Aflat la Gherla, in izolator, povestitorul a vazut cu ochii lui cum gardianul Fechete, zis ""Leul"", a omorat in bataie un detinut care facea greva foamei. Bineinteles ca ucigasul n-a patit nimic. Doar era cumnat cu insusi comandantul penitenciarului. Din acest episod aflam cum se faceau inspectiile de la Bucuresti si cum era bagata sub pres mizeria din puscarie, ca sa fie toata lumea multumita. Lantul coruptiei si al abuzurilor se intindea de la ultimul gardian si pana la sefii cei mari din minister.
Si s-a uitat mai bine la mine Fechete, sa vada daca am inteles bine ceea ce trebuia sa inteleg, si m-a intrebat de ce sunt eu acolo, uite de ce, i-am spus, domnu Fechete, i-am aratat cum eram la fata, desi putea sa vada si singur, si i-am spus in doua cuvinte cum am ajuns la izolare. ""Vino incoace, Dogarule, ca ii pun eu la punct pe jigodiile astea de nemernici care nu isi fac serviciul asa cum trebuie!"" si am ajuns la cabinetul medical, si doctoru mi-a dat mai multe antibiotice, si Fechete i-a spus sa-mi dea tot ce trebuie, ca se facuse o greseala cu mine. Am iesit cu el din cabinet si m-a sfatuit sa merg in camera mea si sa fiu baiat destept. Cine este de fapt acest Fechete Vasile, va jur ca e cel mai nenorocit om de pe suprafata pamantului, avea o ferocitate iesita din comun, detinutii ii dadusera o porecla de care Fechete era foarte incantat, aceasta bestie fusese poreclita ""Leul"", dupa revolta el nenorocise multi detinuti cu bataia, ii placea tare mult cand intra in schimb ca ofiter de serviciu, ii placea sa urle ca leul, pentru a-i teroriza pe detinuti si pentru a-si anunta prezenta, cand urla el se auzea de pe parter si pana pe etajul trei. Fechete facea ce voia el in puscaria Gherlei, daca vreun capitan ori vreun maior ar fi cautat sa-i interzica lui ceva, el, Fechete, care era un plutonier major, il injura ori nu-l baga in seama. Oare de ce nici unul dintre cadrele de la Gherla nu avea curajul sa se puna rau cu Fechete, uite de-aia, ca bestia era cumnat cu Rusu, comandantu, deci Rusu si cu Fechete erau insurati cu doua surori, din acest motiv Fechete nu a platit pentru crima pe care a comis-o sub ochii mei.
Dupa doua zile am vorbit cu un prieten de-al meu, Nicu Truta, el era brigadier la ziduri in interiorul unitatii si mi-a spus ca el, adica Nicu, il urcase pe Jan in salvare si il urcase cu un alt detinut, un planton pe nume Petre Oseanu, si ei doi l-au urcat in Salvare, dar Jan era deja mort, si eu stiam bine ca era mort, pentru ca eu il vazusem pe doctor cum ridicase din umeri cand ii luase lui Jan pulsul pe care Jan nu-l mai avea. Jan, mi-l aduc aminte, era un baiat foarte bine ca fizic, avea un metru optzeci si patru, era brunet si avea ochii albastri, de la el stiam, Dumnezeu sa-l ierte, ca Jan intrase in refuz de hrana ca sa i se aprobe transferul in alta unitate penitenciara, Jan facuse mai multe cereri la DGP, dar Bucurestiul nu-i aprobase nici una si asta ramasese singura cale sa se faca auzit, iar conducerea unitatii il bagase 12 zile la infirmerie, si pentru ca nu a vrut sa iasa din refuz de hrana, l-a bagat la izolare, ca sa-l forteze sa termine cu protestul. Chiar daca era luna iunie, la izolare era frig in orice anotimp din an. Asadar, cand l-am gasit eu pe Jan la izolare era in a 16-a zi de refuz de hrana, si a murit in cea de-a 19-a zi. Este foarte lesne de inteles pentru toata lumea cum de a murit Jan doar din cativa pumni.
