x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman June de 62 de ani cu nasul borcanat

June de 62 de ani cu nasul borcanat

de Dana Andronie    |    04 Iun 2004   •   00:00

La doar 4 ani a fost trimis intr-un lagar din Germania. Insa momentele de groaza pe care le-a trait impreuna cu familia nu au fost sterse de trecerea timpului. Soarta s-a cam jucat cu el, dar a iesit invingator din "bataliile" vietii. La cei 62 de ani, Emil Hossu mai are inca armura de june prim.

S-a nascut in 1941, la Ocna Sibiului. Dupa ce Ardealul a fost cedat, familia lui s-a mutat la Cluj. Pentru ca tatal lui era diplomat, toata familia a fost deportata, pe 23 august 1945, intr-un lagar in Germania.

 

S-a chinuit sa albeasca un negru

 

"Un an si trei luni am stat in lagar. Aveam eu 4 ani, dar tin minte cum am fost deportati in vagoanele de marfa, in timpul bombardamentelor. Am plecat din Dresda, exact cu o jumatate de ora inainte de "vestitul" bombardament." Isi facuse prieten dintr-un soldat negru american. Si cum nu stia ca exista oameni de culoare, il tot freca pe fata ca sa-l curete. "mi placea de soldatul Sam, pentru ca ma plimba pe un cal alb. Odata mi-a lipit guma de mestecat in par. A trebuit sa ma tund si aveam ditamai gaura la spate", isi aminteste Hossu. Ca drept rasplata, sora lui, Lia, i-a aplicat soldatului acelasi tratament. Astfel ca amandoi prietenii aveau cate o freza de toata frumusetea. Dupa ce au scapat din lagar, parintii s-au intors in Romania. Cu toate ca nu mai aveau la ce sa se intoarca. Casa, o fabrica de ate si masina le fusesera confiscate. "Din pacate, nu am acte doveditoare, ca sa mai recuperez ceva. Au revenit in tara, din patriotism".

 

Tatal i-a murit in brate

 

Le-a fost foarte greu sa o ia de la capat. Aveau, totusi, de hranit trei guri. S-au zbatut si au reusit sa iasa la liman. Pentru ca in 1948, tatal lui Emil Hossu sa fie chemat sa lucreze la Ministerul Muncii. Asa s-a descoperit ca a fost diplomat in perioada lui Antonescu. Fara sa fie "patat" l-au trimis, sase luni, la Canal. "Tata n-a facut niciodata politica. El a fost doar diplomat. Mamei i s-a ordonat sa divorteze. A refuzat si din directoare adjuncta la Scoala Centrala a ajuns invatatoare intr-un sat." Isi iubea foarte mult sotul si a mers pana in panzele albe ca sa-si salveze familia. "Parintii mei s-au cunoscut intr-un tren. Mama era aproape logodita, dar un ghicitor orb i-a dat in bobi. I-a zis ca o sa cunoasca pe cineva in tren care o sa-i schimbe viata. A doua zi, l-a intalnit pe tata. Tineau mult unul la celalalt. Dar mama a ramas vaduva la 45 de ani."

 

Emil Hossu si-a pierdut tatal cand avea doar 17 ani. I-a murit in brate. Avea cancer.
"M-a afectat foarte tare. Tata a suferit foarte mult. De aceea, orice durere ma sperie. Dar zic ca, daca am ajuns aproape de 63 de ani, am trecut peste aceste spaime. Oricum o sa fie ce vrea Dumnezeu". Si scris i-a fost sa-si piarda mama si sora, tot din cauza cancerului. "Mama a murit la 58 de ani, iar sora mea, la 51 de ani. A fost un destin". Hossu considera ca "mica" nefericire a vietii este ca multi oameni pe care i-a iubit si care l-au iubit au disparut. Si incet-incet "se inflitreaza o insingurare".

