x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Jurnalul secret al Agathei Christie

Jurnalul secret al Agathei Christie

14 Sep 2010   •   00:00
Jurnalul secret al Agathei Christie
Sursa foto: /AFP Photo

La 120 de ani de la naşterea "reginei crimei".



"Numai Biblia şi Shakespeare se vând mai bine decât Agatha Christie." Nu ştiu cine a spus-o. Probabil un britanic - cert este că e foarte posibil să fie adevărat... nu de alta, dar alături de William Shakespeare, Christie este cel mai vândut autor al tuturor timpurilor, cu peste 2 miliarde de exemplare traduse în peste 60 de limbi.

La sărbătorirea a 120 de ani de la naşterea celei care a fost supranumită "regina crimei" (ei bine, da, asta se întâmplă chiar mâine, 15 septembrie), Editura Rao vine pe piaţă cu o carte-document: "Agatha Christie. Jurnalul secret". Autorul John Curran reuşeşte să ne dezvăluie unul dintre cele mai mari secrete ale Agathei Christie - modul cum autoarea îşi schiţa notele şi ciornele ce au stat la baza nenumăratelor cărţi, piese şi povestiri care au înregistrat un succes uriaş de-a lungul anilor.

Când Agatha Christie a murit în 1976, la vârsta de 85 de ani, devenise cea mai populară autoare a lumii. Cu vânzări de peste 2 miliarde de exemplare în întreaga lume, ea obţinuse imposibilul - mai mult de o carte pu­blicată anual începând cu anii '20, fiecare devenind un best-seller.
5917-131441-johncurranagathachristiejurnalcover.jpg
Fiind atât de prolifică, mulţi au susţinut chiar că avea o memorie fotografică. Era adevărat? Sau, în cei 55 de ani de activitate, Christie a recurs la metode mai "lumeşti" de planificare a ingenioaselor crime din romanele sale? "Agatha Christie. Jurnalul secret" deconspiră intrigi, titluri şi personaje alternative, scene abandonate sau chiar planuri pentru cărţi pe care autoarea nu a mai reuşit să le scrie.

Investigaţia lui John Curran scoate la iveală o bogăţie de material nepublicat, inclusiv două povestiri cu Hercule Poirot inedite.

Jurnalul Naţional vă prezintă în exclusivitate introducerea volumului "Agatha Christie. Jurnalul secret", în care autorul povesteşte cum a fost întâlnirea cu documentele care stau la baza acestei cărţi. - click aici - format pdf

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă