Muzeul Naţional de Artă al României ne invită joi, 25 septembrie, la ora 18:00, la o nouă conferinţă în Galeria de Artă Veche Românească cu tema “Constantin Brâncoveanu, între tradiţia Bizanţului şi meandrele Barocului”, susţinută de academicianul Răzvan Theodorescu.
Conferinţa face parte din programul Brâncoveanu@MNaR, care se derulează pe întreg parcursul anului 2014 în Galeria de Artă Veche Românească. Aici este expusă cea mai reprezentativă, diversă şi bogată colecţie de obiecte de patrimoniu provenind din ansamblurile monumentale ctitorite de Constantin Brâncoveanu. Scopul programului este să readucă în atenţia participanţilor, prin intermediul unei serii de întâlniri cu publicul, diferite aspecte culturale şi artistice ale epocii brâncoveneşti, reinterpretate din perspectivă contemporană, informează MNAR.
De asemenea, în seara conferinţei publicul va avea prilejul să admire în premieră una dintre capodoperele picturii brâncoveneşti: icoana “Deisis” realizată la sfârşitul secolului al XVII-lea de unul dintre pictorii ansamblului de la Hurezi, zugravul Ioanichie.
Cu acest prilej, în sala dedicată artei brâncoveneşti din Galeria de Artă Veche Românească, va fi expus un taler a cărui inscripţie pune în lumină un episod al relaţiilor dintre Constantin Brâncoveanu şi Imperiul Habsburgic. Talerul a fost dăruit Mănăstii Mărgineni de marele comis Şerban Catacuzino II, unul dintre colaboratorii importanţi ai domnitorului. Acest obiect va rămâne în expunere până la finalul lunii octombrie.
Pe durata Anului Brâncoveanu, vizitatorii pot parcurge în Galeria de Artă Veche Românească un traseu special conceput de-a lungul celor zece săli de expunere. Lucrările selectate, marcate vizual, oferă informaţii ce propun o recontextualizare a artei brâncoveneşti în cadrul mult mai larg al culturii medievale din Ţările Române, se mai arată în comunicatul MNAR. (Carmen Anghel)