x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale A plecat la Ceruri / O actriţă emblematică

A plecat la Ceruri / O actriţă emblematică

de Maria Sârbu    |    22 Dec 2008   •   00:00

Raluca Zamfirescu (foto), ac­triţă de o moralitate ireproşabilă, a plecat dintre noi, în dimineaţa zilei de 21 decembrie. Cei care vor să-şi ia un ultim rămas bun, o pot face mâine, între orele 10:00-13:00, în foa­ie­rul Sălii Amfiteatru a TNB. Înhumarea va avea loc la Cimitirul "Sfânta Vineri" din Bucureşti.



A servit scena cu credinţa în artă. A jucat, precum spun cu regret colegii ei, până la sfârşit, "când lumina vieţii abia mai pâlpâia", dar în suflet "lumina îi era în­trea­gă şi o dăruia cu toată generozitatea şi altora". La 1 noiembrie, Raluca Zamfirescu împlinea 84 de ani. Juca ul­timul ei rol, în "Complexul Româ­nia", de la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Confirmă caracte­rizările ce i-au fost aduse de-a lungul anilor, precum "o actri­ţă a adevărului, a poeziei, a omeniei". A dus, pe umărul su­fletului, durerea cu demnitate. Fica lui G.M. Zamfirescu şi-a pierdut tatăl pe când el era tânăr; şi-a pierdut fiul (la aceeaşi vârstă tânără, ca şi bu­ni­cul). Acum va ajunge la ei, lăsându-şi îndurerat soţul – pe re­putatul regizor şi pedagog Ion Cojar, pe nepoata sa, actriţă şi ea – Irina Cojar, pe prieteni şi pe colegii de breaslă. Atât talentul, cât şi formaţia intelectuală (a absolvit Conservatorul de Artă Teatrală şi Facultatea de Litere şi Filosofie) i-au oferit posibilitatea întâl­ni­rii cu eroine de primă mărime din dramaturgia românească şi străină, printre ultimele nu­mă­rându-se rolurile din "Aş­tep­tând la Arlechin" de Noel Co­ward, "Trei surori" de Cehov, "O batistă în Dunăre" de D.R. Popescu, dar şi din "Gaiţele" de Al. Kiri­ţescu, "Conul Leonida faţă cu reacţiunea" de I.L.Caragiale sau "Domnişoara Nastasia" şi "Idolul şi Ion Anapoda" de G.M. Zamfirescu.

×
Subiecte în articol: arte