Inca respir, n-am murit
Eu insumi eram foarte rau vazut de conducerea penitenciarului si ma gandeam ca oricand pot sa am soarta lui Jan, ma mai gandeam ca avusesem doua condamnari la moarte pe nedrept, iar Dumnezeu facuse dreptate intr-un anume fel, adica sunt eu la puscarie, dar inca mai respir, inca n-am murit. Venea mama la mine in vizita cu surorile mele, Doina si Mariana, si din cand in cand vin si cu nepoteii mei, ei se uita la mine cu un fel de curiozitate, cine stie ce isi inchipuie despre mine nepotii mei, acest lucru nu il voi sti niciodata, probabil. Intr-o zi am jucat barbut, de fapt eu jucam des ori de cate ori gaseam pe cineva care sa joace cu mine, dar in acea zi am jucat cu un detinut de la care am castigat pachete cu tigari, alimente si niste lucruri, iar fraieru care pierduse la barbut a luat o lama si s-a taiat la o vena de la mana, de suparare ca pierduse. A venit militianu de pe hol si l-a dus la cabinet sa-l coase, si cand a fost intrebat de ce s-a taiat, el a raspuns ca de disperare ca pierduse la barbut. Eu banuiam ce o sa se intample si am imprastiat tot ce castigasem pe la prieteni, pentru ca stiam ca urma sa-mi confiste tot ce castigasem de la fraier. Cand a venit trupa si mi-a facut controlu, nu a gasit nimic, dar m-a intrebat ""unde sunt bunurile fraierului?"", si eu m-am mirat, care bunuri, ""cele pe care le-ai castigat la barbut!"", dar eu nu am jucat barbut, puteti sa-i intrebati pe toti din camera si toti cei din camera au spus ca nu am jucat barbut.
La beci cu prietenul meu
Citește pe Antena3.ro
La misto cu inspectorul
Ancheta ""prietenoasa""
Acum, una si cu una fac doua, una si cu doua fac mai multe, adevarul e ca inspectia este o adevarata pacoste pentru orice penitenciar, conducerii nu-i plac inspectiile si mai cu seama cele neanuntate. Detinutii se plang de diverse probleme si de diverse neajunsuri la inspectorii din DGP, inspectorii noteaza totul pe car-netele, dupa care se duc in Comandament si incep za bea sprituri si sa manance fripturi, dupa care scot carnetelele si le arata comandantului, iar acesta ii pune pe militieni sa caute diferite motive la detinutii care au facut reclamatii, iar acei detinuti sunt pedepsiti in felurite chipuri, la puscarie, un militian iti gaseste motiv cand vrea el, numai cand nu vrea nu-ti gaseste, dar cand este chitit pe un detinut, acela nu are nici o sansa de scapare. Atat eu, cat si Vasile Olteanu eram camile batrane, cunosteam prea bine aceste reguli si din acest motiv i-am turnat inspectorului niste gogosi, care i-au convenit atat lui, cat si comandantului unitatii. Stiu sigur ca le-a convenit, pentru ca in ziua urmatoare am fost scosi amandoi de pe izolare. Rusu Vasile, comandantu penitenciarului Gherla, era prieten la toarta cu domnu Chis Ioan, seful cel mare al DGP, iar domnu Chis, inainte de a fi numit seful cel mare, fusese comandant la penitenciarul Craiova, unde am aflat ca omorase mai multi detinuti, iar pe altii ii lasase handicapati, probabil ca cei care l-au numit unde le-au numit erau si ei tot niste nemernici, dar nimeni nu poate spune nimic, pentru ca ei sunt socotiti oameni cinstiti, oameni care reeduca infractorii si criminalii. Dar pe acesti oameni de nimic nu ii controleaza nimeni, pentru ca nu are cine, se acopera unii pe altii, sunt ca o adevarata caracatita, ai deranjat un singur tentacul, esti prins atunci de toate celelalte brate si nu ai nici cea mai mica sansa. Acesti oameni nu pot fi controlati de nimeni si o sa spun acum cateva argumente, pentru cei care vor sa priceapa cum stau lucrurile.
""Fechete facea ce voia el in puscaria Gherlei, daca vreun capitan ori vreun maior ar fi cautat sa-i interzica lui ceva, el, Fechete, care era un plutonier major, ii injura ori nu-l baga in seama. Oare de ce nici unul dintre cadrele de la Gherla nu avea curajul sa se puna rau cu Fechete? Uite de-aia, ca bestia era cumnat cu Rusu, comandantu, deci Rusu si cu Fechete erau insurati cu doua surori, din acest motiv Fechete nu a platit pentru crima pe care a comis-o sub ochii mei""
LEGEA TACERII
""Detinutii se plang de diverse probleme si de diverse neajunsuri la inspectorii din DGP, inspectorii noteaza totul pe carnetele, dupa care se duc in Comandament si incep sa bea sprituri si sa manance fripturi, dupa care scot carnetelele si le arata comandantului, iar acesta ii pune pe militieni sa caute diferite motive la detinutii care au facut reclamatii, iar acei detinuti sunt pedepsiti in felurite chipuri. La puscarie, un militian iti gaseste motiv cand vrea el, numai cand nu vrea nu-ti gaseste, dar cand este chitit pe un detinut, acela nu are nici o sansa de scapare""
NOTA
|
Cat adevar o fi in cartea asta pe care o publicam acum in serial o stiu doar cei care au trecut prin experiente similare. Pe aceia, dar si pe altii Petre Dogaru ii asteapta sa-i scrie pe adresa supravietuitorul@jurnalul.ro, precum si prin posta, pe adresa redactiei, si sa-l contacteze la tel. 0723.761.281.
|