Marea a devenit o continuare a masei de oameni... Sau oamenii o continuare a mării. S-au contopit toţi şi toate sub presiunea ciclonului folc(k)loric de pe scenă
Catedralele sonore ale Mişcării de Rezistenţă
Marea a devenit o continuare a masei de oameni... Sau oamenii o continuare a mării. S-au contopit toţi şi toate sub presiunea ciclonului folc(k)loric de pe scenă
Declaraţie/ Peroraţie/ Legislaţie/ Lamentaţie?/ Retribuţie/ Imitaţie/ Satisfacţie/ Beţie.../ Folk You! - Florian Pittiş 2010. Patru seri de "beţie", de "fericire", de cântare cu suflare la mare pentru o "mare" de suflare...
Festivalul s-a deschis cu Focul Viu, a urmat apoi (Adrian) Beznă, după care Daniel Silvian Petre & Emil Kindlein (un duet susţinut moral de Anda Pittiş, după criteriul valorii), Ovidiu Scridon, Mihai Boicu - o voce "minoră" şi în acelaşi timp foarte "majoră" (artistul având doar 16 ani), iar felul în care interpretează ne aminteşte de Tudor Gheorghe, cuplul care altoieşte perfect folkul cu jazzul - Fox Studis, cei doi Cantos - Codruţa Drăgan şi Mihai Lojewski - experţii în armonizarea poeziei cu muzica şi care îl simt "monstruos" pe Nichita Stănescu, Paul Arva & Lucian Darie - două voci extraordinare care se pot transforma oricând în stele pe bolta lumii muzicale.
Ioan Onişor a venit cu ajutoare: Neli Biriş, Ionuţ Mangu şi Sorin Zamfir - un artist care a percutat, cu percuţie cu tot, pentru mai mulţi colegi. S-au "folk"-uit, s-au "rap"-ărit cu o compilaţie originală între "Pionierii 2000" şi "Locul potrivit" (Guess Who) şi au primit ceea ce meritau: aplauze.
Înainte de recitalurile celor consacraţi, trupa Maya - Mişu Călian, Tudor Bădescu, Roland Kiss (debut în cadrul festivalului) şi Sorin Zamfir - a ridicat sala/plaja în picioare. S-a văzut clar că nu-ţi trebuie prea multă "consacrare" pentru a stârni valuri într-o mare de oameni...
Ada Milea şi Alexandru Andrieş au fost figurile pitoreşti ale primei seri. Ada le-a dedicat o melodie celor care cam pierduseră şirul peturilor de bere, iar Alexe şi-a "admonestat" fanii care îi cereau anumite melodii: "Măi, voi n-aţi învăţat de atâţia ani că degeaba strigaţi hituri, că tot ce vreau eu cânt?".
Pasărea Colibri a strălucit pe scena Folk You! - Florian Pittiş. Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Marius Baţu şi Vlady Cnejevici au cântat minunat avându-l lângă ei, pe scenă, pe Moţu. Mai ales la piesa "Mr Tambourine Man" am avut senzaţia că se aude şi Pittiş cântând. Pasărea a primit aripi de înger în dar de la amfitrionul festivalului, cel care ne-a îndemnat să pornim "mişcarea de rezistenţă împotriva prostiei revărsate".
Seara de vineri a fost începută de Şemineu Band. La 20:30 trecute fix, uzina "Nicu Alifantis" a început să funcţioneze. În doar câteva minute, sala/plaja a fost ocupată de spectatori. Şi, la malul Mării Negre, Şemineu Band a sunat impecabil. Super profi şi sută la sută românesc.
Indiferent cu ce apare pe scenă, indiferent ce cântă, folk sau folc, folclor sau folklor, Tudor Gheorghe manipulează publicul la modul cel mai sublim cu putinţă. Adică îl obligă să asculte. O face de obicei în spaţii închise, ca să nu se risipească mesajul.
Dar uite că de doi ani îi priesc şi spaţiile deschise de la Vama Veche!
