x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Muschetarele folkului

Muschetarele folkului

20 Aug 2005   •   00:00
Muschetarele folkului

Tatiana Stepa, Magdalena Puscas si Nica Zaharia nu s-au mai vazut, toate trei, de 15 ani. De altfel, Nica a locuit in Australia pana acum cateva luni. "Folk you!" le-a reintalnit si le-a adus pe aceeasi scena, joi seara, pe limba de nisip care desparte Delta Dunarii de Marea Neagra. Scena si tot echipamentul, grele de peste doua tone, au fost transportate la Gura Portitei cu un pod plutitor. Magdalena si Tatiana (foto) au recompus, poate pentru ultima oara, formatia Partaj.

Speranta cu forta, la Gura Portitei


Festivalul "Folk you!" a fost (este) nu doar un fluviu care aduna raurile si paraurile muzicii tinere, ci si un festival al intalnirilor memorabile. Sau, altfel spus, "Folk you" a intrerupt sirul despartirilor. Tatiana Stepa, Nica Zaharia si Magdalena Puscas nu se mai vazusera de 15 ani, de la prima reluare a Cenaclului Flacara. Care, de fapt, a fost si ultima, pentru ca Cenaclul nu a mai recidivat. S-au revazut acum in restaurantul unui hotel din Costinesti. Eram cu Magdalena si ne indreptam spre masa care le fusese rezervata. Pe drum mi-a spus ca Nica ar trebui sa-i faca cinste, pentru ca pana si copiii de 5 ani de pe strada ei ii fredoneaza melodiile. "No, acu’, sa nu-mi ceara si drepturi de autor. Eu i-am cantat piesele si de la mine le-or invatat." Radea, dar de fapt incerca sa-si ascunda emotiile. In doar cateva secunde, am zarit-o pe Nica. Arata cu totul altfel decat o stia Magda. Cu 30 de kilograme in plus si cu o fetita de 8 ani, langa ea. O cheama Nanda. Nica s-a ridicat de pe scaun si-a deschis bratele larg. Abia atunci a recunoscut-o Magda. A deschis si ea bratele. S-au imbratisat, plangand. Scena s-a repetat cand a venit si Tatiana. Nu si-au vorbit prea mult, doar au plans. Iar a doua zi, la Gura Portitei, doar au cantat. Mult si intens. A fost un regal, ca pe vremuri. Poate doar printr-o simpla intamplare, vantul, care batuse puternic pana atunci, s-a oprit brusc. Decorul a fost asigurat de o luna superba, care se reflecta intr-o mare ca oglinda. Doar tantarii tulburau solemnitatea acestui ritual. Ce sa faci, intotdeauna exista profitori, chiar si in momentele sublime... Toata suflarea omeneasca din Gura Portitei a venit pe malul marii, desi nimeni nu stia ce urma sa se intample. Fusesera adusi de ruga lui Vali Sterian ("Doamne, vino Doamne...!"), care se auzea in boxe. A avut efectul unui clopot care ii cheama pe credinciosi la slujba. "Veniti mai aproape", le-a spus Pittis pamantenilor din Gura Portitei. "Veniti cat mai aproape de scena, atat cat va permite timpanul." Valul de oameni a inaintat ca un flux la picioarele Motului... Tatiana Stepa si Magdalena Puscas au refacut "Partajul", daca se poate spune asa. Nica Zaharia a cantat singura... La sfarsit, inainte de a interpreta "Copacii fara padure", Tatiana a rostit urmatoarele cuvinte: "Cu acest cantec imi iau la revedere, in aceasta seara, in aceasta vara, in aceasta viata". N-a fost lasata sa incheie asa. N-a fost lasata sa-si ia la revedere "in aceasta viata". Publicul a somat-o la speranta! Ultimul cantec a fost "Totusi iubirea". "Acum te declar Dumnezee,/Eu insumi ma simt Dumnezeu,/Continua lumea, Femeie,/Cu plozi scrisi pe numele meu". (Dana Andronie)

MAI APROAPE
"Veniti cat mai aproape de scena, atat cat va permite timpanul" - Florian Pittis

FARA VARSTA "No, acu’, sa nu-mi ceara si drepturi de autor. Eu i-am cantat piesele si de la mine le-or invatat" - Magdalena Puscas

SPERANTA
"Cu acest cantec imi iau la revedere, in aceasta seara, in aceasta vara, in aceasta viata" - Tatiana Stepa

×
Subiecte în articol: folk you!