x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Info

Info

25 Iun 2008   •   00:00

25 iunie 2008



ÎN EUNIC. Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a fost ales recent, la o reuniune de la Berlin, vicepreşedinte al reţelei institutelor culturale din Uniunea Europeană – EUNIC (European Union National Institutes for Culture) – şi va deţine această funcţie timp de doi ani, după care, în 2010, va deveni preşedintele organizaţiei. EUNIC, constituită la Praga în 2006, reuneşte organizaţii culturale de nivel naţional din 25 de ţări ale Uniunii Europene. ICR a fost primit în EUNIC în 2007. (M.S.)

LEUL DE AUR. Luni seară s-a desfăşurat festivitatea de premiere a primei ediţii a Festivalului Internaţional de Artă a Circului de la Bucureşti. Circ & Variete Globus se poate mîndri cu obţinerea celor mai multe distincţii (Premiul Juriului Artiştilor, Premiul Juriului Mass-media, Premiul Juriului Politicienilor, Premiul pentru cel mai original spectacol etc.), inclusiv marele trofeu – Leul de Aur. Pe locul al doilea (Leul de Argint) s-a clasat Circul Medrano (Italia), iar Leul de Bronz a fost înmînat Circului Nikulin din Rusia. (A.V.P.)

FILM. Institutul Cultural Român găzduieşte în această seară, de la ora 20:00, proiecţia peliculei "Konyec" (Ungaria, 2006), regizată de Gábor Rohonyi, şi care a obţinut recent Premiului Publicului la Festivalul Filmului European de la Bucureşti. Filmul, prezentat de criticul Alex. Leo Şerban, este o comedie "cu cei mai adorabili tîlhari pensionari din istoria cinematografiei". Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Din distribuţie fac parte Keres Emil, Földi Teri, Schell Judit, Schmied Zoltán. (M.S.)

CNA. Raportul realizat de Academia Română, Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan – Al. Rosetti" privind numărul greşelilor de exprimare din audiovizual a început să-şi producă efectele. Ieri CNA, TVR 1 şi OTV cu cîte 2.500 de lei abateri în folosirea limbii române în cadrul emisiunilor difuzate. "Sînt posturi la care se constată o creştere uneori alarmantă, cum ar fi TVR 1, de la 23 de greşeli în luna octombrie (anul trecut – n.r.) la 94 în luna mai sau OTV – 35 în octombrie şi 102 greşeli în mai. Protecţia limbii unei naţiuni nu este tocmai o joacă", a declarat Răsvan Popescu. (A.V.)

×
Subiecte în articol: arte