x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Costinestiul spune: "Folk you, too!"

Costinestiul spune: "Folk you, too!"

de Claudia Daboveanu    |    06 Aug 2005   •   00:00
Costinestiul spune: "Folk you, too!"

Mircea Bodolan a refuzat cererea lui Pittis de a face improvizatii pe muzica lui Vali Sterian, caruia i-a fost dedicata prima seara de folk, la Costinesti. Totusi, Mircea a interpretat original o piesa draga lui Vali: "S-a votat Codul Penal". Pe final, Motul a avut o atitudine pozitiva fata de negativul lui Victor Socaciu. "Omul bun" a venit cu minidiscul, care "l-a acompaniat" la doua piese. "In seara asta imparateasca, numai chitara las-o sa vorbeasca!" este mesajul nostru pentru toti iubitorii de muzica folk. Va dam intalnire cu Ducu Bertzi si Marius Batu, pe plaja de la Hotel Forum din Costinesti, la ora 22:00. Sa nu va uitati chitarele!

Intrebarea retorica "Un’ te-ai dus tu, folkule?" si-a gasit un raspuns cat se poate de concret: la Costinesti, pe plaja din spatele Hotelului Forum. Florian Pittis este amfitrionul proiectului "Folk you!". Nume mari si simpli iubitori ai muzicii bune declara razboi kitsch-ului.

Poate nimeni nu se mai gandea ca manelele sau orice alt gen muzical pus sa ne urle in creieri pot fi facute knock-out de batranul folk. N-a fost nevoie, pentru inceput, decat de cativa oameni (buni) care imbina de-o viata meseria cu pasiunea, o chitara (de preferinta rece) si de-un public venit de drag, nu "adus cu clasa".

PUTIN ALTFEL. Folkul nu e doar muzica, ci si poezie. "Poezia muzicii tinere este conceputa pentru tinerii care gandesc un pic altfel si simt viata putintel altfel." Daca toate astea atrag din nou publicul, asa cum o faceau odini-oara concertele de la Costinesti, 2 Mai, Vama Veche, parcuri sau plaje de oriunde, nu-i totul pierdut. "Poate raspunsul nu va mai fi vanare de vant, cum spunea Bob Dylan", a spus Pittis in seara inaugurala a concertelor "Folk you!". Cei foarte tineri nu si-au pierdut sensibilitatea, bunul-simt, bunul-gust. Motul e foarte optimist in privinta lor, desi cronicizata tranzitie mioritica i-ar putea orienta spre idealuri meschine. Da un citat dintr-un poem scris de Stefan Bolea, un participant la Festivalul de poezie de la Sfantu Gheorghe, care i-a atras atentia: "Este o lume altundeva. Si noi o vom descoperi". Stefan are 20 si-un pic de ani si e reprezentantul unei generatii pentru care s-a gandit "Folk you!". Sa curga muzica!

NOSTALGIE. "Mi-e dor de-un je t’aime, moi non plus, sa fim pe pamant eu si tu…"

ABSENTI PREZENTI. Primul sosit, Mircea Bodolan. Pittis il prezinta, apoi se-asaza cuminte pe-un scaunel, tot pe scena, si-l indeamna sa cante ceva din repertoriul lui Vali Sterian, caruia ii este dedicata prima intalnire folk de la malul marii. "Nu pot sa uit de marele meu prieten, Vali Sterian, asa ca nu-mi pot permite sa improvizez pe muzica lui!", a replicat Bodo(lan). In schimb, a fost prezent un alt mare absent: Dan Andrei Aldea. "Om bun" si "Balada cronicarului de muzica usoara" sunt doar doua dintre cantecele sale, pe care le-a cantat Mircea, iar Motul le-a intonat in surdina. Folkul presupune multa sensibilitate data si de poezie. Bodolan a cantat pe versuri de Mircea Dinescu, Lermontov ("Intelegere", superba compozitie a lui Mircea Baniciu), Shakespeare ("Cantecul de nebunie al Ofeliei"), propus de profesoara lui din facultate, Poldi Balanuta. Mircea i-a dedicat piesele pe versuri proprii sotiei sale. "Draga, lasa-ma sa dorm!" este una dintre ele…

ATITUDINE. Lumea il iubeste pe Victor Socaciu, cel mai tare facator de refrene, cum spune Titus Andrei. Canta cu el, ca stie versurile lui Paunescu de pe vremea Cenaclului "Flacara", vrea sa se pozeze cu el. "Vin ai nostri/, Pleaca ai nostri/ Noi ramanem tot ca prostii/Aia hoti/ Astia hoti/ Mama lor de hoti/", canta publicul o data cu Socaciu. Aceasta piesa are negativ. "Ii rog pe toti cei prezenti sa aiba o atitudine pozitiva fata de acest negativ", sugereaza Pittis, un sustinator fervent al cantarilor live, fara nici un artificiu. "Toata lumea stie ca esti foarte bun. De ce n-ai cantat numai cu chitara ta, ai obosit?", a sunat nedumerirea Motului. Au venit sa-i vada si sa-i asculte cu sau fara negativ tineri si mai putin tineri. Si vor mai veni, au promis. Cu sau fara chitara. Intrarea este libera. Cine a venit s-a bucurat ca pe vremuri. Cine nu n-are ce regreta, mai ales daca are un computer la indemana: recitalurile au fost inregistrate si vor fi puse pe site-ul Radio 3net asta-seara, de la ora 22:00.

MISOGIN?
"Stiti ce-i dragostea? E efortul supraomenesc al barbatului de a se multumi cu o singura femeie. (…) Si Bodolan, si formatia Compact au un cantec numit «Fata din vis», fara nici o legatura unul cu celalalt. Le-am spus celor de la Compact ca «Fata din vis» va deveni «Baba din cosmar» daca o mai canta mult" - Florian Pittis
×
Subiecte în articol: folk folk you!