x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 29 august 2008

Vineri 29 august 2008

29 Aug 2008   •   00:00

Este ziua 242 a anului - Au mai rămas 124 de zile



Este ziua 242 a anului

Au mai rămas 124 de zile

Soarele

Răsare la 6:35

Apune la 19:57

Luna

Răsare la 4:37

Apune la 19:14

Lună nouă


30 august

Primul pătrar (Luna în creştere)


7 septembrie

Lună plină

15 septembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

22 septembrie

Sărbătoare creştină


Astăzi, creştinii prăznuiesc Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul. În vremea cînd Ioan propovăduia tuturor pocăinţa şi vestea că “Vine Cel mai tare decît mine, în urma mea”, stăpînea în Galileea Irod Antipa, fiul celui care tăiase toţi copiii în vremea naşterii lui Hristos. La ziua de naştere a lui Irod, Salomeea a dansat plină de senzualitate, iar dansul ei i-a placut atît de mult lui Irod, încît acesta i-a promis împlinirea oricărei dorinţe. Salomeea a cerut, la sfatul mamei ei, capul Sfîntului Ioan. Irod a îndeplinit cererea. Salomeea şi-a găsit sfîrşitul într-un mod tragic. Trecînd peste un rîu îngheţat, a căzut în apă pînă la gît şi, după un timp, gheaţa i l-a retezat.

Calendar creştin-ortodox

Tăierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul; Cuv. Teodora (Post)

Calendar romano-catolic

Martiriul Sf. Ioan Botezătorul

Calendar greco-catolic

Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul; Post şi Ajun

Proverbul zilei:


“Ban la ban trage”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întîmplat azi

În România


1530 – Lupta de la Viişoara (judeţul Olt), în urma căreia Moise Vodă este înfrînt şi ucis de Vlad; În timpul domniei lui Vlad Înecatul, în Ţara Românească se ascut divergenţele din cadrul familiei Craioveştilor, astfel că autoritatea politică a acestor mari boieri olteni decade;

1936 – Are loc o remaniere a guvernului, în urma căreia Nicolae Titulescu este înlăturat de la conducerea Ministerului Afacerilor Străine. Eliminarea din guvern a lui N. Titulescu a fost determinată de ostilitatea regelui, divergenţele din sînul guvernului, nemulţumirea Poloniei, aliata României, faţă de politica lui Titulescu, de apropiere a României de URSS şi de noul context geostrategic european, creat de remilitarizarea Renaniei, care a compromis politica de securitate colectivă, promovată de N. Titulescu. Victor Antonescu este noul ministru de Externe.

În lume


1261 – Urban IV devine papă, ultimul care ajunge papă fără să fi fost mai întîi Cardinal;

1756 – Frederic cel Mare atacă Saxonia; începutul Războiului de Şapte Ani.

Născuţi la 29 august


1958 – Michael Jackson, artist;

1972 – Andreea Esca, jurnalistă.

Click istoric

La 29 august 1945 a murit regretatul actor Constantin Tănase. Personalitate de primă mărime a scenei româneşti, numele său devine sinonim, în perioada interbelică, cu Teatrul de Revistă. De-a lungul unei cariere de succes, devine, graţie tipului de personaj popular şi a repertoriului său constituit din pamflete sociale pline de vervă, un actor de o enormă popularitate. În afara numeroaselor producţii teatrale, cochetează şi cu cinematograful, atît ca actor, cît şi ca regizor. Astăzi, la teatrul bucureştean care îi poartă numele, se duce mai departe moştenirea artistică lăsată de Tănase, aceea a actorului de revistă, cu repertoriu de cuplete cu temă socială.

Credinţe populare, tradiţii, semen

Unitatea de măsurat timpul egală cu numărul nopţilor scurse între două faze consecutive ale astrului lunar se numeşte săptămînă. Vechile calendare lunare aveau timpul organizat pe luni lunare, care începeau la apariţia pe cer a Lunii Noi, şi pe săptămîni de 7 zile. Într-un an solar de 365 de zile sînt 13 luni lunare sau lunaţii şi 52 de săptămîni sau faze lunare. Zilele săptămînii poartă numele aştrilor vizibili cu ochiul liber de pe Pămînt: Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus şi Saturn. Local, săptămînile dedicate unor năprasnice reprezentări mitice (Caii lui Sîntoader, Filipii, Rusaliile) au 8 zile, iar cei mai importanţi colaci rituali, sacrificaţi la Măcinici, redau cifra opt. Multă vreme romanii nu au cunoscut săptămîna de 7 zile. Ei aveau un ciclu de 8 zile numit nundinae, iar zilele erau notate cu litere de la A la H. Orice sfîrşit de perioadă calendaristică (zi, săptămînă, lună, anotimp, an) avea un caracter nefast. Ritualul sfîrşitului şi începutului de săptămînă cuprinde 3 zile: sîmbăta, al cărei caracter nefast era evidenţiat de cele 3 ceasuri rele, duminica, care celebra victoria binelui asupra forţelor malefice acumulate în săptămîna anterioară, şi lunea, care marca începutul săptămînii sub auspiciile cele mai favorabile activităţilor umane. Timpul săptămînal născut duminica se împlineşte joia, după care îmbătrîneşte, condiţie obligatorie pentru renaşterea lui săptămînală.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar