x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Folk You! 4: nu credeam, dar speram. Şi am reuşit!

Folk You! 4: nu credeam, dar speram. Şi am reuşit!

de Dana Andronie    |    25 Iul 2008   •   00:00
Folk You! 4: nu credeam, dar speram. Şi am reuşit!

Folk You! se află la a patra ediţie. Cînd am început, nici nu credeam că vom ajunge aici. Speram, dar nu credeam. Ştiam că poezia şi cîntecul sînt fraţi (sau surori), dar ostentaţia cu care ne bombarda show-biz-ul cu produse nonculturale ne făcea să fim oarecum sceptici.

Folk You! se află la a patra ediţie. Cînd am început, nici nu credeam că vom ajunge aici. Speram, dar nu credeam. Ştiam că poezia şi cîntecul sînt fraţi (sau surori), dar ostentaţia cu care ne bombarda show-biz-ul cu produse nonculturale ne făcea să fim oarecum sceptici.


Mărturisim, după atîta timp, că demersul nostru era, acum trei ani, un război cu morile de vînt. Sîntem fericiţi că speranţa a fost mai puternică decît evidenţa realităţii. A realităţii mediatice pentru că, în fapt, lucrurile s-au demonstrat a fi cu totul altfel: ceea ce vedeam zilnic la televizor sau ascultam la radio, sau citeam în ziare reflecta o imensă mistificare a gustului public.

 
VIBRAŢII. Nevoia de conţinut, de mesaj, de autentic a funcţionat tot timpul, dar nimeni nu se gîndise să rişte o confruntare, o verificare măcar. A făcut-o Jurnalul Naţional, împreună cu Florian Pittiş. Nu ştim cît merit avem în acest demers, pentru că, la urma-urmei, nu noi am inventat folkul şi nu noi l-am dus la strălucirea maximă. Noi doar am reamintit lumii că există. Am şters praful de pe vechile LP-uri, am reascultat benzile late de magnetofon şi am constatat că vibrăm la sunetul lor. Am convocat apoi muzica tînără de altădată la o audiţie pe plajă. Biologic, muzica aceea este la fel de tînără, ba, parcă, chiar mai tînără. Publicul contemporan al acelei muzici şi publicul contemporan de acum s-au înfrăţit trei ani la rînd în faţa scenelor noastre mobile care au străbătut litoralul de la Vama Veche la Gura Portiţei.

Am început cu "legendele" (Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Mircea Baniciu, Alexandru Andrieş, Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Mircea Florian, Tatiana Stepa, Ecoul) şi am continuat cu "generaţia a doua" (Dinu Olăraşu, Maria Gheorghiu, Florin Chilian, Maria Magdalena Dănăilă). Rămăseseră, din motive de distanţă greu de sincronizat cu programul Folk You!, Marcela Saftiuc şi Adriana Ausch. Vi le mai amintiţi? Vă mai spun ceva piesele "Fiii lacrimilor tale" şi "Învaţă"? Dacă da, le veţi reasculta la această ediţie. Dacă nu, le veţi auzi pentru prima dată. Marcela Saftiuc şi Adriana Ausch vor veni la Vama Veche, la cea de-a patra ediţie Folk You!, în perioada 7-9 august.

 
ÎN PELERINAJ. Iubitorilor de muzică folk li s-a creat un nou loc de pelerinaj: vara, în luna august, tocmai pe malul mării! La ora cînd soarele apune peste Dobrogea, lăsînd în intimitate sute, mii de oameni, de toate vîrstele, cu cîntecele lor preferate, lăsînd stelele să-şi caute drum spre strunele trubadurilor, să vibreze în lucirea lor argintie şi să se prelingă de acolo în nisipul cald, lăsînd marea să spele încordarea şi temerile din sufletele fiecăruia şi ale tuturor, pe notele stropite de melancolie şi sete de viaţă ale cîntăreţilor cu chitare în mîini... Şi cîte şi mai cîte lucruri minunate se pot întîmpla acolo! Locul este la soarele-răsare al României şi poartă un nume neobişnuit: Folk You! Vă îndemnăm să-l căutaţi şi în această vară, aşa cum o vor face şi folkiştii înşişi: Dinu Olăraşu, Nicu Alifantis, Mircea Vintilă&Brambura, Mircea Baniciu, Florin Chilian, Pavel Stratan, Victor Socaciu & Biroul Executiv, Mircea Florian, Vasile Şeicaru, Tatiana Stepa, Zoia Alecu, Narcisa Suciu, Ducu Bertzi & Mihai Neniţă, Poesis, Ecoul, Maria Magdalena Dănăilă, Maria Gheorghiu, Heidi Schmidt, Maria Nagy, Adrian Ivaniţchi, Mihai Mărgineanu, Daniel Iancu, Ţapinarii, Adrian Sărmăşan, Cristian Buică, Emeric Imre etc.