 

Si-a gasit nasu'

 

Pentru ca nu avea "origini" sanatoase, nu a intrat din prima la ATF. Abi a atreia oara a obtinut ceea ce visase. A urmat si ASE-ul, dar nu se dadea in vant dupa contabilitate. Cu toate astea se lupta sa obtina burse de merit. A inceput sa castige bani din teatrul radiofonic. "Conteaza foarte mult talentul si munca, dar sansa conteaza 80%". Ce inseamna sansa? "Intalnirea cu un rol care sa te poata exprima atunci cand nu ai inca tehnica actoriceasca. Si am avut sansa", recunoaste Emil Hossu. Si a devenit un actor care a intrat in pielea multor personaje. "Rolurile de june prim nu le-am iubit deloc. Eu nu sunt ceea ce se cheama un barbat frumos. Am un nas borcanat si niste degete mai boante. Am apucat doar pe un culoar pe care m-am lansat." Actorul nu stie daca si-a gasit nasu’. L-a gasit, totusi, pe Horatiu Malalele. Ca nas de cununie. "In 1984, cand filmam la Tulcea, am vazut-o primul pe nasa mea. Pe Gabi, viitoarea sotie a lui Malaele. Era atat de frumoasa, incat am intrebat-o cum de se uita la Horatiu." Cui pe cui se scoate. El, Emil Hossu, cu "un nas borcanat si niste degete boante", cum a cucerit-o pe Catrinel Dumitrescu? "Am stofa de erou pozitiv, nu-i asa?", a replicat zambind "junele". S-au luat si se iubesc de 14 ani. "Am si dragoste, si respect petru Catrinel. Nu le-am cantarit. Dar stiu foarte bine ca avem o necesitate comuna."

 

N-are vocatie de tata

 

Amandoi au mai fost casatoriti. "Am zburdat ceva prin viata. Prima data m-am insurat la 34 de ani. Si, cine stie? Poate ca o sa mai zburd...". Emil Hossu regreta faptul ca nu si-a dus pana la capat rolul de tata. Cand baiatul lui, Dan, avea 4 ani, a declarat, intr-un interviu, ca are o vocatie. De tata. "Imi placea foarte mult sa-l duc la patinaj, la schi, sa stau cu el pe terenul de tenis. Poate si din cauza divortului, relatia s-a rupt. Probabil ca acea vocatie n-a existat niciodata. Am incercat sa fim prieteni. Mi-a scapat ceva si nu pot sa ma laud ca am o reusita, din acest punct de vedere". Nu-si mai doreste copii, desi Catrinel inca mai spera. "Avand niste parinti care s-au prapadit foarte repede, n-am riscat sa mai am niste copii pe care eu sa nu-i pot calauzi. Chiar si atunci cand m-am despartit de mama lui Dan, nu mi-am abandonat copilul. Am incercat sa-l pastrez foarte aproape". In schimb, a avut-o aproape pe Catrinel: "Relatia noastra a inceput in aceste evenimente foarte tulburi. Dar tot o iubire a lui Dumnezeu s-a intors inspre noi si ne-a dat voie, fara sa dam din coate, sa plutim surprinzator de senin peste niste uratenii". Si-au jucat foarte bine rolurile. Atat pe scena, cat si in casnicie. Au fost doi pe o banca. Singura piesa care lipseste este copilul pe care Catrinel si-l doreste foarte mult. "Din pacate, toate trebuie facute la vreme lor. A pierdut o sarcina, la sase luni. A marcat-o foarte tare. Iar noi, practic, am luat-o de la zero. Au trecut cativa ani pana ne-am insurubat. Dar Catrinel are foarte multi copii. Studenti care o iubesc. Are un baiat minunat care s-a stabilit in Olanda si ne scrie cu atata dragoste, incat i-am zis: "Copilul tau e mai adevarat decat al meu"".

 

INEDIT

 

Desi are aproape 63 de ani, Emil Hossu nu stie cand o sa se maturizeze. "Un actor trebuie sa se joace tot timpul. Asa cum ne jucam de-a tata si de-a mama cand suntem mici, ne jucam mai tarziu de-a Hamlet sau de-a Lear". Si Emil Hossu s-a tot jucat. Caci are noua vieti. "Am avut multe accidente. In 1986, am picat cu avionul. Am scapat datorita stwardeselor." Prietenii glumesc pe seama lui: "Cu Mile nu mergem nicaieri. Daca e sa se intample ceva, scapam".

 

FRUMUSETE

 

"Rolurile de june prim nu le-am iubit niciodata. Eu nu sunt ceea ce se cheama un barbat frumos. Am un nas borcanat si niste degete mai boante. Am apucat doar pe un culoar pe care m-am lansat".

 

 

IUBIRE

 

"Relatia mea cu Catrinel a inceput in aceste evenimente foarte tulburi. Dar tot o iubire a lui Dumnezeu s-a intors inspre noi si ne-a dat voie, fara sa dam din coate, sa plutim surprinzator de senin peste niste uratenii".
×
Subiecte în articol: emil tata viata mea e un roman hossu catrinel