x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Feminismul de la ora opt

Feminismul de la ora opt

19 Aug 2004   •   00:00

Exista filmele de tip "ora opt" si exista filmele de tip "ora 12 noaptea". Sunt convinsa c-ati observat!

C(RAMPE) - LUIZA LUPU

Ei bine, ora opt e ora celor care vor sa evadeze din aceasta realitate desantat de socanta si vor sa se imagineze batausi, haiduci, apologeti ai dreptatii (asta pentru barbati) sau fara celulita, machiata impecabil, sa urce sapte trepte deodata si sa nu sufle greu si, bineinteles, fara sa transpire, dispusa, dupa caz, fie sa bata barbatii rai si fara suflet, fie sa miaune transcendental la cina.

Eu am ce am cu filmele de tip "ora opt". Pe Antena se petrec urmatoarele drame: ea e urmarita de un tip naspa, dar se bazeaza pe prietena ei foarte buna care, la o adica, e dispusa sa-i ia plozii si sa-i ascunda de mana vijelioasa a aluia. El o urmareste sau ceva de genul asta, ea e terorizata, el suna dupa ea peste tot, ea se ascunde cum poate mai bine... Ma rog, pana la urma, doamnelor si domnilor, ceva naspa tot se intampla: ori ea moare sufocata cu perna sau intr-un "accident" banal, ori el e bagat la bulau de detectivul care se-ndura sa preia cazul si care, inevitabil, se indragosteste de aceasta victima vulnerabila si frumoasa, atat de vulnerabila si, ah, atat de frumoasa...

Cu totii stim ca barbatii prefera "victimele", exact asa cum pisicutele ar cumpara uiscas.

Se plange, se urla, se da cu pumnu’, se dramatizeaza si, da, chiar se trantesc usi!

Pe Pro TV, lucrurile nu stau altfel. Alti actori, aceeasi drama: fata plange, plange, plange, nu se mai opreste, el o tine in bratele lui puternice, nu-i pasa ca i-a udat camasa in dreptul umarului si ca i-a si murdarit-o de fard. Ii repeta intruna, linistitor, tatos, aproape patriarhal: "itochei, itochei, itochei".

Feministele sa stea in banca lor: ne intoarcem acolo de unde am plecat. Pana una-alta, suntem doua sexe complet diferite si asta se vede si-n filmele de tip "ora opt".

Atata vreme cat inca mai vedem gagici tremurand lenes in bratele masculilor feroce cu dintii atroce, conceptul "egalitatii intre sexe" poate sa stea pe bara. Asta-i un lucru bun! Oricum, feminismul e un bulsit inventat de mustacioase adipoase ca sa stea si ele linistite cu sinele lor cand crontane cipsuri la telenovele.

×
Subiecte în articol: arte