x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Biserica Sf Dumitru din Suceava, 475 de ani de la întemeiere

Biserica Sf Dumitru din Suceava, 475 de ani de la întemeiere

09 Aug 2009   •   00:00
Biserica Sf Dumitru din Suceava, 475 de ani de la întemeiere

Biserica Sf. Dumitru, inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţ din anul 2004, împlineşte, luni, 475 de ani de la întemeiere. La 10 august 1534 a început construcţia bisericii Sf. Dumitru din Suceava, ctitorie a domnitorului Petru Rareş (1527-1538, 1541-1546) (terminată la 30 aug.1535).



Biserica cu hramul "Sf. Dumitru" ocupă un loc aparte între lăcaşele de cult ridicate de domnitorii Moldovei în Suceava, fostă reşedinţă voievodală, construite în perioada secolelor XIV-XVII.

Biserica este considerată cea mai reprezentativă ctitorie a lui Petru Rareş, care deschide drumul catedralelor moldoveneşti atât în sens arhitectonic, cât şi religios, impunându-se prin proporţii armonioase, prin robusteţea construcţiei, dar mai ales prin trecerea de la corpul dreptunghiular al clădirii, la absidele laterale şi la absida mare a altarului, toate de formă poligonală, dispuse în semicerc. Aici se păstrează cea mai frumoasă stemă din câte mai sunt în prezent. Aşezată ca la Probota, pisania este prinsă într-o ramură de baghete încrucişate la colţuri.

Deasupra textului se află o sculptură, reprezentând doi îngeri care ţin o cunună de laur cu stema ţării. Stema reprezentată aici este socotită a fi cea mai frumoasă şi mai impunătoare dintre toate care se păstrează astăzi. Capul bourului este prezentat nu în face, ci în profil; capul este aproape în mişcare.

Interiorul Bisericii "Sf. Dumitru" este cel obişnuit bisericilor orăşeneşti din acel veac: exonatex, pronaos, naos şi altar. Biserica "Sf. Dumitru" din Suceava a fost împodobită, atât în interior, cât şi în exterior, încă din vremea primei domnii a lui Petru Rareş cu pictură în frescă, al cărei program iconografic se încadrează în canoanele erminiei bizantine.

În zona de nord-est a bisericii se înalţă turnul clopotniţă, ctitorit în anul 1560-1561 de către Alexandru Lăpuşneanu. Din odoarele bisericii, cu care a fost înzestrată de ctitorul domnesc, nu se mai află decât câteva cărţi de slujbă în manuscris. Aici este înmormântat Bogdan, fiul lui Petru Rareş.

×
Subiecte în articol: arte