x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Doamnelor si domnilor,Folk you! - Folk de tabara

Doamnelor si domnilor,Folk you! - Folk de tabara

de Dana Andronie    |    07 Iul 2005   •   00:00
Doamnelor si domnilor,Folk you!  -  Folk de tabara

In anul de gratie 2005, Romania a ajuns tara tuturor posibilitatilor... muzicale. Oricine doreste, cu putina rabdare si sponsori, poate ajunge vedeta. In schimb, nu oricine poate canta. Si, mai ales, nu oricine poate transmite ceva. Altceva, adica, decat propria imagine.

A fost o vreme - va mai amintiti? - cand muzica tanara se numea folk. Iar ambasadorii ei erau Marcela Saftiuc, Adriana Ausch, Mircea Vintila, Tudor Gheorghe, Mircea Bodolan, Valeriu Sterian, Nicu Alifantis, Victor Socaciu, Vasile Seicaru, Stefan Hrusca... Cantau in conditii precare, prin case de cultura, pe stadioane. E un fel de a spune, pentru ca ceea ce faceau ei batea mai mult spre poezie. De fapt, era poezie cantata. Si niciodata poezia n-a fost atat de cantata ca atunci, in anii ’70. Generatia in blugi dadea lectii de sensibilitate si atitudine unei generatii muzicale imbacsite de sabloane si manierism. Muzica ajunsese intr-un punct mort. Intr-un punct mort se afla si acum, dar din cu totul alte motive. Asediata de prefabricate rapide, programate pe calculator, muzica tanara inseamna astazi dans din buric si alte detalii anatomice, pantomima cu microfonul in mana, picioare dezgolite pana la... nivelul la care ajunge mesajul melodiei... Si, bineinteles, manele!

"Un’ te-ai dus tu, folkule?" a "indraznit" sa intrebe si sa se intrebe Jurnalul National, intr-un proiect editorial realizat impreuna cu www.radio3 net.ro. Incurajati de semnale, ne-am gandit sa punem in practica ceea ce am evocat atunci. Adica sa "convocam" tot ceea ce a mai ramas din folkul de odinioara si vocile tinere ale celor care incearca sa-i urmeze, la o vara de pomina: trei seri pe saptamana (joi, vineri si sambata), vor canta pentru voi si impreuna cu voi, pe toata plaja romaneasca, de la Vama Veche la Sfantu Gheorghe. Cuvantul de ordine va fi FOLK YOU! Sub deviza acestei "injuraturi" transformata in binecuvantare, Jurnalul National impreuna cu ei si cu voi, cei care acceptati provocarea, va da semnalul intoarcerii la cantecul curat si simplu, al instigarii la poezie. Daca sunteti pe aproape, tineti si mai aproape! Luati-va sufletul, chitara, iubita si ce mai aveti frumos si veniti langa noi! Vom face focuri de tabara pe plaja, vom da foc intunericului muzical! Vom sabota impreuna kitsch-ul, cantecele obscene si manelele care au pus stapanire pe vacantele noastre! FOLK YOU! - ne vom spune unii altora, razand, plangand si cantand!

Florian Pittis si Marius Tuca vor tine aproape, ca prezentatori. In afara de ei, in afara de voi, au mai subscris acestui experiment de muzica ecologica: Victor Socaciu, Mircea Vintila, Nicu Alifantis, Alexandru Andries, Vasile Seicaru, Ada Milea, Doru Stanculescu, Mircea Bodolan, Adrian Ivanitchi, Florin Sasarman, Maria Gheorghiu, Dinu Olarasu, Tatiana Stepa si multi altii.
FOLK YOU, prietene! Vino cu noi!

Demersul nostru seamana cu mesajul unui colind: "N-am venit sa cerem, am venit sa dam". Am venit (am revenit, de fapt) cu artileria grea a folkului, care a innobilat generatia anilor ’70. Vom semana folk pe tot nisipul litoralului, in speranta unei recolte de cantec adevarat. Se prea poate sa nu va intereseze. Se prea poate sa va enervam cu darul nostru pe care nimeni nu ni l-a cerut. Dar se prea poate si invers. Va punem la dispozitie o adresa de e-mail dedicata acestei initiative:folkyou@jurnalul.ro. Puteti sa va spuneti parerea, sa ne laudati, sa ne injurati. Orice cuvant de raspuns e binevenit.
×
Subiecte în articol: folk folk you!