Anul trecut a venit cu chitara, anul ăsta a venit cu taraful. Ei bine, a fost peste aşteptări! Parcă niciodată menestrelul-cobzarul-interbelicul etc. nu a interacţionat atât de dens cu publicul. La un moment dat le-a zis-o direct: "Bă, asta e limba română ce vă cânt eu!".
Şi le-a cântat "Carul de flori". Dar nu aşa, pur şi simplu, ci le-a cerut spectatorilor să identifice florile din cântec (odolean, avrămeasă, cristineasă, cocorăi, brebenei). N-au prea nimerit, dar show-ul a fost "di granda", iar comunicarea cu publicul a fost aproape ca o îmbrăţişare.
Dar şi publicul a venit pregătit. Unii, din primele rânduri, erau îmbrăcaţi în cămăşi de noapte olteneşti şi cu pălării à la nea Mărin. Decorul era astfel asigurat. Dar, când "purtătorii de decor" au sărit peste cal şi au cerut să urce pe scenă, mestrul i-a pus la punct cu o frază meşteşugită: "Păi nu vedeţi ce om serios sunt eu? Când sunt eu pe scenă, nu mai are nimeni loc!".
Într-adevăr, nu mai era loc pe scenă pentru altcineva, dar nici în sală (pardon, pe plajă!) nu mai era loc. Marea devenise o continuare a masei de oameni... Sau oamenii o continuare a mării. S-au contopit toţi şi toate sub presiunea ciclonului folcloric de pe scenă.
Sâmbătă seară ne-a horit un pic Ducu Hotima, pentru ca apoi să fim vrăjiţi definitv şi irevocabil de Ilie Stepan, Horea Crişovan şi Dixie Krauser (venit special din Germania pentru festival). Recitalul lor a fost un prinos adus chitarei - cel mai frumos instrument realizat de mâna omului - la cererea "Şefului Mare". (Sfântul) Ilie, Horea şi Dixie s-au jucat dumnezeieşte cu chitara. Ce valori! Păcat că mulţi nu ştiu de ce sunt în stare să facă aceşti muzicieni când ajung acolo sus, pe scenă...
Maria Gheorghiu ne-a adus şi "Curcubeul" la Folk You! - Florian Pittiş, iar Emeric Imre a văzut în public "o caleaşcă de vise".
Maestrul Gheorghe Zamfir a făcut linişte pe plajă. Este greu de crezut că atâta mulţime de oameni poate să tacă atât timp vrăjită de sunetele miraculoase ale naiului. De fapt, fragilele tuburi s-au transformat, dilatate de magia interferenţei mării cu oamenii, în uriaşe tuburi de orgă, sau stâlpi de susţinere ai cupolei-cer.
Ducu Bertzi a sădit la Vama Veche mii de flori de colţ. A curăţit sufletele, dar a avut grijă să-i atenţioneze pe spectactori să nu lase gunoi în urmă, pentru ca plaja - devenită sanctuar - să fie la fel de pură ca noi.
Folk You! - Florian Pittiş a avut şi Celelalte Cuvinte. Emoţii, trăiri adevărate, vise cu final aşteptat, dimineaţă, plajă vie, cuvinte prea puţine pentru a defini starea electrizantă, trupă istorică, Celelalte Cuvinte. Într-un cuvânt, Vama Veche.
"CE FRUMOŞI AM INTRAT AMÂNDOI ÎN POVESTE!"
