Ziua mondială a eficienţei energetice
Ziua mondială a eficienţei energetice
Este ziua 65 a anului
Au mai rămas 301 zile
Soarele
Răsare la 6:46
Apune la 18:09
Luna
Răsare la 5:41
Apune la 15:36
Lună nouă 7 martie
Primul pătrar (Luna în creştere) 14 martie
Lună plină 21 martie
Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 30 martie
Sărbătoare creştină
Sfântul Mucenic Conon din Isauria, celebrat astăzi, era fiul lui Nestor şi al Nadei. A vrut să trăiască în feciorie. Se spune că însuşi arhanghelul Mihail l-a învăţat credinţa în Hristos, l-a botezat în numele de viaţă făcătoarei Treimi, l-a împărtăşit cu Preacuratele Taine şi i-a dat puterea de a săvârşi lucruri minunate. Când ighemonul Magnus a venit în ţinutul acela, aducând cu sine poruncile împărăteşti, Sfântul Conon a fost prins şi bătut cumplit. Când mulţimea a auzit despre aceasta, l-a dezlegat pe sfânt şi, ştergându-i rănile de sânge, l-a adus la casa lui, unde a mai trăit doi ani, după care s-a mutat către Domnul.
Calendar creştin-ortodox
Sfântul Sfinţit Mucenic Conon din Isauria; Sfântul Mucenic Iraida (Dezlegare la lapte, brânză şi ouă; Zi aliturgică)
Calendar romano-catolic
Sfinţii Romeo şi Teofil, episcopi;
Sf. Adrian din Cezareea, mucenic
Calendar greco-catolic
Cuviosul Mucenic Conon; Fericitul Ieremia Valahul; Hârţi lactate
S-a întâmplat azi
În România
1608 – În urma răscoalei haiducilor, Sigismund Rákoczi, care fusese ales principe la 11 februarie 1607, se retrage din domnie, iar Gabriel Báthory este ales principe al Transilvaniei;
1658 – Noul domn al Ţării Româneşti Mihail Radu (Mihnea al III-lea) intră în Târgovişte;
1918 – Demisia guvernului generalului Averescu; Regele, la sugestia grupării antantiste, însărci-nează pe Alexandru Marghiloman cu formarea unui nou guvern;
1919 – Decret-lege privind adoptarea calendarului gregorian (calendarul de stil nou) începând de la 1 aprilie 1919 (care a devenit 14 aprilie, stil nou).
În lume
1933 – În Germania, naziştii câştigă 44% din voturi în cadrul alegerilor parlamentare;
1946 – Churchill a vorbit pentru prima oară, într-un discurs ţinut în Missouri, despre “cortina de fier”;
1953 – A murit I.V. Stalin, lider al Uniunii Sovietice (n. 1879);
1982 – Venera 14, un satelit sovietic ajunge pe Venus.
Născuţi la 5 martie
1723 – Prinţesa Mary a Marii Britanii (m. 1773);
1910 – Iustin Moisescu, al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (m. 1986);
1920 – Radu Stanca, scriitor şi regizor (m. 1962).
Click istoric
La 5 martie 1955 se stingea din viaţă prozatoarea Hortensia Papadat-Bengescu. S-a născut în Galaţi. Formarea sa ca scriitoare a fost marcată de personalitatea lui Garabet Ibrăileanu, cel care a ajutat-o să debuteze. Rolul hotărâtor în orientarea prozatoarei spre romanul european modern îl are Eugen Lovinescu. Opera sa cuprinde nuvele, romane şi teatru (“Ape adânci”, “Sfinxul”, “Femeia în faţa oglinzii”). Hortensia Papadat-Bengescu este creatoarea celui de-al doilea roman ciclic în literature română, după Duiliu Zamfirescu.Ciclul familiei Hallipa cuprinde romanele: “Fecioarele despletite”, “Concert din muzică de Bach”, “Drumul ascuns”, “Rădăcini”.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Zilele Babei sunt un timp ritual de nouă sau 12 zile la începutul lunii martie, egal cu durata urcuşului Dochiei cu oile la munte. Obiceiurile şi practicile magice de înnoire a timpului se concentrează în prima zi a plecării, numită Dochia, Marta sau Mărţişor, şi, mai ales, în ultima zi, la moartea Babei Dochia, numită Moşi, Mucenici, 40 de Sfinţi. Repartizarea celor nouă sau 12 zile ale Babei Dochia pe persoanele de sex feminin dintr-o colectivitate pentru a afla cum le va fi firea de-a lungul anului este cunoscută sub numele de Pusul Babelor. Firea şi sufletul persoanei se apreciau în raport cu vremea din ziua aleasă: însorită sau întunecoasă, frumoasă sau urâtă. După nume, Dochia carpatică este Sfânta Eudochia samariteană, care s-a născut în Cetatea Iliopolei din Liban şi a trăit în vremea împăratului Traian. A fost un personaj real: o femeie frumoasă şi bogată care şi-a trăit tinereţea în desfrâu. Spre bătrâneţe se pocăieşte, este botezată de episcopul Theodot, îşi împarte averea agonisită la săraci şi se retrage la o mănăstire, unde ar fi făcut multe minuni. Biserica o sanctifică, o trece printre sfinţi, Sfânta sau Mucenica Eudochia, şi îi rezervă în calendar ziua de 1 Martie. Începând cu ziua Dochiei, divinităţile feminine ale calendarului popular se grupează în trei generaţii: zeiţe fecioare, zeiţe mumă şi zeiţe bătrâne. (Profesor Ion Ghinoiu)