x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Academia Română, Memoriile Secţiei de istorie şi arheologie

Academia Română, Memoriile Secţiei de istorie şi arheologie

01 Dec 2010   •   18:19
Academia Română, Memoriile Secţiei de istorie şi arheologie

Seria IV, tomul al XXXIV-lea, Volum omagial Nicolae Iorga

Volumul reuneşte semnăturile reputaţilor cercetători: acad. Dan Berindei, acad. Alexandru Zub, acad. Mircea Petrescu-Dîmboviţa, acad. Camil Mureşanu, acad. Ştefan Ştefănescu, acad. Ioan-Aurel Pop, prof. univ. Vasile Puşcaş, dr. Veronica Turcuş şi dr. Dorina N. Rusu.

Au trecut 70 de ani de la tragica dispariţie a lui Nicolae Iorga, cel mai de seamă istoric dăruit de români umanităţii. N-a trăit decât 69 de ani, dar moştenirea spirituală pe care a lăsat-o ţării sale este de dimensiuni copleşitoare. Totodată, marele istoric a fost o prezenţă de excepţie în viaţa naţiunii şi un dăruit către ţara sa.

Complexitatea personalităţii lui Nicolae Iorga rezidă în capacitatea sa de afirmare multiformă. Istoricul a fost dublat de bărbatul de stat şi omul politic, de ziarist, de poet şi de dramaturg şi, mai ales, de marele însufleţitor al poporului său, necontenit prezent, aflat în centrul evenimentelor, de fapt a procesului de consolidare şi desăvârşire a României. El s-a identificat cu România, a luptat cu o uriaşă putere de dăruire pentru împlinirea aspiraţiilor naţionale, dar în acelaşi timp a fost un savant al umanităţii, cel care a înţeles ca puţini alţii problemele în vremuri de extraordinară tensiune, în timpul Primului, dar şi a celui de-al Doilea Război Mondial.

"Om al cetăţii”, el s-a găsit pe baricadele vieţii social-politice, afirmându-se cu energie şi în această privinţă, ca apărător pasionat al valorilor naţionale şi ca apărător al ţărănimii în anul de încercare 1907. Deputat şi întemeietor de partid, mai ales tribun însufleţitor, cuvântările sale având un puternic impact dincolo de incinta Parlamentului, publicist – dublând activitatea sa de erudit şi sever om de ştiinţă cu cea de jurnalist neobosit, conferenţiar străbătând ţara în lung şi în lat, inclusiv provinciile aflate încă în afara hotarelor statului naţional, pe care le-a privit cu ochi de istoric, dar mai ales cu dragoste de patriot român, Iorga a ajuns să fie cunoscut şi admirat de românii de pretutindeni. De tânăr, el s-a afirmat pe scena marilor personalităţi ale naţiunii.

×
Subiecte în articol: carte de istorie