Cinci zile cu muzică românească şi irlandeză, două culturi care se întrepătrund, ateliere de creaţie. Pentru prima dată, la Săpânţa se deschid, în mod organizat, porţile pentru iubitorii de cultură. "Drumul lung spre Cimitirul Vesel", primul mare eveniment cultural care se desfăşoară în satul vestit pentru Cimitirul Vesel, va avea loc în perioada 12-15 august 2010. Obiectivul este unic în lume, renumit pentru satirizarea morţii prin epitafurile mormintelor şi imaginile în culorii vii pictate pe cruci.
Festivalul este gândit ca o întâlnire pentru suflet, o căutare a rădăcinilor în tradiţie, o deschidere spre spiritualitate. "Nu îmbiem turiştii cu mici, bere şi muzică comercială, ci invităm oameni care îşi înţeleg rădăcinile, care recunosc că au întrebări, care îşi respectă tradiţia şi natura", spune Peter Hurley, producătorul evenimentului.
"Drumul lung spre Cimitirul Vesel" a fost creat de la o idee născută în Irlanda. În urmă cu doi ani, apreciatul compozitor irlandez Shaun Davey a primit o bursă de la "Culture Ireland" pentru a cerceta filonul comun dintre cele două culturi. Fascinat de Săpânţa, artistul a compus o suită muzicală în care se îmbină elemente tradiţionale din ambele zone cu elemente din muzica clasică. Textele acestor melodii sunt chiar epitafurile de pe mormintele din Săpânţa.
Ideea de a organiza un festival a pornit de la dorinţa ca această creaţie să fie cântată chiar la Săpânţa, locul care a inspirat-o, muza veselă a trecerii dincolo. 160 de muzicieni - corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu, un cor mixt din Maramureş, o orchestră de cameră românească şi instrumentişti aleşi dintre cei mai buni muzicieni tradiţionalişti ai Irlandei - vor interpreta lucrarea lui Shaun Davey, în noaptea de Sfântă Marie, pe pajiştea de lângă Cimitirul Vesel. "Drumul lung spre Cimitirul Vesel" înseamnă cinci zile cu muzică "altfel". Grigore Leşe şi invitaţii lui vor purta publicul la izvoarele cântecului, acolo unde sunetul se îmbină perfect cu trăirile sufletului. Pe de altă parte, muzica lui Shaun Davey va fi cântată live de 120 de artişti. Nu vor lipsi atelierele de olărit, dans, muzică ţărănească, gătit tradiţional, păstrăvărit şi multe altele.
Invitat în proiect în calitate de muzician, Grigore Leşe, militant recunoscut al păstrării spiritualităţii româneşti, a acceptat rolul de regizor artistic al Festivalului, alături de Shaun Davey, ocupându-se de partea muzicală şi de toate aspectele care ţin de conservarea autenticului şi respingerea kitschului.
Miza festivalului este pe cât de mare, pe atât de directă: o dovadă că Spiritul viu al românului poate fi înscris în circuitul valorilor universale, păstrându-se însă componenta sa inefabilă, nesupusă comercializării, prin transmiterea adevăratelor valori care contribuie la conturarea imaginii României în lume.
Evenimentul este prezentat de Asociaţia Culturală Irlandezo-Română "New Grange", în colaborare cu Consiliul Local Săpânţa, Parohia Ortodoxă Săpânţa şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş.