x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziţie Nicolae Dărăscu

Expoziţie Nicolae Dărăscu

de Loreta Popa    |    18 Iun 2009   •   00:00

Pentru a marca 50 de ani de la dispariţia marelui pictor român Nicolae Dărăscu, Muzeul Naţional Cotroceni a realizat o retrospectivă interesantă, vernisată la 17 iunie.



În cadrul expoziţiei "Nicolae Dărăscu - magician al culorii" figurează 60 de lucrări purtând semnătura pictorului român, cele mai multe reprezentând peisaje şi scene marine, inspirate de călătoriile sale în sudul Franţei (Saint-Tropez), la Veneţia, dar şi la Balcic şi în Dobrogea. Opera pictorului Nicolae Dărăscu, influenţată de curentele impresionism şi neoimpresionism, este una originală şi, prin ea, pictura românească modernă şi-a dovedit valoarea şi robusteţea. Retrospectiva s-a bucurat de sprijinul Muzeului Naţional Brukental - Sibiu, Muzeului de Artă - Constanţa, Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Muzeului de Artă - Craiova, Muzeului de Artă - Timişoara, Muzeului Municipiului Bucureşti.

Pas cu pas.
Nicolae Dărăscu s-a născut în anul 1883 în oraşul Giurgiu, iar în perioada 1902-1906 a urmat cursurile Şcolii Naţionale de Arte Frumoase din Bucureşti, unde i-a avut profesori pe George Demetrescu Mirea şi Ipolit Strâmbu la pictură şi pe D. Serafim la desen. Între 1906-1907 a studiat la Paris la Academia Julian cu Jean Paul Laurens şi la Academia de Arte Frumoase cu Luc Olivier Merson. În anul 1908 a călătorit la Saint-Tropez şi Veneţia, iar în 1911 a organizat prima expoziţie personală la Ateneul Român. Între anii 1912-1936 a deschis mai multe expoziţii personale, a pictat în Dobrogea şi din nou la Veneţia, şi-a expus lucrările la Haga, Amsterdam şi Bruxelles, a fost numit profesor suplinitor la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, catedra de Desen artistic. Anul 1942 aduce participarea artistului la Bienala de la Veneţia şi la Expoziţia de Artă românească de la Bratislava, ca şi definitivarea ca profesor titular la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. În anul 1946 a primit împreună cu Francisc Şirato Premiul naţional pentru pictură. A încetat din viaţă la 4 august 1959 la Bucureşti. Expoziţia va fi deschisă în perioada 17 iunie-3 august 2009.

×
Subiecte în articol: arte