x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Amenintati cu moartea si batuti

Amenintati cu moartea si batuti

04 Sep 2004   •   00:00

Unele meserii presupun un grad de risc. Pleci la serviciu, dar nu se stie daca te mai intorci. Ce simt partenerii de viata ai unor oameni care lucreaza in armata, mina, politie, care sunt aviatori sau pompieri?

CLAUDIA DABOVEANU

Dar ziaristii? Doar pentru ca-si fac datoria, pot fi batuti sau amenintati cu moartea. Uneori chiar mor. Acum cateva luni, colegii nostri Elena Popescu si Ionut Barbu si-au pierdut viata la Mihailesti. Plecasera cu noaptea-n cap, sa transmita de la fata locului stiri despre incendiul provocat de TIR-ul incarcat cu ingrasaminte chimice. Nu s-au mai intors. Suflul exploziei i-a ucis pe loc. Stupid, ar zice unii. La datorie, ar fi spus ei.

CA-N FILME. Dar de-adevaratelea. Vedetele tv se pare ca sunt expuse cel mai mult acestor acte de violenta. Ele apar pe sticla, sunt cunoscute. Daca mai au si emisiuni in care incearca sa faca dreptate, dezvaluiri din lumea interlopa (sau nu), riscul e mare. De cele mai multe ori nu se ajunge pana la agresarea fizica. Raman amenintarile repetate, cu bataia sau cu moartea. Pentru ca a-ti face datoria inseamna, uneori, sa deranjezi pe cei care se simt cu musca pe caciula.

Sorin Ovidiu Balan a umblat sase luni cu patru bodyguarzi si sase jandarmi inarmati dupa el. Acum doi ani, in urma unor dezvaluiri facute in emisiunea "Brigada mobila", clanul vizat a inceput sa-l alerge pe Balan prin Baia Mare, impreuna cu toata echipa Antenei 1. Urmarire ca-n filme, cu focurile de pusca aferente. "Nu m-am lasat si am continuat ancheta, nu puteam sa las de izbeliste pe unii care faceau tot soiul de infractiuni, de la barbierit paduri si braconaj cu capre negre, pana la masini furate. Acum nu mai am escorta. Ma apar cu un Walter de 9 mm, pe care-l port cu mine cateodata. Pentru nevasta-mea nu mi-e frica, ea trage cu pistolul mai bine ca mine, lucreaza in MI".

Realizatorul emisiunii de pe PRIMA TV "Politia in actiune", Christian Sabbagh, a primit numeroase amenintari. La sfarsitul lunii aprilie, pe la 1:00 noaptea, masina cu care se intorcea de la un filaj era la un pas sa fie rasturnata de o alta masina. Evident, intentionat. Dupa doua saptamani de la acel incident, Sabbagh a fost atacat de doi indivizi chiar in fata blocului in care locuieste.

PROCESE SI GLOANTE. Si Dana Deac a fost amenintata. Corectitudinea si cinstea fiind principalele calitati pe care si le recunoaste, vedeta Antenei 1 a facut de-a lungul carierei dezvaluiri care au deranjat. Ne-a rugat s-o "sarim" la acest subiect. "Am niste procese si numai asa ceva nu-mi trebuie".

Pe cand realiza la PRO TV emisiunea "Urmarire generala", Emanuel Isopescu a primit nenumarate amenintari cu moartea. Chiar si gloante, in plic, venite pe adresa televiziunii. "Majoritatea erau trimise din puscarii, de la cei care au fost arestati din cauza sau datorita emisiunii mele. Intr-o tara in care hotia devine legitimatie de onoare, eu imi fac datoria de a-i denunta, chiar daca n-am decat un pistol cu gaze «Carpati» ca sa ma apar."

SOLIDARITATE

"N-am putut sa-i las de izbeliste pe unii care furau masini, barbiereau paduri si faceau braconaj cu capre negre. M-au amenintat cu focuri de pusca" - Sorin Ovidiu Balan, Jurnalist

MERITA?

Anul trecut, ziaristul timisorean Ino Ardelean s-a ales cu traumatism cranio-cerebral si dubla fractura de mandibula. Un individ l-a batut crunt - se banuieste - in urma comenzilor celor vizati de articolele sale. Anchetele lui, care incriminau coruptia si abuzurile unor baroni locali, se pare ca i-au deranjat intr-atat incat si-au propus sa-l intimideze pe "obraznicul" reporter, care le naruia planurile. Ino si-a facut datoria. Dar cu ce pret?
×
Subiecte în articol: arte