x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Domnul Moş Crăciun faţă cu schizofrenia

Domnul Moş Crăciun faţă cu schizofrenia

de Luiza Moldovan    |    24 Dec 2007   •   00:00

C(RAMPE)
Ştiţi reclama aia cu renul care intră cu capu-n zid şi cu domnul Moş Crăciun clătinăndu-se bezmetic prin zăpada obţinută intr-un mod industrial? Nici noi. E la o bere fără alcool sau ceva de genul ăsta.


C(RAMPE)
Ştiţi reclama aia cu renul care intră cu capu-n zid şi cu domnul Moş Crăciun clătinăndu-se bezmetic prin zăpada obţinută intr-un mod industrial? Nici noi. E la o bere fără alcool sau ceva de genul ăsta. Nici nu ni se sperie neuronii-n cap cănd vedem un cap de ren ieşit pe partea cealaltă a peretelui şi, să ne ierte al de Sus, după ce c-avem şi noi căţiva neuroni la care ţinem ca la ochii din cap, şi p-ăia ni-i sperie ca s-o ia la goană, să rămănem fără neuroni cum a rămas berea aia fără alcool. Ţi-ţi-ţi, aşa ceva e inadmisibil, domnilor.


Că domnul Moş Crăciun a băut prea multă bere şi s-a urcat la volanul trăsurii in stare avansată de ebrietate inţelegem. La anul ştim ce să-i facem: il bărbierim in somn şi-i subtilizăm toată vata din sertare, să nu mai poată scoate capu-n lume şi aşa, să rămănă lumea fără el, că şi--aşa, s-au cam prins ăştia cum stă treaba, nici un copil mic nu mai poţi să păcăleşti in ziua de azi. Deci ce spuneam? (Vedeţi? Vedeţi ce spuneam că ni se sperie neuronii de uităm de la mănă păn’ la gură? Vedeţi???) Deci inţelegem că domnul Moş Crăciun bea in timpul serviciului. Dar cu renii ce-au avut domnii aceia care au născut reclama? a? De cănd consumă renul alcool? Ah, ne-am prins. (Bineinţeles că ne-am prins tărziu dacă ne-au fugit neuronii, speriaţi de capul de ren mişcăndu-se in zid!) Era o poantă (clinc-clinc). Era o poantă la care noi trebuia să ne rădem, nu să ne speriem şi să ne acoperim la ochi copiii ca să nu viseze urăt noaptea. Aha. Carevasăzică, din vizionara perspectivă a unor reclamagii (băieţi care fac reclame), domnul Moş Crăciun se numeşte Moş Crăciun şi e alcoolic. Şi că ideea, atăt de subtilă, incăt nici nu ne-am prins, este că să facem bine ca, de Sărbători, să consumăm bere fără alcool. Noi, nu domnul Moş Crăciun şi nici renii. Asta deoarece e de la sine inţeles, şi toată lumea ştie asta, că domnul Moş Crăciun nu e chiar el, ci noi, oamenii mari - nişte schizofrenici care imprumută personalităţi in funcţie de cum vor băieţii cu reclamele (reclamagiii in speţă).


Credem că pe undeva s-a pierdut o idee. Poate şi pentru că băieţii care au născut reclama au născut-o prin cezariană şi fără anestezie şi i-au durut atăt de tare, incăt au dat din măini şi din picioare şi l-au izgonit pe chirurgul care le-a băgat măna in cap, drept pentru care n-a putut nenea să-i chiureteze de tot, in urmă rămănănd o idee. Dar care este ea? Acum, rana din cap s-a vindecat cu chiu-cu vai şi pe bune că nu-ţi mai vine să-i desfaci la cap ca să nască total.
Ce am inţeles noi, copii, din această reclamă născută inainte de vreme. Noi am inţeles că domnul Moş Crăciun are probleme cu băutura şi că nici renii nu se simt prea bine. Că in ţara domnului Moş Crăciun toată lumea o ţine-ntr-o chercheleală continuă şi c-am face bine ca noi (NOI!!!) să bem bere fără alcool, ca nu care cumva să se-mbete domnul Moş Crăciun. Dar, cum domnul Moş Crăciun e doar o metaforă, rezultă că noi suntem domnul Moş Crăciun. Alo? Spitalul Obregia? Mai aveţi paturi libere? Un grup de schizofrenici executaţi in tămplă ar dori să vă viziteze!

×
Subiecte în articol: craciun moş arte domnul moş crăciun