De aproape nouă ani, trei intelectuali norvegieni aşteaptă in zadar recunoaşterea oficială a statului romăn pentru meritele lor in promovarea culturii romăne.
Incepănd cu 1999, Valeriu Pavel, din partea comunităţii ortodoxe romăne din Oslo, a făcut numeroase demersuri la autorităţile de la Bucureşti pentru ca Tor Fotland, Steiner Lone şi Roar Engelberg să primească recunoaşterea. Tor Fotland a decedat recent aşteptănd un semn că opera sa ar fi fost măcar observată in Romănia.
Toate adresele, recomandările şi susţinerile in favoarea celor trei s-au pierdut. Incepănd din 1999, atunci cănd Valeriu Pavel a iniţiat acţiunea in favoarea celor trei. Pavel a fost in mai multe rănduri preşedintele Asociaţiei ortodoxe "Ştefan cel mare şi sfănt" din Oslo, organizaţie in care este grupată majoritatea romănilor din capitala Norvegiei. Valeriu Pavel a fost impresionat de munca in favoarea culturii romăne depusă de scriitorii şi traducătorii Steiner Lone şi Tor Fotland, precum şi de succesul de care s-au bucurat doinele interpretate la nai de Roar Engelberg, unul dintre starurile muzicii din Scandinavia, discurile sale fiind pe locul cinci in topul vănzărilor.
DISCIPOL. Engelberg este considerat de altfel un urmaş scandinav al lui Gheorghe Zamfir, cel de la care a şi invăţat tainele naiului. Mai apoi a venit in Romănia, unde a invăţat folclorul, dar şi limba romănă, pe care o vorbeşte aproape la perfecţie. Toate demersurile iniţiate de Valeriu Pavel s-au pierdut undeva in lanţul birocratic de la Bucureşti. "Cănd am văzut că nu reuşesc să ii conving pe ambasadorii care s-au perindat pe la Oslo, deşi aceasta era treaba lor, am inceput să trimit petiţii la Cotroceni. Un singur răspuns am primit la demersul meu, şi anume un consilier prezidenţial mi-a spus că nu a primit nici o corespondenţă referitoare la cei trei norvegieni. Stiţi insă că am recipisele tuturor adreselor trimise. Aceste demersuri au inceput pe vremea presedinţiei lui Emil Constantinescu şi le-am continuat in timpul mandatului lui Iliescu", ne-a declarat Valeriu Pavel. Recent, el a reluat campania şi sub mandatul preşedintelui Traian Băsescu. De data aceasta, tonul s-a schimbat. De la Ambasada Romăniei la Oslo i se spune că totul s-a trimis la Bucureşti. I se mai cer CV-uri pentru cei in cauză. Din capitală nici un semn insă.
PROMOTORII. De Tor Fotland şi Steiner Lone se leagă aproape toate acţiunile de promovare a culturii romăneşti in regatul fiordurilor scandinave. Fotland a tradus cărţi semnate printre alţii de Mircea Eliade, Ana Blandiana, Norman Manea sau Nicolae Manolescu. Traducător şi din italiană, Fotland a fost decorat de Guvernul de la Roma cu titlul de Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Italiene. Steiner Lone este cunoscut in Norvegia pentru promovarea lui Mircea Cărtărescu, a lui Mihail Sadoveanu, dar şi a lui Mircea Eliade. Valeriu Pavel spune că statul romăn işi face un deserviciu tratănd cu indiferenţă trei intelectuali de marcă. Tor Fotland a murit, Roar Engelberg nu mai speră nimic, iar Lone nu işi mai pune nici el mari speranţe in acţiunile lui Pavel. Acesta din urmă s-a declarat indignat de atitudinea autorităţilor de la Bucureşti. "Cănd un norvegian ca Roar scoate in 1990 aici, in Norvegia, un CD intitulat «Doina», cănd absolut toate albumele sale conţin cel puţin trei-patru piese romăneşti, cănd afirmă peste tot in lume că folclorul romănesc este cel mai complex, melodios şi valoros din lume, că la 11 ani, cănd l-a ascultat pe Zamfir, destinul său a fost schimbat, poţi să nu te revolţi?", se intreabă Pavel.