In fiinta lui Emeric Imre tipa toate etniile. Lupta interetnica dinlauntrul artistului razbate dincolo de acordurile singurei iubite care nu l-a sedus si abandonat niciodata: CHITARA. "Si te iubesc cu mila si cu groaza/ Tot ce-i al tau mi se cuvine mie,/ Ca un nebun de alb ce captureaza/ Regina neagra pentru vesnicie..."
Jurnalul National: E adevarat ca prin vene iti curge sange de ungur cu sprit de rrom?
Emeric Imre: (Rade) Mama a fost o femeie apriga si sanatoasa. Am iubit-o foarte mult, dar nu atat de mult cat m-a iubit ea pe mine. A murit de cancer la 60 de ani. Medicii i-au mai dat doua ore, dar ea a trait noua zile. Pana n-am intrat eu in casa n-a putut sa moara. Mama ei era romanca, iar tatal ei era jumatate polonez, jumatate sas. De aceea o chema Hilda. Tatal tatalui meu, care a trait pana la 90 de ani - venerabilul domn Sigismund Imre - , ma batea la sah, desi stiam sa joc foarte bine. Era jumatate maghiar, jumatate evreu. Mama tatalui meu era jumatate romanca, jumatate tiganca. Gata demonstratia!
Digitatia pentru vioara
Tatal tau canta?
Canta doar in cercuri de prieteni. Am o tristete foarte mare: n-am mostenit vocea lui. As fi fost al doilea Andrea Bocelli.
Daca ai luat chitara-n brate!
Mai intai am luat vioara, in clasa intai la Scoala de Muzica si Arte Plastice din Cluj. Dupa clasa a sasea mergeam cu vioara la antrenamentele de fotbal. Bineinteles ca
n-am putut sa tin pasul. Vioara este un instrument pe care, daca il abandonezi o zi si nu-l studiezi, te abandoneaza el in cinci zile. Este cel mai greu instrument si de aceea apreciez interventiile de pe albumul meu ale prietenului meu - marele muzician de la Nightlosers, Jimi El Laco. Cand pleca tata la serviciu ii furam chitara, pentru ca nu-mi dadea voie sa cant, de teama ca-mi stric digitatia pentru vioara. Asa s-a nascut iubirea mea pentru chitara, dintr-o interdictie. In clasa a opta am invatat prima piesa, "Esarfa-n dar". De aceea il iubesc eu foarte mult pe Baniciu... Eram o gasca de prieteni care incercau sa invete si sa danseze blues pe "Esarfa-n dar". Apoi am avut sansa sa ma intalnesc cu Calin Nemes, omul care a cantat "Desteapta-te, romane" la Revolutia din â89, la Cluj. In 1993 si-a pus capat zilelor.
Cand ai intrat in Cenaclu?
Prin 1983. Eram singurul licean din Cenaclul studentesc Observator, unde mai activau si Gyuri Pascu, Dorin Andone, Sorin Lacatus. Visul meu era sa urc pe scena Cenaclului Flacara. In 1984, chiar am ajuns si am debutat cu "Sa-mi dati un semn prin telegraf". Semnul a fost rau... In timp ce eram in armata, in 1985, Cenaclul s-a desfiintat.
Prima firma de salubritate
COPERTA DE ALBUM. Emeric Imre, cand era mic, cu chitara in mana alaturi de tatal sau, un solist talentat |
Ti-ai facut si tu cenaclu?
Da, mi-am facut cenaclu, dar nu uita sa pui si ghilimelele de rigoare la "mi-am facut"... Vrand-nevrand se tes lucruri frumoase in jurul lui Adrian Paunescu. A venit odata la Cluj, la o conferinta de presa, si i-am propus sa vina la Casa de Cultura a Studentilor pentru a incropi o mica discutie. El a spus DA si in cateva ore s-au strans peste 200 de oameni. In Cluj era un nucleu de folkisti format din Germina Cumpanasu, Mihaela Todea, Ducu Hotima, Sorin Vinti, Sorina Stileanu, Rucsandra Farcas. Paunescu a fost impresionat si peste doua saptamani ne-a invitat la emisiunea lui de la Antena 1. Acolo s-a nascut Cenaclul studentesc Altfel, care a supravietuit cinci ani.
Zeci de gardieni din Squid Game, văzuți pe străzile din București. Imaginile au devenit virale pe internet
Citește pe Antena3.ro
La 41 de ani esti "Nebun de alb" cu acte. Ti-ai scos un album care chiar asa se numeste!
(Rade) Cat timp oi trai, voi fi nebun, nu numai de alb, ci de toate lucrurile frumoase. Piesa "Nebun de alb" am compus-o imediat dupa ce am divortat, in 1995. In loc sa ma sinucid, am luat chitara si am facut acest cantec. Totusi, cred ca l-am scris din bucatele de suflet pentru viitor, pentru toate femeile pe care le voi iubi.
E atat de greu sa scoti un album de folk pe piata cu "muraturi"?
Nu stiu, o fi... Viata a venit peste mine ca un tavalug si am fost obligat sa o iau pe diferite carari, indepartandu-ma uneori de la drumul principal.
Mai exact, ce te-a obligat viata sa faci?
Sa fac doi copii, de care sunt foarte mandru - Bianca are 18 ani si a terminat coregrafia la Cluj, acum traieste cu mama si fratele ei, Cristian, in Italia - , sa fiu alaturi de Daniel Prigoana la infiintarea in Cluj a primei firme particulare de salubritate din Romania, sa iubesc femeile, sa pierd foarte multi bani la cazinou.