Intr-o lume stresată, in care "cultura industrială" ne agresează permanent, vă invităm la un eveniment neconvenţional, intr-un spaţiu neconvenţional, cu participare neconvenţională!
Lăutarii adevăraţi formează o confrerie selectă, nu au invăţat "din cărţi", unii au foarte puţină şcoală sau deloc, arta lor nu incape in tiparele savante, iar variaţia şi improvizaţia le sunt legi de căpătăi. Majoritatea sunt "dăruiţi", au instincte telepatice, simt ce, cum, cănd şi căt trebuie să cănte.
De multe ori ajung să creeze un fel de hipnoze colective, pentru că atunci cănd "fac o căntare" nu "interpretează"Â ceva abstract, ci crează, caută, in inima, in subconştientul lor şi al celor care le sunt in preajmă, puncte de rezonanţă şi le transformă in sunete. Astfel, folclorul muzical capătă virtuţi terapeutice.
Să facem o călătorie muzical-etnografică prin timp şi spaţiu, incepănd din epoca medievală şi pănă astăzi.
Propuneri
Vom asculta de la doinele "Mă uitai la Răsărit" sau "Intr-un luncă, tai nuiele" la basmul "pus" in balada "Ăi trei fraţi cu nouă zmei"; de la căntecul epic eroic al haiducului Miu la căntecul ritual de nuntă "Letin bogat"; de la căntecele erotice "Sus pe dealuâ inflorit" sau "Am amante-n şapte sate" la jocurile "Ca la balta sau Minţita"; din Oltenia pănă in Bucovina, Vlaşca, Alba...
- Dr. Marian Lupaşcu