"Când Povestea Mea Simplă a devenit cântec, nici nu bănuiam că ea va putea fi rostită aproape ca o spovedanie în faţa mării, în faţa acelei fiinţe minunate, născută pe plaja din Vama Veche şi numită «publicul Folk You». Pentru că, da! prieteni, pe scena Mişcării de Rezistenţă, la Festivalul Folk You - Florian Pittiş, a existat o comuniune perfectă între ceea ce mi-am dorit să ofer şi ceea ce mi-am dorit să primesc. Trocul a fost perfect. Am dat tot, am primit tot (măsura se numeşte suflet şi, în Vamă, el se transformă o dată pe an în monedă de schimb). Dacă frumuseţea timpurilor trecute se odihneşte în biblioteci, uneori prăfuite, la Folk You! - Florian Pittiş, frumuseţea timpului prezent devine un organism viu, dornic să absoarbă în el, să strângă şi să depoziteze pentru mai târziu, când sigur va fi de folos, toată nevoia noastră de curăţenie, de adevăr, de sublim! De departe, cea mai bună ediţie de până acum a festivalului. Şi, când spun asta, mă raportez nu doar la cei de pe scenă, ci şi la cei din spatele ei şi, bineînţeles, la cei din faţa ei. Un public frumos (crescut!) de către cei încăpăţânaţi, credinţa lor că se poate face cultură şi în condiţii de criză extremă. Şi, pentru că ea singură, cultura, nu poate să-şi reclame dreptul la existenţă, a fost ajutată încă o dată, pentru a şasea oară, de acea «mână de prieteni» să strălucească în lumina reflectoarelor şi să ne dovedească ceea ce poate unii nici n-au ştiut: că este o cerinţă socială şi că aici, la Vama Veche, ea este un obiectiv îndeplinit."
Maria Gheorghiu
MULŢUMIRI CU DESTINAŢIE PRECISĂ
Festivalul Mişcarea de Rezistenţă - Folk You! a devenit o certitudine datorită unor oameni inimoşi. Nu ne sfiim să le mulţumim şi, pentru a fi siguri că mulţumirile ajung la destinaţie, le vom scrie numele negru pe alb: Marian Mitrea, Carmen Bocasiu, Ciprian Petroşanu, Marius Dumitru, Ion Vătăşelu, Oprea Traian.
De asemenea, mulţumim Primăriei Limanu, Jandarmeriei Constanţa, Direcţiei Apele Române, ISU Dobrogea - Constanţa, Poliţiei de Frontieră. Le mai mulţumim partenerilor media, doamnei Florentina, care ne-a cazat indiferent de capricii, făcându-ne să ne simţim regi şi regine, partenerilor noştri de la Opt Advertising, Casper Events şi nu în ultimul rând lui Horaţiu Şerb - OMUL, care găseşte rezolvare pentru orice problemă, indiferent de mărime -, îi mulţumim lui Ionuţ Leopea - voluntarul cu ochii mari de copil incurabil - care a stat în fiecare dimineaţă să strângă gunoiul de pe plajă...
Minunea de la Vama Veche, minune care a ţinut şapte zile, a fot munca unei echipe "minuscule". Nu voi divulga numărul colegilor de echipă, vă spun doar că am fost o familie mică, cu buget mic şi am reuşit un lucru măreţ. Am făcut fericită o mare de oameni. Epilog: Dacă n-ar fi existat Claudiu Ionescu cu întreaga sa echipă de la Stage Expert, Festivalul Folk You! - Florian Pittiş n-ar fi avut atâta strălucire şi acurateţe. Îţi mulţumim, "şefule", pentru profesionalismul întregii echipe, pentru că ai fost deschis... nonstop, pentru că ne-ai făcut să simţim ce înseamnă să stăm cu marea lângă noi şi să ne ardă buza că nu avem 10 tone de apă pentru contragreutăţile scenei. Îi mulţumesc şi micuţei echipe instruite (până la pierderea vocii) de Andreea Marcu.
Iar noi, echipa, de la cel mai mic până la cel mai mare îi mulţumim domnului Marius Tucă, pentru că ne-a delegat să facem o minune. Misiune îndeplinită, mai ales cu sprijinul financiar al sponsorilor şi al colegei noastre Eliza Leşanu - "bancherul-şef".
Click aici pentru mai multe articol şi fotoreportaje de la Folk You - Florian Pittiş
Citește pe Antena3.ro