Precizare: Festivalul Folk You!, organizat de Jurnalul Naţional, este o investiţie exclusiv culturală, fără nici o miză meschină. Este pariul nostru cu industria muzicală, pe de o parte, şi cu publicul, pe de altă parte. Cînd am început, acum trei ani, nimeni n-a crezut în folk, nici măcar cei care ar fi fost obligaţi, prin natura meseriei, să creadă în el. Am creat un vad, am desţelenit un drum. Sau, ca să ne exprimăm în cuvintele unei celebre colinde, "n-am venit să cerem, am venit să dăm". Alţii vor cere şi sînt îndreptăţiţi s-o facă. Pentru că acesta este rostul cîntecului. Să fie răsplătit de cei care s-au bucurat de el! Şi dacă cei care ne vor urma în demersuri similare îşi vor vinde frumos cîntecele, nu ne vom supăra ca de un lucru care ne-a fost luat. Ne vom bucura ca de un copac care a înflorit. Folkul nu ţine cont de vreme, de codul verde, portocaliu sau roşu. Are alte coduri: codrul verde, podul de piatră, veveriţa subacvatică şi… un’te duci tu, mielule?

 

Cei care au semănat puţină veşnicie

Ediţia din 2007 a Festivalului Folk You! a fost dedicată memoriei lui Florian Pittiş.
Dinu Olăraşu, Florin Chilian, Maria Gheorghiu, Maria Magdalena Dănăilă, Florin Săsărman, Emeric Imre, Tatiana Stepa, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu&Biroul Executiv, Ducu Bertzi, Marius Baţu, Mircea Vintilă & Brambura, Mircea Baniciu, Alexandru Andrieş, Nicu Alifantis, Mircea Florian, Nicu Covaci au semănat puţină veşnicie în sufletele celor care au fost la Vama Veche. "Marele Urs" – Nicu Covaci – a ales anul trecut să facă front comun cu "aripa tînără" a folkului. Ioan Onişor şi Cristina Pătraşcu, de la Grupul Unde din Cluj (voci), şi Silvan Stîncel, din Alba-Iulia (chitară), au stat de-a dreapta lui Covaci. Stîncel şi Unde au trăit pentru cîteva minute fericirea de a cînta cu veteranul veteranilor: Nicu Covaci! Un lucru preţios, de care îşi vor aminti mult timp de acum încolo, dacă nu cumva toată viaţa. Partenerii noştri la ediţia 2008 sînt: TVR 2 şi Radio3net – Florian Pittiş.

 

"Aripa nouă"

Avangarda şi ariergarda muzicii tinere au asediat anul trecut Vama Veche. Două seri de folk în Vamă au reconsacrat forţa şi statutul muzicii folk în România. Peste 10.000 de spectatori au invadat plaja de la Corsaru. Ar fi fost nevoie ca marea să se dea puţin mai la răsărit, pentru ca marea de oameni să poată văluri în linişte. Sub protecţia imnului Folk You! – compus şi interpretat de Dinu Olăraşu – "Dincolo de orice Vamă/ Dincolo de DA sau NU/ Dincolo de toată lumea/ Folk You!" – şi-au acordat şi încordat chitarele tinerii Silvan Stîncel, Alina Zaharia, Alina Manole, Emil Kindlein, Jul Baldovin, Grupul Unde. Şi în acest an, "aripa nouă" a folkului va fi prezentă la Folk You! Cîştigătorii emisiunii Gaz pe Folk vor deschide cele trei seri ale festivalului.

 

Sufletul nostru

Moţu Pittiş a fost şi rămîne paradigma şi simbolul muzicii tinere în România, confirmată de altfel şi de prezenţa tuturor generaţiilor de muzică folk la Festivalul Folk You! Timp de doi ani, el a vegheat Folk You! de la masa din dreapta scenei. Anul trecut, au vegheat doar masa şi umbra lui Pittiş.

Şi avertismentul lui duios-ameninţător: "Ţineţi minte, sfîrşitul nu-i aici". Într-adevăr, e abia începutul.

 

Ce să fie?

"Ce să însemne folkul? Să fie oare nevoia de cultură a unor oameni care şi-au pierdut calitatea de ţărani şi n-au dobîndit-o încă pe cea de orăşeni? Să fie o întoarcere la origini, pentru că în Antichitate versurile erau spuse acompaniate de un instrument, ceea ce se numeşte melopeea? S-ar putea să însemne toate la un loc"
Florian Pittiş

×
Subiecte în articol: mircea maria florian folk folk you folk you!