x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziţie "90 de ani de la Marea Unire", la Muzeul de Istorie

Expoziţie "90 de ani de la Marea Unire", la Muzeul de Istorie

de Adriana V. Paduraru    |    28 Noi 2008   •   00:00

La sediul Muzeului Naţional de Istorie a fost deschisă, ieri, în prezenţa preşedintelui statului, Traian Băsescu, a ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, şi a preşedintelui Academiei Române, Ionel Haiduc, expoziţia "90 de ani de la Marea Unire".



"Cred că putem considera că aniversarea celor 90 de ani de la Marea Unire începe aici, la Muzeul Naţional de Istorie, loc privilegiat al memoriei noastre naţionale. 1 decembrie este ziua de naştere a României, a unei Românii moderne, conştiente de dreptul său de a se afirma ca stat naţional, unitar şi suveran", a declarat şeful statului.
De asemenea, preşedintele i-a îndemnat pe români să arboreze la ferestrele caselor drapelul ţării, ca o dovadă că Ziua Naţională are o semnificaţie profundă în sufletele românilor. Dacă preşedintele şi-a încheiat discursul cu un îndemn, ministrul Iorgulescu a ales să facă o promisiune, declarând că, până la finele anului, vor fi aduse la muzeu încă două dintre brăţările dacice.
Până la sfârşitul lunii ianuarie 2009, vizitatorii pot admira ochelarii ce i-au aparţinut Ecaterinei Teodoroiu, căzută eroic în bătălia de la Mărăşeşti, tunica şi revolverul Regelui Ferdinand, costumul de soră de caritate purtat de Regina Maria, binoclul, epoleţii şi revolverul care au aparţinut lui Henri Berthelot, şeful Misiunii Militare franceze în România, fotografii ce redau primirea, la laşi, în iunie 1917, a voluntarilor ardeleni şi momentul depunerii jurământului de către aceştia sau drapele ale unităţilor militare române ce s-au acoperit de glorie în bătăliile din anii 1916-1918.
Nu lipsesc din expoziţie nici fotografii reprezentând Catedrala Mitropolitană din Cernăuţi, locul unde s-a hotărât Unirea Bucovinei cu Patria-Mamă, pana de scris, din aur, care a aparţinut lui Vasile Goldiş, inelul de aur cu stema Republicii Moldoveneşti, coroanele şi mantiile purtate de Regele Ferdinand şi Regina Maria, la încoronarea de la Alba Iulia, din 1922.
Totodată, vizitatorii vor putea afla informaţii amănunţite despre personalităţile, din toate provinciile, care au contribuit la realizarea Marii Uniri şi vor putea admira reconstituirea primului Arc de Triumf din Bucureşti consacrat Marii Uniri, pe sub care au trecut Regele Ferdinand şi Regina Maria, în fruntea trupelor române, la 16 octombrie 1922.

×
Subiecte în articol: arte