Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) găzduieşte în perioada 11 noiembrie 2010-16 ianuarie 2011 o inedită expoziţie de costume de scenă, cu titlul "Operele ruseşti, în zorii baletelor 1901-1913". Evenimentul marchează centenarul Baletelor ruse şi celebrează totodată "Anul Franţa-Rusia 2010".
Sunt expuse în cadrul expoziţiei 85 de costume strălucitoare, brodate cu multă fineţe, create pentru patru capodopere lirice ale operei ruse montate de Serghei Diaghilev sau de teatre pariziene în primul sfert al secolului al XX-lea: "Boris Godunov" şi "Hovanşcina" de Musorgski alături de "Ivan cel Groaznic" şi "Snegurocika" de Rimski-Korsakov. Creatorul uneia dintre cele mai puternice uniuni artistice de balerini, coregrafi, compozitori şi pictori din vremea respectivă, Serghei Diaghilev a avut o influenţă decisivă în toate domeniile creaţiei legate de artele spectacolului, determinând o veritabilă revoluţie estetică. Activitatea sa se concretizează, din 1907, în seriile de concerte istorice ruseşti şi, din 1909, în primele stagiuni de opere şi balete ruseşti la Paris.
De o mare varietate cromatică şi stilistică, piesele expuse aparţin unor viziuni scenografice diferite, de inspiraţie tradiţională sau, dimpotrivă, avangardiste. Creaţiile artistice somptuoase ale lui Bilibin şi Bakst pentru "Snegurocika" şi "Boris Godunov" contrastează cu piesele moderne, viu colorate create de Fedorovski pentru opera lui Musorgski - "Hovanşcina" şi cele aproape etnografice din "Ivan cel Groaznic".
Piesele astfel expuse la MNAR provin de la Centrul Naţional al Costumului de Scenă din Moulins, Franţa, prima instituţie din lume consacrată în exclusivitate conservării patrimoniului material al artelor spectacolului, prezidată de cunoscutul creator de modă Christian Lacroix.
Expoziţia poate fi vizitată în fiecare săptămână, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00, până la 16 ianuarie 2011. (E.B.)