x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul La ordinea zilei, ţoapa de la capătul cozii

La ordinea zilei, ţoapa de la capătul cozii

de Claudia Daboveanu    |    02 Mar 2010   •   00:00
La ordinea zilei, ţoapa de la capătul cozii
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

La filiala de cartier a băncii la care-mi plătesc eu ratele, aproape de fiecare dată se lasă cu circ. Nu neapărat din cauza funcţionarilor, ci dintr-a clienţilor băncii.



miscarearezistenta.jpgClienţi posomorâţi, apăsaţi de griji, nervoşi... Nu vezi o faţă veselă, pentru că, de obicei, te duci la bancă să dai bani. Dracii cresc, parcă, unii din alţii, înmulţindu-se pe măsură ce scanerul nu mai vrea să scaneze, imprimanta să scoată ce i s-a dat să imprime, bancomatul nu mai are dintr-o dată bani, amploaiatele de la ghişeu se mişcă-n reluare, iar coada, ei bine, coada se face tot mai "stufoasă" văzând cu ochii.

Se găseşte, invariabil, câte unul care se bagă-n faţă "doar să-ntrebe ceva" şi acolo rămâne... Iar eu nu pot să tac, pentru că-n ultimii ani ai lui Ceauşescu am rămas fără ness, deodorant, săpun, pui (doi la pungă) sau hârtie igienică, după ore-n şir de stat la coadă, din cauza unora ca ăştia, care, cu un tupeu fără margini, se instalează-n fruntea cozii...

Atunci, să prindă ei produsele fără să piardă vremea, acum, pur şi simplu să-ţi arate ce deştepţi sunt ei şi ce prost eşti tu, care staaai la coadă şi ei "te fac" fără să păţească nimic. Coada la care m-am aşezat e fix între cele două ghişee la care funcţionarele fac tacticos aceeaşi treabă: alimentează conturi, schimbă valută sau bancnote mari în mai mici etc. Vine o balabustă, se bagă fix în faţa mea, repezindu-se la ghişeul din dreapta.

Îi atrag atenţia: "Coada e comună, fiecare om de la coadă se duce la câte un ghişeu, pe măsură ce se eliberează, iar dvs. n-aţi stat deloc la coadă...". "Ce-ai zis, fă? E liber la dreapta, la dreapta m-am dus, tu du-te la stânga." Sar cei din spatele meu, care-mi iau apărarea. Conţopistele, impasibile. Mahalagioaica, după ce-şi vede sacii în căruţă, îmi şuieră sfidător, trecând pe lângă mine ca un buldozer: "Gata, fă, e liber în dreapta!".

Izbucnesc spre fata de la ghişeu: "Domnişoară, explicaţi-i doamnei, să ştie altă dată: sunt două cozi sau una comună?". "Comună", zice plictisită amploaiata. "Ete fleoşc, bine că eşti tu deşteaptă!", concluzionează ţoapa ieşind furtunos pe uşă...

×