x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sâmbătă, 4 octombrie 2008

Sâmbătă, 4 octombrie 2008

de Ramona Vintila    |    04 Oct 2008   •   00:00
Sâmbătă, 4 octombrie 2008

Ziua Internaţională a Animalelor • Ziua Mondială a Educaţiei (mâine) • Este ziua 278 a anului • Au mai rămas 88 de zile




• Ziua Internaţională a Animalelor
• Ziua Mondială a Educaţiei (mâine)
• Este ziua 278 a anului
• Au mai rămas 88 de zile


Soarele:
Răsare la 7:17
Apune la 18:50
Luna:
Răsare la 12:45
Apune la 21:06
Primul pătrar(Luna în creştere):
7 octombrie
Lună plină:
14 octombrie
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
21 octombrie
Lună nouă:
29 octombrie


Proverbul zilei:

"Nu-mi aprinde paie în cap"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină

Biserica creştină îl prăznuieşte astăzi pe Sfântul Mucenic Ierotei. Era din Atena şi făcea parte din cei nouă sfetnici ai Areopagului, sfatul cetăţii. Sfântul Apostol Pavel a fost cel care l-a creştinat, l-a botezat şi l-a numit mai târziu episcop. Ierotei a devenit astfel primul episcop creştin al Atenei.
A învăţat pe marele Dionisie credinţa în Hristos şi a fost începător al cântărilor la Adormirea şi la îngroparea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în adunarea Sfinţilor Apostoli. Fiind plăcut înaintea lui Dumnezeu şi veselindu-L cu faptele sale bune, s-a mutat către Domnul.

Calendar creştin-ortodox
Sf. Ierotei, Episcopul Atenei; Sf. Mucenici Audact, Domnina şi Calistena (astăzi); Sf. Muceniţe Haritina şi Memelta (mâine)
Calendar romano-catolic
Sf. Francisc din Assisi (astăzi); Sf. Placid şi însoţitorii săi, mucenici; Sf. Alois Scrosoppi, proroc (mâine)
Calendar greco-catolic
Sf. Ierotei, episcop; Sf. Francisc de Assisi, călugăr (astăzi); Sf. Haritina, muceniţă (mâine)


S-a întâmplat azi

În România

Sâmbătă, 4 octombrie
1332 – Reînfiinţarea episcopiei catolice, numită a Milcoviei, în partea de sud-vest a Moldovei. Papa Ioan al XII-lea, din Avignon, porunceşte arhiepiscopului de Strigoniu să numească în fruntea acestei episcopii pe Vitus de Monteferreo.

Duminică, 5 octombrie
1455 – Sultanul Mehmed al II-lea adresează domnului Moldovei Petru Aron un ultimatum, prin care îi cere ca în termen de trei luni să-i plătească un tribut de 2.000 de galbeni.


În lume

Sâmbătă, 4 octombrie
1824 – Mexico devine republică federală.

Duminică, 5 octombrie
1582 – Datorită implementării calendarului Gregorian, 5 octombrie nu există în Italia, Polonia, Portugalia şi Spania.


Născuţi la 4 octombrie

1934 – Mircea Albulescu, actor;
1976 – Alicia Silverstone, actriţă.


Născuţi la 5 octombrie

1712 – Francesco Guardi, pictor (m. 1793);
1902 – Zaharia Stancu, poet (m. 1974).


Click istoric

Astăzi, carismaticul actor Armand Assante împlineşte 59 de ani. Debutul actoricesc şi-l face în Los Angeles, cu filmul "The Lords of Flatbush", în care îl avea ca partener pe tânărul Sylvester Stallone, pe atunci şi el necunoscut. Marea lovitură a carierei sale s-a produs în 1978, o dată cu "Paradise Alley", tot alături de Stallone. În iulie 2000, îndrăgitul actor a vizitat România cu ocazia concursului "Miss România", din al cărui juriu a făcut parte. A fost încă o ocazie de a-şi declara, în faţa admiratorilor săi, dragostea pentru meseria de actor, o dragoste nelimitată, în viziunea sa.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Căile de comunicaţie circulate mai intens au fost numite până în vremurile noastre drumuri mari. Ele sunt atestate de documentele istorice, dar şi de informaţiile etnografice şi de textele folclorice: haiducii prădau la drumul mare, se ieşea cu jalba în drumul mare, erau hoţi şi bandiţi de drumul mare etc. Când drumurile mari intersectau apele, carele treceau peste "podurile umblătoare" după ce plăteau taxa numită brodină (brod însemna vad).
De cele mai multe ori, carele treceau direct prin apă (prin vaduri) sau se aştepta iarna pentru a îngheţa apa râurilor şi să se folosească podurile construite de natură. Lămuriri precise despre modul cum se călătorea peste ape şi despre cum se plătea trecerea peste poduri aflăm din alt document dat de Ştefan cel Mare la 3 iulie 1460: "Iar în Cernăuţi... la trecători peste un car, fie nemţesc, fie armenesc, câte 4 groşi, dar numai când carele vor trece peste podurile umblătoare; când apa va fi îngheţată sau când carele vor trece prin vaduri, atunci nu vor da nici un ban la trecătoare". În preajma vadurilor de pe apele curgătoare s-au dezvoltat, datorită condiţiilor favorabile pentru negoţ, cele mai multe oraşe şi târguri româneşti.
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar octombrie