x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Credinta vs modernitate

Credinta vs modernitate

31 Aug 2004   •   00:00

Telespectatorii par a se fi plictisit de aceleasi formate de reality-show-uri. Vor ceva nou. Dorinta le-a fost indeplinita de canalul american UPN, care a inceput, in iulie 2004, difuzarea unei emisiuni prin care membrii unui grup religios izolat de restul lumii sunt introdusi in modernitate.

ADRIANA PADURARU

Televiziunea nu este inclusa in universul celor care fac parte din religia Amish. Insa reprezentanti ai acestei credinte au intrat in lumea "sticlei". "Amish in the City" este o emisiune in care cinci tineri au sansa de a explora viata de orasean si de a afla cum este sa traiasca in afara comunitatii din care fac parte. Ideea show-ului vine de la "rumspringa" (in traducere libera - "fuga in salbaticie"), o perioada in care adolescentii pleaca in lumea larga pentru a se hotari daca vor sa se boteze in aceasta religie sau sa traiasca in afara ei.

INAINTE. Reprezentantii religiei Amish participanti la emisiune au varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. Ei au fost cazati intr-o vila din Hollywood Hills. Jonas este muncitor in constructii. Crescut dupa credinta Amish in Iowa, el a terminat cele opt clase prevazute de traditia lor. Miriam este menajera in Ohio. Credinta este foarte importanta pentru ea, cu atat mai mult cu cat tatal este episcop, fratele - diacon, iar unchiul - pastor. Mose este constructor. Crescut intr-o ferma din Wisconsin, el isi ajuta familia la treburile gospodaresti. Randy este si el constructor. A fost educat in credinta Amish, fara electricitate sau masina. Ruth lucreaza la o fabrica din Ohio. Pana sa ajunga acolo, ea s-a ocupat de treburile gospodaresti, asa cum ii cere religia.

SOC. In primele episoade, cei cinci au facut cunostinta cu plaja, cu oceanul, cu mall-ul si cu sase tineri obisnuiti cu viata moderna. Pentru prima oara in viata lor, tinerii Amish au purtat costume de baie, lucru nepermis de religia lor. Ei au fost socati de ceea ce se intampla in jurul lor. Toata viata au trait fara electricitate si aparatura moderna, departe de civilizatie. Nu mai vazusera masini, semafoare, avioane, televizoare, zgarie-nori, lifturi. Pana si unele feluri de mancare erau neobisnuite, cele mai "ciudate" fiind considerate sushi si avocado. Dupa fiecare "aventura", tinerii Amish luau Biblia in mana si o citeau, temandu-se ca sufletele lor vor ajunge in Iad. Cel mai tulburat de noile experiente a fost Mose, recent botezat in aceasta religie. Colegii lor, Ariel, Kevan, Meagan, Nick, Reese si Whitney, au incercat sa-i "aduca cu picioarele pe pamant" pe tinerii Amish, sa le explice ce e cu lumea moderna.

CONTROVERSE. Intreaga comunitate Amish a fost bulversata de ceea ce se petrece in acest reality-show. "Au purtat bikini si pantaloni scurti?! Dumnezeule mare! In public?!", a fost replica lui Joseph Yoder, istoric si adept al religiei, in momentul in care i s-a povestit un episod din emisiune. El este convins ca modernitatea nu-i va influenta pe cei cinci. "Fac parte dintr-o comunitate crestina foarte puternica. Ceilalti tineri, obisnuiti cu viata in dezmat si cu bani, nu-i vor schimba. Eu ma tem de perceptia gresita pe care o vor avea telespectatorii despre noi", a adaugat Yoder.

CE ESTE RELIGIA AMISH

Amish este o grupare religioasa crestina din Statele Unite ce numara in prezent peste 150.000 de adepti. Ei au ajuns in Pennsylvania la inceputul secolului al XVIII-lea. Credinta lor se bazeaza pe umilinta, viata de familie austera si traiesc izolati de restul lumii. Religia nu le permite sa foloseasca electricitatea si aparate "de ultima ora". Cat despre automobile, nici nu poate fi vorba, desi unele grupuri au voie sa calatoreasca in masini, dar numai ca pasageri. Pastorii fiecarei biserici in parte decid ce limba sa vorbeasca, ce haine sa poarte, cum sa se tunda si ce mijloace de locomotie sa foloseasca membrii comunitatii. La varsta de 16 ani, tinerii experimenteaza "rumspringa". Ei pleaca de acasa pentru a vedea cum este "dincolo". Urmeaza apoi decizia: se boteaza conform traditiei sau raman in lumea moderna.
×
Subiecte în articol: arte amish