x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Bomboane dacice şi creaţii handmade la târgurile de weekend

Bomboane dacice şi creaţii handmade la târgurile de weekend

de Maria Belu    |    21 Ian 2011   •   15:20
Bomboane dacice şi creaţii handmade la târgurile de weekend
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

Păstrăv cu mămăliguţă şi mujdei de usturoi, sarmale din carne de curcan sau din carne de gâscă, borş de peşte gătit după o reţetă originală, prăjituri de casă, brânzeturi de cea mai bună calitate, produse din carne de porc fără colesterol, stropite cu băuturi alese din toate zonele ţării sau rochii şi accesorii handemade, rochii de mireasă, toate pot fi cumpărate de la târgurile şi expoziţiile organizate la sfârştul acestei săptămâni.

Planifică-ţi nunta într-o zi! Cuvintele din titlul acestei ştiri sunt sloganul sub care se desfăşoară unul dintre cele mai în vogă târguri de nunţi din vestul ţării. Organizatorii evenimentului, ajuns deja la a VIII-a ediţie, îşi propun să adune la Casa Tineretului din Timişoara peste 60 de firme din toată ţara care să ofere tinerilor, care doresc să se căsătorească în acest an, cele mai noi tendinţe din domeniu. Pe parcursul celor trei zile (21, 22 şi 23 ianuarie), viitorii miri găsesc aici rochii de mireasă, costume de mire, bijuterii, rochii de seară precum şi aranjamente florale, produse de întreţinere corporală, artificii etc. De asemenea, sunt prezente la târg fime ce acordă consiliere viitorilor miri în ceea ce priveşte alegerea unei luni de miere perfecte, numeroase restaurante din Timişoara cu oferte atractive în organizarea unor asemenea evenimente, dar şi formaţii de muzică pe care tinerii le pot contracta chiar în cadrul târgului, spun organizatorii de la Dalisis. Deschiderea oficială a evenimentului are loc azi, la ora 14:00, costul unui bilet este de 5 lei şi toate biletele participă la o tombolă care le oferă viitorilor miri şansa de a câşiga un weekend romantic la Budapesta.

Unirea-n bucate la MŢR. De azi până duminică, Muzeul Ţăranului Român din Capitală este gazda târgului, organizat de  SC Sonimpex Serv Com SRL, Festin românesc – Unirea-n bucate! Timp de trei zile, producători tradiţionali din Ţara Românească şi Moldova, îi vor îmbia pe bucureşteni cu arome autentic româneşti precum sarmale din carne de curcan şi din carne de gâscă în foi de varză sau în foi de viţă-de-vie, fasole cu afumătură, pâine şi specialităţi de panificaţie, produse din carne de porc de Mangaliţa (rasa autentic românească ce nu conţine colesterol) etc., toate stropite din belşug cu pălincă. De asemenea, cumpărătorii îşi pot procura miere şi alte produse apicole ecologice, magiun de Topoloveni, zacuscă, iar la Restaurantul Hanul Ancuţei pot degusta bucate preparate după reţete de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Organizatorii le promit bucureştenilor care vin la târg că vor folosi "ocaua mare pentru calitatea produselor, astfel încât cei prezenţi la târg să poată achiziţiona produse sănătoase, naturale, la preţuri de producător". Nu au fost uitaţi nici meşterii populari, cărora organizatorii le-au rezervat curtea interioară a MŢR, ei aducându-le bucureştenilor bijuterii, obiecte de ceramică, produse confecţionate din piele, obiecte vestimentare şi decoraţiuni interioare.

"Meşteşugarii din nori." Este numele unuia dintre cele mai la modă târguri vintage, din Timişoara, ce revine cu o nouă ediţie. Cloud Factory, organizează, la Berărie, în zilele de 22 şi 23 ianuarie, o impresionantă expoziţie a comunităţii handmade, din vestul ţării de unde iubitoarele stilului îşi vor putea îmbogăţi garderoba cu creaţii noi precum haine îndrăzneţe, mărgele pictate, poşete, cercei fistichii, cutii colorate etc. Timişorencele Ana-Maria Teodorescu, Manuela Marchiş şi Nadia Stojici au pus bazele unei puternice comunităţi handmade din vestul ţării, adunând un număr de 15 creatori independenţi care-şi prezintă public creaţiile şi tehnicile de manufacturare. "Dorim să aducem în actualitate produsele unicat, create manual cu migală şi imaginaţie. Vrem să dezvăluim şi celorlalţi secretele meşteşugului nostru şi să-i inspirăm să-şi descopere creativitatea", spunea Ana-MariaTeodorescu una dintre iniţiatoarele asociaţiei.

Aventură culinară. Începând de mâine, 22 ianuarie şi până duminică, 23 ianuarie, îşi va redeschide porţile a doua ediţie a Târgului Ţăranului, eveniment organizat de Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman. Târgul a ajuns deja la cel de-al patrulea an de existenţă şi îşi propune să susţină, ca de fiecare dată, micii fermieri şi produsele lor locale. Evenimentul se va desfăşura la ARK Bursa Mărfurilor, iar bucureştenii care doresc să mănânce sănătos îşi pot face aici cumpărăturile. Ingredientul vedetă al acestei ediţii este marcul de măceşe, foarte important în zonele muntoase din Ardeal, unde nu se fac fructe, din care se pregăteşte acasă gemul de măceşe după gust şi cu îndulcitorii preferaţi. La ediţia din acest weekend îi veţi întâlni la târg pe membrii familiei preotului Toderic, familie ce a dezvoltat o afacere cu acest ingredient minune, care le va împărtăşi doritorilor povestea lor şi a produselor pe care le pregătesc.

Atelier de creaţie gastronomică
 La prima ediţie a târgului organizat la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Siseşti", bucureştenii de toate vârstele au fost invitaţi să înveţe de la producători secretele preparării produselor tradiţionale pe care şi le-au putut cumpăra pe tot parcursul anului trecut. Sâmbătă, 22 ianuarie şi duminică, 23 ianuarie, de la ora 11:00, Rodica Ţiplea din Ocna Şugatag, judeţul Maramureş, le va arăta doritorilor cum se pregăteşte prăjitura cu măr. "Toate produsele sunt naturale: făina de la o moară din zonă, ouă de casă, smântână, untura de la porcul de Crăciun şi mere nestropite din zona noastră. Se face uşor...", spune Rodica Ţiplea. Când va fi gata delicioasa prăjitură le va fi oferită spre degustare celor prezenţi. De asemenea, sâmbătă puteţi gusta, printre altele, şi un borş de peşte preparat tot în "atelier" de Asan Pervin din Mangalia. Printre "vedetele" acestei ediţii a târgului, pe care bucureştenii şi le pot procura la preţuri de producător, spun organizatorii de la Media Link Business, sunt: minunata bomboană dacică (prună cu miez de nucă, tăvălită prin miere şi uscată în cuptor), cârnaţi, brânzeturi, păstrav, gemuri şi dulceţuri, prăjituri de casă şi multe alte bunătăţi preparate după reţete tradiţionale transmise din generaţie în generaţie.

×