x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Florin Sasarman, soldatul lui Vali Sterian

Florin Sasarman, soldatul lui Vali Sterian

de Dana Andronie    |    14 Aug 2006   •   00:00
Florin Sasarman, soldatul lui Vali Sterian

Ne-a colindat atat de frumos sufletele, la "Folk you!". Ardeleanul Florin Sasarman crede ca festivalul de la malul marii este cea mai de nadejde mana intinsa muzicii folk.

Ne-a colindat atat de frumos sufletele, la "Folk you!". Ardeleanul Florin Sasarman crede ca festivalul de la malul marii este cea mai de nadejde mana intinsa muzicii folk.

Jurnalul National: Prima noapte de dragoste... cu un folkist!
Florin Sasarman: Eram licean si m-am dus la Dej pentru concertul lui Mircea Baniciu si al lui Vali Sterian. Colegii mei erau cu totii impresionati de prestatia lui Baniciu. Eu ma indragostisem de Vali Sterian. De atunci, la toate concertele lui stateam in primul rand si copiam pe un carnetel toate acordurile cantecelor. Asa am invatat piesa "Nopti", care nu era difuzata nicaieri, desi muzica folk era prezenta la televizor, mai mult decat in zilele noastre. Dar sa nu se inteleaga ca nu-mi place foarte mult si Baniciu! Este un tip solar, cu o energie extraordinara. Daca faci cu el un spectacol, ai succesul asigurat. Il pui sa cante ultimul si nu mai conteaza cum au cantat cei dinaintea lui. Insa, in sinea mea, am fost intotdeauna soldatul lui Vali Sterian.

Maraton pentru grevisti


Ati fost camarazi?
Da. Vali a dat tonul la Universitate, iar eu am venit de la Bistrita, in noaptea premergatoare zilei de 1 mai a anului 1990, si-am cantat sapte ore in piata. Pe la doua noaptea, a venit un politician sa ne atraga atentia ca facem o galagie prea mare. Dar eu eram ocrotitorul grevistilor foamei. Erau livizi la fata si mi-am dorit sa-i hranesc cu muzica. Voiam sa-i readuc la viata.

Crezi in Dumnezeu?
Cine spune "nu cred in Dumnezeu" nu stie ce spune. Oamenii sunt legati inevitabil de El. Sunt un om religios care nu face parada de acest lucru. De zece ani ma spovedesc la un calugar din Moldova. Merge bine la suflet...

Iar sufletul canta prin chitara!
Asa e! Mi-am propus ca la un moment dat sa devin cantaret de biserica intr-un sat. De fapt, am in cap si satul unde ma voi duce. Acolo unde este inmormantat un prieten de-al meu care m-a luat dintr-o fabrica, unde eram inginer, si m-a dus la Radio Cluj. Asta dupa ce i-am cantat si recitat o noapte intreaga din Vasile Voiculescu.

Luna lui Blaga


EXPERIENTA. Maria Gheorghiu a cantat pentru prima data "Fiii lacrimilor tale", impreuna cu Florin Sasarman
Te-ai trezit in "Diligenta de bizant"?
Din 1982 am aceasta emisiune. Inaintea ei, am transmis meciuri de fotbal si am facut emisiuni de divertisment. De fapt si astazi (n.r. - sambata) trebuia sa merg la Baia Mare, sa transmit prima etapa de divizia B de fotbal.

Mai ai un meci de jucat!
Doamne, ce meci! Echipa Jurnalului National a avut mare curaj sa se aventureze intr-o asemenea campanie. "Folk you!" mi se pare cea mai de nadejde mana de ajutor care poate fi data muzicii folk in momentul de fata. Aveam indoieli in ceea ce priveste un concert folk la Costinesti, o statiune cotropita de dezordinea tineretii. Nu stiam ca in aceasta dezordine exista posibilitatea ca unele lucruri sa mai fie la locul lor. Adica, tinerii sa-si mai ia in seama sufletul. Am fost uimit aseara (n.r. - vineri) sa vad ca pot sa cant piese de care, in sali de spectacole, nu sunt intotdeauna sigur ca vor fi gustate de public. Cati oameni au stat cinci ore in nisip si s-au hranit cu ceea ce le-am dat! Un asemenea public merita totul in lume. Am cantat si "Noapte la mare". Am vazut cum rasarea Luna in spatele meu si-mi venea sa pasesc pe mare pana la ea. Stiam ca acesta este un semn trimis de Lucian Blaga ca sa-i cant poezia.

NOTA:
Intrarea este libera la "Folk you!". Toate concertele festivalului le puteti asculta si vedea pe .

×
Subiecte în articol: folk folk you!