răsare la 5:41

Apune la 15:36

Lună nouă 7 martie

Primul pătrar (Luna în creştere) 14 martie

Lună plină 21 martie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 30 martie

 

Sărbătoare creştină

Sfântul Mucenic Conon din Isauria, celebrat astăzi, era fiul lui Nestor şi al Nadei. A vrut să tră­iască în feciorie. Se spune că însuşi arhanghelul Mihail l-a învăţat cre­dinţa în Hristos, l-a botezat în nu­mele de viaţă făcătoarei Treimi, l-a împărtăşit cu Preacuratele Taine şi i-a dat puterea de a săvârşi lucruri minunate. Când ighemonul Magnus a venit în ţinutul acela, aducând cu sine poruncile împărăteşti, Sfântul Conon a fost prins şi bătut cumplit. Când mulţimea a auzit despre aceasta, l-a dezlegat pe sfânt şi, ştergându-i rănile de sânge, l-a adus la casa lui, unde a mai trăit doi ani, după care s-a mutat către Domnul.

 

Calendar creştin-ortodox

Sfântul Sfinţit Mucenic Conon din Isauria; Sfântul Mucenic Iraida (Dezlegare la lapte, brânză şi ouă; Zi aliturgică)

Calendar romano-catolic

Sfinţii Romeo şi Teofil, episcopi;

Sf. Adrian din Cezareea, mucenic

Calendar greco-catolic

Cuviosul Mucenic Conon; Fericitul Ieremia Valahul; Hârţi lactate

 

S-a întâmplat azi

 

În România

1608 – În urma răscoalei hai­du­­­cilor, Si­gismund Rákoczi, care fusese ales principe la 11 februarie 1607, se re­trage din domnie, iar Gabriel Báthory este ales principe al Transilvaniei;

1658 – Noul domn al Ţării Româneşti Mihail Radu (Mihnea al III-lea) intră în Târgovişte;

1918 – Demisia guvernului ge­neralului Averescu; Regele, la su­gestia grupării antantiste, însărci-nează pe Alexandru Marghiloman cu formarea unui nou guvern;

1919 – Decret-lege privind adoptarea calendarului gregorian (calendarul de stil nou) începând de la 1 aprilie 1919 (care a devenit 14 aprilie, stil nou).

În lume

1933 – În Germania, naziştii câştigă 44% din voturi în cadrul alegerilor parlamentare;

1946 – Churchill a vorbit pentru prima oară, într-un discurs ţinut în Missouri, despre “cortina de fier”;

1953 – A murit I.V. Stalin, lider al Uniunii Sovietice (n. 1879);

1982 – Venera 14, un satelit sovietic ajunge pe Venus.

Născuţi la 5 martie

1723 – Prinţesa Mary a Marii Britanii (m. 1773);

1910 – Iustin Moisescu, al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (m. 1986);

1920 – Radu Stanca, scriitor şi regizor (m. 1962).

 

Click istoric

La 5 martie 1955 se stingea din viaţă prozatoarea Hortensia Papadat-Bengescu. S-a născut în Galaţi. Formarea sa ca scriitoare a fost marcată de personalitatea lui Garabet Ibrăileanu, cel care a ajutat-o să debuteze. Rolul hotărâtor în orientarea prozatoarei spre ro­manul european modern îl are Eu­gen Lovinescu. Opera sa cuprinde nuvele, romane şi teatru (“Ape adânci”, “Sfinxul”, “Femeia în faţa oglinzii”). Hortensia Papadat-Ben­gescu este creatoarea celui de-al doi­lea roman ciclic în literature ro­mână, după Duiliu Zamfirescu.Ci­clul familiei Hallipa cu­prinde ro­manele: “Fecioarele des­pletite”, “Con­cert din muzică de Bach”, “Dru­mul ascuns”, “Rădăcini”.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Zilele Babei sunt un timp ritual de nouă sau 12 zile la începutul lunii martie, egal cu durata urcuşului Dochiei cu oile la munte. Obiceiurile şi practicile magice de înnoire a timpului se concentrează în prima zi a plecării, numită Dochia, Marta sau Mărţişor, şi, mai ales, în ultima zi, la moartea Babei Dochia, numită Moşi, Mucenici, 40 de Sfinţi. Repartizarea celor nouă sau 12 zile ale Babei Dochia pe persoanele de sex feminin dintr-o colectivitate pentru a afla cum le va fi firea de-a lungul anului este cunoscută sub numele de Pusul Babelor. Firea şi sufletul persoanei se apreciau în raport cu vremea din ziua aleasă: însorită sau întunecoasă, frumoasă sau urâtă. După nume, Dochia carpa­tică este Sfânta Eudochia samariteană, care s-a născut în Cetatea Iliopolei din Liban şi a trăit în vremea împăratului Traian. A fost un personaj real: o femeie frumoasă şi bogată care şi-a trăit tinereţea în desfrâu. Spre bătrâneţe se pocăieşte, este botezată de episcopul Theodot, îşi împarte averea agonisită la săraci şi se retrage la o mănăstire, unde ar fi făcut multe minuni. Biserica o sancti­fică, o trece prin­tre sfinţi, Sfânta sau Mucenica Eudochia, şi îi rezervă în calendar ziua de 1 Martie. Începând cu ziua Dochiei, divinităţile feminine ale calendarului popular se grupează în trei generaţii: zeiţe fecioare, zeiţe mumă şi zeiţe bătrâne. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar martie