x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cannes, ediţia 60

Cannes, ediţia 60

de Sebastian S. Eduard    |    17 Mai 2007   •   00:00
Cannes, ediţia 60
Sursa foto: VALERY HACHE/

Ieri a inceput cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Lume bună, filme multe, emoţii...

Ieri a inceput cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Lume bună, filme multe, emoţii...

Â
Festivalul de la Cannes este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film la nivel mondial. Cea mai importantă distincţie oferită la Cannes este Premiul Palme d’Or, pentru cel mai bun film. Juriul, format dintr-un număr restrăns de personalităţi cinematografice şi prezidat anul acesta de Stephen Frears, oferă şi alte premii, printre care Grand Prix, cel de-al doilea ca importanţă. Decernarea premiilor se va face la binecunoscutul Palais des Festivals (Palatul festivalurilor), cu toate că filmele prezente vor fi difuzate la toate sălile cinematografice din Cannes. Cele 24 de trepte ale Palatului vor fi acoperite de un covor roşu, de 60 de metri lungime, care va fi schimbat de aproximativ trei ori pe zi, mai exact inainte de fiecare ecranizare oficială a filmelor inscrise in competiţie.

 Â

DESCHIDEREA. In deschiderea actualei ediţii a fost prezentat aseară "My blueberry nights", prima producţie in limba engleză a regizorului chinez Wong Kar-wai. Filmul o aduce pentru prima dată pe ecrane pe interpreta americană de jazz Norah Jones.

Anul acesta, filmul american va fi reprezentat de "Paranoid Park" al lui Gus Van Sant, "No country for old men" al lui Ethan şi Joel Coen, "Death Proof" de Quentin Tarantino, "Zodiac" de David Fincher şi "We own the night" in regia lui James Gray. In afara competiţiei va fi prezentat noul documentar al lui Michael Moore - "Sicko" sau filmul "Ocean’s 13" al lui Steven Soderbergh.

Â

REGIZORI ROMĂNI. Romănia este reprezentată anul acesta in competiţia de la Cannes de regizorii Cristian Mungiu cu filmul "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile" şi Cristian Nemescu cu "California dreamin’". "California dreamin’" se afla in post-producţie in momentul morţii cineastului, in august 2006, la vărsta de 27 de ani. Filmul lui Nemescu a fost selecţionat şi in secţiunea "Un Certain Regard", secţiune din juriul căreia face parte şi regizorul romăn Cristi Puiu. Acesta a participat el insuşi la "Un Certain Regard", in 2005, cu "Moartea domnului Lăzărescu", care i-a adus premiul secţiunii. De asemenea, Cătălin Mitulescu va participa la secţiunea "Atelier de la Cinéfondation" cu lungmetrajul "Un balon in formă de inimă".

×
Subiecte în articol: arte cannes