x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sămbătă 6 octombrie 2007

Sămbătă 6 octombrie 2007

de Ramona Vintila    |    06 Oct 2007   •   00:00

  • Este ziua 279 a anului
  • Au mai rămas 86 de zile

Soarele:

Răsare la 7:19

Apune la 18:48

Luna:

Răsare la 2:05

Apune la 16:56

Lună nouă:

11 octombrie

Primul pătrar(Luna in creştere):

19 octombrie

Lună plină:

26 octombrie

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

1 noiembrie

Sărbătoare creştină

Sfăntul Apostol Toma, numit şi Geamănul, este prăznuit astăzi de creştini. Acesta trăia in Cetatea Galileii, din Paneada, şi era pescar. L-a auzit pe Hristos şi L-a urmat. Sfănta Scriptură pomeneşte de căderea lui Toma, despre neincrederea sa la auzul invierii lui Iisus. După Inalţarea la ceruri a lui Hristos şi după Coborărea Duhului Sfănt, propovăduind cuvăntul lui Dumnezeu la multe popoare, a fost inchis de Smideu impăratul, care l-a dat pe măinile a cinci ostaşi. Aceştia, suindu-l intr-un munte, l-au injunghiat cu suliţele, şi aşa s-a petrecut la Domnul. Moaştele lui au fost păstrate de credincioşi pentru un timp la Edesa.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Apostol Toma (astăzi); Sf. Mucenici Serghie şi Vah; Sf. Mucenici Iulian preotul, Chesarie diaconul şi Polihronie; Duminica a XX-a după Rusalii (măine)

Calendar romano-catolic

Sf. Bruno, proroc (astăzi); Sf. Fecioară Maria, Regina Rozariului (măine)

Calendar greco-catolic

Sf. Toma, apostol (astăzi); Duminica a 20-a după Rusalii;

Sf. Sergiu şi Vach, mucenici; Preasfănta Fecioară Maria,

Regina Rozariului (măine)

Psalmul 45 al fiilor lui Core

Dumnezeu este scăparea şi puterea noastră, ajutor intru necazurile ce ne impresoară. Pentru aceasta nu ne vom teme cănd se va cutremura pămăntul şi se vor muta munţii in inima mărilor. Domnul puterilor cu noi, sprijinitorul nostru, Dumnezeul lui Iacob. Veniţi şi vedeţi lucrurile lui Dumnezeu, minunile pe care le-a pus Domnul pe pămănt. Pune-va capăt războaielor pănă la marginile pămăntului, arcul va sfărăma şi va frănge arma, iar pavezele in foc le va arde. Opriţi-vă şi cunoaşteţi că Eu sunt Dumnezeu, inălţa-Mă-voi pe pămănt. Domnul puterilor cu noi, sprijinitorul nostru, Dumnezeul lui Iacob. Amin!

S-a intămplat azi

In Romănia

Sămbătă, 6 octombrie

1595 - După un bombardament de două zile, Tărgovişte este recucerit de forţele unite ale muntenilor, moldovenilor şi transilvănenilor, conduse de Mihai Viteazul;

1916 - Puternică ofensivă germano-bulgară in Dobrogea, frontul romăno-rus este străpuns, oraşul Constanţa este evacuat;

Duminică, 7 octombrie

1711 - Nicolae Mavrocordat este numit domn al Moldovei. Inceputul regimului fanariot in Moldova.

In lume

Sămbătă, 6 octombrie

1981 - Anwar al-Sadat, preşedinte al Egiptului şi laureat al Premiului Nobel pentru pace, este

asasinat in Cairo de un grup

de fanatici;

Duminică, 7 octombrie

1513 - Bătălia de la La Motta: Trupele spaniole inving Veneţia;

1949 - Zona de ocupaţie sovietică din Germania devine Republica Democrată Germană.

Născuţi la 6 octombrie

1902 - Petre Ţuţea, filozof, om politic (m. 1991);

1927 - Ioan Pop de Popa, profesor doctor docent in chirurgie cardio-vasculară.

Născuţi la 7 octombrie

1748 - Regele Charles

al XIII-lea al Suediei (m. 1818);

1966 - Toni Braxton, căntăreaţă.

Click istoric

Astăzi se implinesc 87 de ani de la naşterea lingvistului Ion Coteanu. A fost şef al Catedrei de limba romănă contemporană la Facultatea de Limba şi Literatura Romănă a Universităţii din Bucureşti, decan al Facultăţii de Filologie, director al Institutului de Lingvistică al Academiei. De numele său se leagă definirea conceptului de limbă literară, caracterizarea dialectelor limbii şi introducerea conceptului de "protoromănă". Membru fondator şi vicepreşedinte al Societăţii de Ştiinţe Filologice din Romănia, membru in Societatea de lingvistică romanică din Strasbourg, din 1974 a fost membru al Academiei Romăne. S-a stins din viaţă in 1997.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Cel mai arhaic procedeu de traversare a răurilor a fost trecerea prin vadurile de apă. Vadul este acea porţiune a răului unde panta de scurgere se micşorează, valea se lărgeşte, iar apele scad in adăncime, putănd fi trecute de om cu piciorul, călare pe cal sau cu carul tras de vite. Indiferent in ce direcţii se orientau pe uscat drumurile de comerţ, acestea se străngeau mănunchi la vadurile importante ale răurilor. Procedeul simplu şi eficient de a tăia un copac lung şi a-l sprijini pe cele două maluri ale răului pentru a obţine o punte de picior este intălnit şi astăzi in majoritatea satelor de munte, deal şi podiş. Intre trecutul apei cu luntrea la podul adevărat a fost o fază intermediară, podul umblător, o podişcă sprijinită pe căteva luntre mişcată de la un mal la altul. Podul plutitor, numit de popor corabie, este o invenţie străveche care a supravieţuit pănă spre zilele noastre. El deservea nevoile locale de transport ale sătenilor şi putea fi uşor demontat in caz de pericol. Cărmaciul corabiei era podarul, care trecea de pe un mal pe altul al răului oamenii plecaţi la munca cămpului, carele incărcate cu bucate şi făn, vitele la păşunat. După unele povestiri culese din zona Muscelului, domnitorul legendar intemeietor de ţară, Negru Vodă, fiind nevoit să se retragă din faţa tătarilor in Cetăţuia de pe Valea Dămboviţei, intinde peste apă un pod din piei de bivol.(Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar octombrie