x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Cei mai iubiti

Cei mai iubiti

de Claudia Daboveanu    |    22 Aug 2005   •   00:00
Cei mai iubiti

Joi, 25 august, la Vama Veche, vin Vasile Seicaru, Mircea Vintila, Florin Chilian si Dinu Olarasu. Vineri, tot in Vama, canta Nicu Alifantis, Alexandru Andries, Mircea Baniciu si Mircea Florian, iar sambata toti folkistii de vineri se muta la 2 Mai. Toate concertele incep la ora 21:00 si sunt inregistrate si transmise pe www.radio 3net.ro.

Ploaia a venit, dar nu-i nimic. Asta e!


Penultimul week-end de folk a apartinut surprizelor. De la glasurile care au deschis Gura Portitei Raiului, la locul amplasarii scenei din Costinesti "furat" de altii si ploaia care le-a potopit pe toate.

In ultimele saptamani, de cand se-ntampla "Folk You!" la malul marii, ne-am intristat de prapadul pe care l-au facut ploile in tara. Pe de alta parte, ne-am bucurat ca norii au ocolit sistematic tarmul cu scoici, pe care asistam la renasterea muzicii bune. Cantam cu Motu Pittis "Ploaia care va veni le va potopi pe toate", convinsi ca nu poate fi vorba decat de o metafora. Pana cand ploaia chiar a venit si i-a alungat de pe plaja pe oamenii cu chitare si pe cei care venisera sa-si incarce bateriile sufletului.

MARAMURESENII. Sambata seara n-a fost folk la Costinesti, vineri a venit lume putina. Cauzele au fost diferite. Dar se pare ca totul pe lume are un pret. Minunea savarsita joi noapte de Magda Puscas, Tatiana Stepa si Nica Zaharia la Gura Portitei si-a cerut tributul. Dintre ele, doar Nica a putut ramane cu noi, dispusa, disponibila si fericita sa ne (in)cante iarasi.

Pana sa povestim din nou de aceea care a revenit recent din Australia, se cuvine sa spunem ca seara de vineri, desi stramutata de la Obelisc in spatele hotelului Forum, a fost una speciala, intima, intre prieteni care parca se stiu de-o viata. Doi prieteni veniti de departe, din Maramures, au fost protagonistii singurei seri fara ploaie de la Costinesti: Octavian Bud si Emilian Onciu. Cine nu-si aminteste piesele lor de succes din vremea Cenaclului: "Sa ne iubim pe tarmul Marii Negre", "Cantec pentru libertate", "Cade zapada", "S.O.S.", "Cantecul cosasului", "Lacrimi pentru tatal invins", "Cantonul parasit"? Cand a plecat, dupa concertul de la Gura Portitei, Magda Puscas mi-a spus sa nu uit sa-l rog pe Emilian Onciu sa cante "Cantonul parasit", un cantec compus de el da cappo al fine. N-a fost nevoie. Eram sigura ca Emilian il va canta, fara ca eu sau altcineva din public s-o faca. Surpriza serii a fost duetul inedit - pentru cei care n-au apucat sa-i vada cantand impreuna - Nica Zaharia - Tavi Bud. Au cantat o piesa sensibila, pe versurile aceluia care a fost pe cat de mare actor, pe atat de inzestrat poet: Emil Botta. Cantecul "Remember", care m-a dus cu gandul la scrierea omonima a lui Mateiu Caragiale, a fost repetata de Nica si Tavi cu mare sfiala inainte de recital. Se temeau ca au uitat ba versurile, ba melodia. Si-au amintit din prima tot. Nu degeaba se cheama cum se cheama. Intalnirea lor dupa atatia ani a fost tot atat de emotionanta ca si versurile care se-mpleteau cu muzica. Toata seara am avut impresia ca cineva, mereu altcineva, trebuie sa-i fie recunoscator cuiva pentru clipele rare pe care marea le-a vrut atat de aproape de ea. Parca vestind potopul de a doua zi, vantul a inceput sa bata cu atata putere, ca partiturile lui Tavi si ale lui Emilian zburau care incotro. Le culegeau de pe jos baietii de pe langa scena, dar si Motu Pittis, care parca facea plecaciuni in fata unor momente irepetabile. Pana la un punct, cand Bud si Onciu au renuntat sa cante dupa note si dupa versuri. Au fost doi oameni cu doua chitare si-atat, exact cum isi dorise Florian Pittis.

CANTAND IN PLOAIE. Luna plina care a dat serii un farmec aparte era din cand in cand invaluita de nori. Parca presimtind ca a doua seara ploaia ne va interzice intalnirea cu folkul, Nica imi povesteste, nostalgica, de serile ploioase ale anilor ’80. Pe atunci, timp de un an si jumatate, cat a fost trup si suflet dedicata Cenaclului, s-a intamplat de multe ori sa cante sub ruperi de nori, cand nimeni nu pleca de pe stadioane. Cum tehnica era precara si firele de la microfoane erau imbibate de apa, i se spunea mereu sa stea la cel putin 20 de centimetri de microfon. Altminteri, daca ar fi atins microfonul cu buzele, s-ar fi putut electrocuta. Nica a supravietuit cu brio si ar fi fost dispusa sa cante-n ploaie piesa "Paraul sorilor", cu un acompaniament nou. Numai ca ploaia care a venit, chiar le-a potopit pe toate...

NUMAI NOAPTEA VINO!
Intr-o atmosfera cu totul diferita fata de cea din 2 Mai, unde cantase pentru prima data la intalnirile noastre de suflet, Dinu Olarasu (foto) ne-a invitat din nou "sa-l sunam numai noaptea" si "sa-i trimitem numai plicuri goale". Joi, 25 august, la Vama Veche, vin Vasile Seicaru, Mircea Vintila, Florin Chilian si Dinu Olarasu. Vineri, tot in Vama, canta Nicu Alifantis, Alexandru Andries, Mircea Baniciu si Mircea Florian, iar sambata, la 2 Mai, toti folkistii de vineri se muta la 2 Mai. Toate concertele incep la ora 21:00 si sunt inregistrate si transmise pe www.radio 3net.ro. Radio Bucuresti difuzeaza in fiecare luni, intre ora 20:00-21:00, cele mai frumoase momente de la "Folk You!".
×
Subiecte în articol: folk you!