x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Costume ruseşti

Costume ruseşti

12 Noi 2010   •   00:00

Muzeul Naţional de Artă al Ro­mâ­ni­ei (MNAR) găzduieşte în perioada 11 noiembrie 2010-16 ianuarie 2011 o inedită expoziţie de costume de scenă, cu titlul "Operele ruseşti, în zorii baletelor 1901-1913". Eve­ni­mentul marchează centenarul Ba­le­telor ruse şi celebrează totodată "Anul Franţa-Rusia 2010".

Sunt expuse în cadrul expoziţiei 85 de costume strălucitoare, broda­te cu multă fineţe, create pentru pa­tru capodopere lirice ale operei ruse montate de Serghei Diaghilev sau de teatre pariziene în primul sfert al secolului al XX-lea: "Boris Go­du­nov" şi "Hovanşcina" de Musorgski alături de "Ivan cel Groaznic" şi "Snegurocika" de Rimski-Korsakov. Creatorul uneia dintre cele mai puternice uniuni artistice de ba­lerini, coregrafi, compozitori şi pic­tori din vremea respectivă, Ser­ghei Diaghilev a avut o influen­ţă decisivă în toate domeniile creaţiei le­gate de artele spectacolului, determinând o veritabilă revo­lu­ţie esteti­că. Activitatea sa se concretizează, din 1907, în seriile de con­certe is­to­ri­ce ruseşti şi, din 1909, în primele sta­giuni de opere şi balete ruseşti la Paris.

De o mare varietate cromatică şi sti­listică, piesele expuse aparţin unor viziuni scenografice diferite, de in­spiraţie tradiţională sau, dimpo­trivă, avangardiste. Creaţiile artistice somptuoase ale lui Bilibin şi Bakst pentru "Snegurocika" şi "Boris Godunov" contrastează cu pie­sele moderne, viu colorate create de Fedorovski pentru opera lui Musorgski - "Hovanşcina" şi cele aproa­pe etnografice din "Ivan cel Groaznic".
Piesele astfel expuse la MNAR provin de la Centrul Naţional al Costumului de Scenă din Moulins, Franţa, prima instituţie din lume consacrată în exclusivitate conservării patrimoniului material al artelor spectacolului, prezidată de cunoscutul creator de modă Christian Lacroix.

Expoziţia poate fi vizitată în fiecare săptămână, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00, până la 16 ianuarie 2011. (E.B.)

×
Subiecte în articol: arte